Egy héttel ezelőtt zajlott Chicagoban (USA) az International Manufacturing Technology Show ahol az arizonai Local Motors vállalat rekordot állított fel: 44 óra alatt készítették el autójukat, 3D-s nyomtató segítségével, és mindezt a látogatók szeme láttára.
44 óra alatt készült el a nyomtatott autó 1
44 óra alatt készült el a nyomtatott autó 2

44 óra alatt készült el a nyomtatott autó

44 óra alatt készült el a nyomtatott autó

44 óra alatt készült el a nyomtatott autó 5
44 óra alatt készült el a nyomtatott autó 6
Fotó megosztása:
44 óra alatt készült el a nyomtatott autó 7
A mopedautó teljesen működőképes, mindössze 40 alkatrészből áll, maximális sebessége pedig 60 km/óra. A projekthez hozzájárult az Egyesült Államok is, hiszen az Energiaügyi Minisztérium tulajdonában lévő Oak Ridge National Laboratory készítette el azt a speciális műanyagot, amiből rekordidő alatt el tudták készíteni a karosszériát. A 3D-s nyomtató is új fejlesztés, óránként 20 kilogramm szénszálas műanyagot tud feldolgozni.
44 óra alatt készült el a nyomtatott autó 8
A Strati névre keresztelt járművet elektromotor hajtja, hatótávolsága körülbelül 190 km.  Az első modellek értékesítése állítólag már a hónap végén elkezdődik.

3D-s nyomtatás

Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ezeket a rétegeket, melyek alakra és vastagságra megegyeznek a virtuális modell metszeteivel egymáshoz köti vagy automatikusan egymáshoz tapadnak. Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. A nyomtató felbontását a rétegek vastagsága és a réteg síkjában a szokásos dpi-ben vagy mikrométerben adják meg. A szokásos rétegvastagság körülbelül 100 mikrométer (0,1 mm), de vannak olyan nyomtatók, melyek 16 mikrométer vastag rétegeket képeznek. A réteg síkjában a felbontás a lézernyomtatókéhoz hasonló. A részecskék (3D “pontok”) átmérője mintegy 50-100 mikrométer (0,05-0,1 mm)

A mai technológiákkal egy modell kinyomtatása néhány perctől néhány óráig tart az alkalmazott módszer, valamint a test méretétől és bonyolultságától függően. A hagyományos gyártási eljárások (például a fröccsöntés) polimer alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, de az additív gyártás gyorsabb, rugalmasabb és olcsóbb kis darabszám esetén. A 3D nyomtatók lehetővé teszik termékfejlesztő csoportok számára, hogy asztali méretű nyomtatókkal tudjanak alkatrészeket és koncepcionális modelleket készíteni.