Röviden – Ford Explorer 2020
Mi ez? A Ford 2019-ben bemutatott hétüléses SUV-ja, ami az Explorer típus hatodik generációja. Az óriási szabadidőautót egyértelműen az Egyesült Államok piacára szánták, de Európában is elérhető lett, csak és kizárólag a legerősebb, hibrid hajtáslánccal, magas felszereltséggel.
Mit tud? Szédületes méretű beltere mellett rengeteg modern extrát, összkerékhajtást, fejlett vezetéssegítő rendszereket
Mibe kerül? Fapados verzió nincs, 26 millió forinttól indul az árlistája
Kinek jó? Akik óriási, bivalyerős amerikai SUV-ra vágynak, vagy sokat vontatnak nehéz trélert, azok boldogok lehetnek egy Explorer kormánya mögött

A Ford Explorer tucatautó az Egyesült Államokban, nálunk viszont egzotikus jelenség, méretét, felszereltségét, tulajdonságait tekintve is kilóg a sorból. Üdítő színfoltként hat a hazai SUV-kínálatban, ráadásul teljes fegyverzettel támad, a magyar piacra csak a kínálat csúcsa érkezik, konnektorról tölthető hibridként, földet rengető teljesítménnyel.

Így tesztünk alanya egy 2,5 tonna tömegű, 457 lóerő és 825 Nm nyomaték leadására képes hétszemélyes családi bálna, amihez környezetvédelmi törekvéseit elismerve jár a zöld rendszám, és a a nagycsaládosoknak igényelhető, 2,5 milliós állami támogatás.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 1
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 2

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 44
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 45
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 46
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 47
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 48
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 49
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 50
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 51
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 52
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 53
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 54
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 55
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 56
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 57
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 58
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 59
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 60
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 61
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 62
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 63
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 64
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 65
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 66
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 67
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 68
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 69
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 70
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 71
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 72
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 73
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 74
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 75
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 76
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 77
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 78
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 79
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 80
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 81
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 82
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 83
Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 84
Fotó megosztása:

 

Ford Explorer

1990-ben mutatták be az első Ford Explorert, azóta úgy 8 millió darab készült belőle, és nemrég megérkezett a modell hatodik generációja is. Amiről egy darabig úgy hírlett, nem jön Európába, de aztán mégis másként alakult. Igaz, hozzánk csak a konnektoros hibrid változat érkezik, de nincs miért fanyalogni, az Explorer hibridként is brutális egy dög.

Külső

A rövid első túlnyúlás, a sötét üveg mögé rejtett D-oszlop, a hátrafelé erősen lejtő tetőív slankítja a batárformát, messziről fel sem tűnik mekkora behemót az Explorer. Körbejárva viszont már érezhetőek a mérőszalag által igazolt méretek, a Ford SUV kínálat csúcsa 5063 milliméter hosszú, 2285 mm széles (tükrökkel együtt) és – tetősínnel – 1783 mm magas. Mindehhez 3025 milliméteres tengelytáv jár, ami több, mint amit a Land Rover Discovery (2922 mm), valamint a Toyota Land Cruiser (2850 mm) tud.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 85

A döntött A-oszlop, és az elrejtett D-oszlop, az oldalsó domborítások, a lejtő tetőív kisebbnek sejteti az Explorert, pedig ez az egyik legnagyobb SUV a hazai piacon, teljes hossza meghaladja az öt métert

Az európai utakra tehát a Ford Explorer a kényelmes használhatóság felső határa, egy átlagos bevásárlóközpont parkolójában már kígyóként kell kicsúszni a kormány mögül, a gyerekülésbe szíjazott utódokat pedig esélytelen kihámozni.

 

A karosszéria kialakítása azon túl, hogy optikailag zsugorítja a kocsit, egyéb trükköt nem tud, oldalról a már említett Land Rover Discovery testvére, a frontrészt a gigantikus hűtőrács uralja, a motorháztetőnek jól állnak a domborítások, ekkora lemezfelületet kár lett volna parlagon hagyni.

