Ma már megszokott dolog, ha valaki huszonévesen a számítógép előtt tölti szabadidejének egy részét. Felnőtt az informatika több generációja, a játékok nagy része a nagykorú közönségnek készült. Így az autós játékoknak is kialakult egy  rétege, ami igazi kihívást és profizmust igényel, nem elég három gomb ütemes nyomogatása a győzelemhez.

Hatalmas internetes közösségek jöttek létre egy-egy program körül. Itt igazi versengés folyik, profi kormányokkal, végletekig kicsiszolt, tökéletesített autó beállításokkal. Mert a vérkomoly játékoknak ez a sarokköve. A sikeresség záloga, akárcsak a valóságban az az autó paramétereinek helyes és pontos beállítása. Sok jó program van (Rfactor, Race07), ahol követhetjük Wéber Gábor és Michelisz Norbert nyomdokait, de mind a pályaautózásra lett kifejlesztve. Az igazi rali régóta hiánycikk az elhivatott virtuális versenyzők között.


Ha minden igaz, ez a hiány most enyhülni fog. A Black Bean Games fejleszti a Rali Világbajnokság hivatalos szimulátorát, ami azt jelenti, hogy eredeti helyszíneken, eredeti autókkal száguldhatunk. A Playstation-re és PC-re valamint Xbox 360-ra megjelenő játék célja a WRC versenyautó valós vezetési élményének visszaadása. Tehát egy vérbeli szimulátort várhatnak a rajongók, részletesen kidolgozott környezettel és autókkal, valósághű fizikával. Bár nem a legcsicsásabb grafikával villog a program, panaszra ok nem lehet. Az élethű megjelenést szem előtt tartva a fejlesztők több ezer, a helyszíneken készült kép alapján rajzolták meg a textúrákat.


A fizika a legfőbb kérdés, hiszen az élményt a gép mozgása adja vissza igazán, természetesen ezen a téren is fogadkoznak a fejlesztők, hogy az ő rendszerük a lehető legjobban modellezi a valóságot. Szerintem nem sok játékos vezetett már WRC raliautót, így ezt az állítást nemigen fogják cáfolni. Az első tesztelők szerint a kudarcélmény kizárt, a Back Bean a kezdőkre is gondolva alakította ki a nehézségi szinteket.
Üléssel kiegészítve az igazi.

Üléssel kiegészítve az igazi.

A játékban szerepet kapnak a legendás B csoportos raliautók, az adrenalinpumpáló zenét pedig a Pendulum biztosítja. A boltokba október elején kerül a program, addig el lehet gondolkodni, ki örülne egy ilyen karácsonyi ajándéknak. Ha pedig kövér lúdra vágyunk, vegyük meg hozzá a hivatalos “versenyülést” a maximális élmény érdekében:)