Budapest nemzetközi repülőterének parkolási rendszere sok szempontból nem a legtökéletesebb, de mostanra azért összeállt egy többé-kevésbé élhető rendszer. A teljes tarifatáblázatot itt lehet áttekinteni – számunkra most csak egy tétel fontos ebből: a közvetlenül a 2-es terminál előtt, úgynevezett Prémium parkoló, vagyis az a pár tucat hely, ahol ki lehet rakni az induló rokont, barátot, utast, vagy épp felszedni az épp megérkezett utazót.

Ide behajtva egy rendszámrögzítő kamerával is felszerelt beléptető sorompónál parkolókártyát kell húzni az automatából. Ha öt percen belül kihajt az autó a másik oldalon, nem kell fizetni semmit. (Legalábbis napi két behajtás erejéig – a taxisok szívatása végett a harmadik behajtás után már 500 forintba kerül, de most nem ez lesz a témánk.) Ha túlszaladunk az öt percen, az első félóra már 2000 forintba fáj, ami, mondjuk egy hatperces behajtásért elég emberes összeg.

No de sebaj. Öt perc mindenre elég, belefér a táskák kipakolása hátulról, egy búcsúcsók, egy ölelés. Persze csak akkor, ha véletlenül nem futunk bele a rendőri igazoltatásba:

Fura rendőri intézkedés a fővárosban 2
Nem hittem a szememnek, amikor a CLA Shooting Brake bemutatójáról hazatérve a fenti látvány fogadott a ferihegyi terminál előtt. Mire előkaptam a telefonomat, a megállított teljesen civil Suzuki már elhajtott a rendőröktől, a képen pedig egy sárga rendszámos Transitot állítanak meg éppen, de higgyék el a kedves olvasók, hogy nem a taxikra, kisbuszokra utaztak, szép akkurátusan állították meg a kocsikat sorra. (Másik fotót másik autóról nem tudtam lőni, mert jött a taxink és mennünk kellett, nehogy kifussunk az öt percből.)
Szerinted helyes dolog az öt percig ingyenes fizetős parkolóban igazoltatni?
Igen!
25% (1)
Nem.
75% (3)
Nem érdekel, busszal járok a reptérre
0% ()
Azonnal szolgálatba is helyeztem magam, és megkérdeztem a rendőröktől, jól látok-e, hogy itt igazoltatnak, vagy esetleg változott a parkolási rend és tilos ide behajtani, mittudomén. Nem, mondták, ez itt egy normál “közlekedésrendészeti ellenőrzés”, magyarul igazoltatás.

Ahogy elfigyeltem, ha minden rendben volt, kábé két perc alatt végeztek a rendőrök, vagyis a sofőrnek még volt három perce eltűnni a drága parkolóból. De ha a csomagtartóban kell keresgélni a táskában a forgalmit, nincs meg a biztosítási fecni, neadjisten lejárt a forgalmi vagy a jogsi, mi van? A büntin felül még kétezer forint parkolási bírsággal is sújtja a rendőrség a figyelmetlen autóst? Ha siet az utas, akit kihoztak, innen szaladjon be az induláshoz, amíg csesztetik a sofőrt?

Ha én lennék a Rendőrség, lenne bennem annyi jóérzés, hogy a kihajtó sorompó után állok le igazoltatni. El is küldöm ezt az ötletet az ORFK sajtóirodának, hátha csak nem jutott eszükbe, hogyan lehetne elkerülni ezt a bunkóságot, amit a Cég rendőrei Ferihegyen művelnek.

FRISSÍTÉS 12:46

A Facebook-falunkra érkezett olvasói kommentek szerint a rendőr, ha az autós az igazoltatás miatt kicsúszna az öt percből, telefonál egyet és az őr kinyitja a sorompót. Ettől persze még marad a kérdés: miért nem lehet ezt a sorompón kívül csinálni, a macera teljes elkerülésével.

Tudod mennyit kell fizetni, ha elkap a szupertraffipax? A Vezess.hu összegyűjtötte! Kattints a képre!

Fura rendőri intézkedés a fővárosban 3