Hátul láthatóan hagytak helyet a ráncfelvarrásnak, a keskeny lámpák újrarajzolásért üvöltenek, és a rendszám felé helyezett tolatókamerát is áthelyezhetnék egy védettebb helyre, mert a téli sárban gyakorlatilag állandóan koszos és használhatatlan volt.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 87

A Platinum kapja az ezüst hűtőrácsot, a sportosabb ST fekete orral nyomul

Ami igazán érdekes lehet az autórajongóknak, az a két duplavégű kipufogó. Békebeli Ferrarik tolulnak fel agyunkban a látványtól, mégiscsak szívmelengető, hogy a Ford ezt a klasszikus megoldást választotta. Csakhogy hiába tiszta hibrid (vagy talán pont azért) a csövek vége le van vakolva, a kipufogáz pár centivel bentebb, alul távozik. Így nincs füstpamacs, amikor valaki hideg motorral elrúgja a gázt, és a V6-os észbekapva nyakalni kezdi a benzint.

Beltér

A beltérre leginkább a nagyvonalú jelző illik, a Fordnál bevetették a hodály módszert. Szinte vicces, hogy a kiszállást megkönnyítve hátrahúzódik az elektromos állítású kormány, hiszen akár szaltózva is kiugorhatnánk, feltéve, ha ki tudjuk nyitni az ajtót a mellettünk állótól.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 88

Hűtött-fűtött, masszázsfunkcióval ellátott bőrülések várják az elöl utazókat, a gyűrődő, ráncosodó bőr viszont nem túl szép látvány egy alig pár ezer kilométert futott tesztautóban

A kényelem tehát fejedelmi, nincs térdet nyomó középkonzol, a kesztyűtartót szinte csak fekve érjük el, és felfelé is nyújtózkodhatunk a panoráma üvegtető ellenére. A második sorban is hasonló a helyzet, három egyforma ülés sorakozik egymás mellet, pozíciójuk sínen csúsztatva változtatható. Ennek akkor van főleg jelentősége, ha a harmadik sorba is kerül utas.

Ezeket az üléseket gombnyomásra varázsolhatjuk elő a padló síkjából, és attól eltekintve, hogy az alacsony ülőlap miatt felhúzott térddel kell ülni egész elviselhető a helykínálat.

Tehát nem csak gyerekekre méretezett szükségülésekről van szó, itt felnőttek is kibírnak huzamosabb időt üvöltés nélkül. Az ablakon ki lehet látni, megfelelő a szellőzés, csak a beszállás nem túl kényelmes, a második sor ülésmozgatása lehetne praktikusabb, könnyebb.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 89

Az álló központi kijelző hátránya, hogy apró képet ad a tolatókamera

Ha a két hátsó sort ledöntjük akkor tárul fel a bálna gyomra, az Explorer nem ijed meg az IKEA-járattól, a kétméteres csomagokat is könnyedén elnyeli, gyakorlatilag kisteherautókat megszégyenítő a raktér, tetőig pakolva hétüléssel 330 ,1137, vagy mindent ledöntve 2274 literes hellyel gazdálkodhatunk.

A csomagok mellett az apróbb tárgyaknak is bőven van hely, a könyöklő óriási rekeszt rejt, a telefonokat több tároló várja, hol USB-kapcsolattal, hol vezeték nélküli töltéssel. Praktikus megoldás az öt darab 12 voltos elektromos csatlakozó, és amerikai autó lévén pohártartóból is 12 darab jutott a klímát pedig három zóna szerint állíthatjuk.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 90

A műszerfal kialakítása, a részletek, az apróbb alkatrészek kidolgozása lehetne magasabb színvonalon, legalábbis ha a 25-26 millióért kapható prémiumszegmensbe tartozó SUV-ok felől közelítjük meg az Explorert

A hazai piacon fehér hollónak számító elődhöz mérten sokat javult a beltér kidolgozása, de még mindig van tér a fejlődésre, főleg ha az itthon egyedüliként forgalmazott kivitel árkategóriáját nézzük. Rengeteg bőr került bele, és nincs szürke-fekete egyhangúság, mégis a fautánzatú dekorbetét, és a több helyen visszaköszönő egyszerű, olcsó műanyagokból kialakított panelek lehúzzák az összképet.

De szem előtt kell tartanunk, hogy a típust főleg az amerikai piacra szánták, ahol a bérautók, flottás autók komoly piacot képeznek, ezekre célozva érthető az elnagyolt kialakítás. Amit viszont semmi sem tud megmagyarázni, az a középkonzol kijelzője. Az álló képernyő úgy van odaillesztve, mintha valamilyen utángyártott megoldás lenne. A Volvónak, a Teslának, a Mercedesnek sikerült ezt ízlésesen megoldani, de a Fordnál mintha nem értek volna a fejlesztés végére, és jobb híján került oda ez a megoldás. A keskeny kialakítás nem csak esztétikailag zavaró, a 360 fokos képet adó tolatókamera használhatóságát is csorbítja.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 91

Bútorszállító üzemmódban szinte visszhangzik az Explorer gyomra, így bő két köbméternyi csomagot pakolhatunk bele, és akár kétméter hosszú rakomány is befér.

