A Zaporozsec az ukrajnai Zaporizzsjai Autógyár (ZAZ) személygépkocsi-márkája. A különféle kialakítású gépkocsikat a ZAZ 1958-tól 1994-ig gyártotta. A Zaporozsec nevet a Moszkvics analógiájára kapta, jelentése zaporozsjei lakos. – Ennyit a modelltörténetről, hogy az is képben legyen, aki esetleg nem ismerné a márkát, ami nagy népszerűségnek örvendett hazánkban is.
A képeken látható ZAZ 968-as egy ukrán fiatalember tulajdonában van, aki a fotók tanúsága szerint egyszeri “bojrészerként” kezdte autós pályafutását, sárga lángokkal verdája oldalán. Aztán radikális változás történhetett az életében, komoly szintet lépett a házilag készített tuningok világában és az öreg Zaporozsecből igazi fenevadat készített, olyat, ami kukoricára térdeltet minden Need for Speed-huszárt.
Nem csupán szélesített karosszériát kapott az autó, hanem a gyári V4-es blokkot felváltotta egy kétliteres Opel erőforrás és a hozzá tartozó váltó. A fékrendszer állítólag három különböző márkából való: BMW, Daewoo és Opel. Ez elég furcsán hangzik, de így már nem csodálkozunk azon, hogy a tulaj elmondás szerint, mindössze 14 gyári alkatrészt maradt a kocsiban, mire elkészült a projekt.