Hátramenetbe kapcsolva a megjelenő kép csak a kijelző felső egyharmadát tölti ki, és ezen a nézet változtatásával sem tudunk sokat segíteni. Az viszont dícsérendő, hogy nem költözött minden a tabletre, a legfontosabb funkciókat meghagyták fizikai gomboknak, így az ülésfűtés, klíma, hangerő a lehető leggyorsabban, egy mozdulattal állítható kedvünk szerint.

Menübe kell merülni viszont az ülések masszázsfunkciójáért, és ez teljesen rendben van így. Ritkábban használt, összetett funkció, ami egész hatékonynak számít ebben a műfajban, a háttámla mellett az ülőlap felől is dögönyöz, nem csak egy hullámozva szuszogó deréktámasz a rendszer.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 92

Kényelmes a második sor, de nem gondolták túl a sínen mozgatható üléseket

Természetesen a műszeregység is teljesen digitális, az egyszerű kialakítás mellett látványos grafikai elemekkel kápráztat el, üzemmódválasztáskor Windows hátterekre emlékeztető módon változik a hangulat. Legjobb funkciója mégis a Calm screen, amit a menüből aktiválhatunk. Ilyenkor a kilométeróra mellett egyszerűen nem jelenik meg semmi, üres marad a hely, ez a nyugalmi képernyő. Mekkora találmány!

Technika

Döcögve indult

A Ford Explorer egy új korszak nyitányaként indult technológiai szempontból. Teljesen új platformra épül, a Ford CD6 kódjelű készletéből rakták össze, és az ígéret szerint ez a márka első igazi moduláris megoldása, amivel több méretosztályt, szegmenst kiszolgálnak. A CD6 platform egyik nagy ígérete, hogy a Ford Explorerhez hasonló hosszmotoros, hátul hajtó típusok mellett a keresztmotoros, elsőkerék-hajtású típusoknál is bevethető.

Csakhogy a fejlesztésre rövid időt szánt a cégvezetés, és a lóhalálban összehozott gyártósoron készülő Explorereken sorban jöttek elő a sietség okozta gyerekbetegségek.  Első évében összesen tíz visszahívást élt meg a típus. Ezek javarészt apró hibák, amelyek a gyártásminőségből adódnak, és csak kevés autót érintenek. De például akadnak a hegesztés minősége miatt törő kardántengelyek (11 ezer autót érint), és a rosszul rögzített motortartó bakok (1300 autót hívtak vissza).

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 93

A Calm Screen elnevezésű funkció, ami tulajdonképpen a nagy kék semmi

Ez utóbbinak okát kiderítette Az NHTSA, egy meghibásodott célszerszám miatt kézzel húzták meg a rögzítőcsavart a gyártósoron, de nem a megfelelő nyomatékkal, emiatt került sor a visszahívásra. A Ford Explorer és a Lincoln Aviator után egy típus sem épült eddig a CD6 platformra, és tavalyi hírek alapján terv sincs a bővítésre. Talán a következő 2022-es Mustang kap majd belőle alkatrészeket.

Az Explorer csak egyetlen konfigurációban érhető el az európai piacon, háromliteres, V6-os turbós benzinmotor és 75 kW-os villanymotor kettőse adja a 457 lóerős rendszerteljesítményt. A rendszer része egy tízsebességes automata váltó, a végsebesség 230 km/óra, a gyorsulás pedig egész elképesztő, kerek hat másodperc 100 km/órára.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 94

Mélyen bújik meg a háromliteres V6-os Ecoboost motor, ami jót tesz a súlyelosztásnak, de kevésbé örülnek neki a szerelők

A 13,6 kWh-s lítiumion akkumulátora a jobb hátsó ülés alatt található, és otthoni konnektorból 10 perc híján 6 óra alatt, míg Type2-es utcai töltőről 4 óra 20 perc alatt tölthető fel teljesen, és optimális esetben, a gyártó ígérete szerint 48 kilométer is megtehető vele tisztán elektromos hajtással.

Vezetés

Ez a pont, ahol a részletek kidolgozásának hiányát megbocsájtjuk a Ford Explorernek. Mert van karaktere, egyedi a stílusa, és a maga módján különleges élményt ad minden megtett kilométeren. A háromliteres V6-os motorjára nem került vattaszerű burkolat, és szerencsére a hangját sem tompították el. Vaskos, nyugtató hatású morgással reagál a megfontolt gázadásokra, komolyabb gyorsításkor pedig egész sportos tónusú zajjal emeli az Explorer orrát.

Már ez kiemeli a tömegből, de a hanghoz társuló dinamika is egyedülálló a prémiummárkákon innen.

Egyszerűen zseniális ahogy a 2,5 tonnás tömeg meglódul. Ennek semmi köze a pengévé élezett, kőkemény sportos német SUV-ok stílusához. Nincs benne az idegesség, inkább egy lassan indított, de annál erőteljesebb Bud Spencer pofonhoz hasonlít az Explorer mutatványa.

Ekkora teljesítmény mellé kötelező komolyabb méretű lakókocsit, kishajót, egyéb vontatni valót venni, mert vontatás nélkül az autó képességeinek java parlagon marad. A 825 Nm nyomaték a négyévszakos abroncsokkal, fagypont közeli időben, sáros aszfalton gyakran felvillantja a menetstabilizátor visszajelző fényét.

Gyakorlatilag negyedgázra úgy úszik el keresztbe az egész bódé, mint a stégről elrúgott csónak. Erre leginkább parkolóban, forduláskor kell figyelni, az Explorert nem lehet lendületesen mozgatni pár méteren. Csak lépésben, szépen, szinte a féket felengedve, a gázpedál érintése nélkül érdemes manőverezni. Azt ajánlanám mindenkinek, hogy e mellé az erő mellé használjanak nyáron és télen eltérő, az időjárásnak megfelelő abroncs garnitúrát.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 95

Négy valódinak látszó kipufogóvég, de a gázok mégsem itt távoznak, hanem pár centivel bentebb, a föld felé néző nyílásokon át

Ezt érezték a gyáriak is, és adtak pár digitális segédet, többek között van benne adaptív tempomat, 360 fokos kamera, ultrahangos szenzorok elöl-hátul, ütközés előtti és utáni vészfékrendszer, parkolósegéd, táblafelismerő, holttérfigyelő, oldalszélasszisztens.

A tolatási fékasszisztens érzékeli az Explorer útjában feltűnő, 28 cm-nél magasabb és 7,5 cm-nél szélesebb akadályokat, és automatikusan fékez, hogy megelőzze az ütközést, ha az autó lassan, 1,5-12 km/óra sebességgel halad, például amikor kitolat a kocsifeljáróról.

Városban ezzel a mérettel és erővel inkább elefánt a porcelánboltban, és a hibrid-hatótáv sem túl nagy segítség. A gyári 48 kilométeres (WLTP szerint 42) hatótáv esetleg országúton csorogva, nyáron teljesíthető, városban télen inkább szűk húsz kilométert tud megtenni a V6-os beindítása nélkül az Explorer, így még a munkába járás, iskolakör sem tud teljesen elektromos üzemmódban teljesülni.

Igaz legalább kitart a villanyos üzemmód mellett a száz lóerős villanymotorral amíg csak tud. Nem indít azonnal belső égésű motorral holmi padlóig nyomott gázpedálra, ha EV módban vagyunk. Inkább csigaként vánszorog előre csendben, és csak a kickdown kapcsolót is aktiválva indul hadba az összes erőforrás. 

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 96

Húsz colos kerekeken gurul az Explorer

A tölthetőséget inkább egy kellemes extrafunkciónak kell felfogni a hibrid hajtáslánc kiegészítéseként. A közterületi töltőket jobb elfelejteni, órákat kábelen tölteni pár kipufogásmentes kilométerért túlzásnak tűnik, a realitás az otthoni töltés, ami konnektorról is alig lassabb, mintha a töltőponton foglaljuk a helyet.

Az Explorer gyomrában dolgozó rendszer legszimpatikusabb vonása, hogy klasszikus full-hibridként működik igazán. Okosan vezetve így töltés nélkül is egész sok kilométert tudunk elektromosan megtenni, amit a 10-11 liter körül alakuló átlagfogyasztás is igazol (10,7 liter/100 kilométer lett a tesztátlag). A csendes kilométereket stratégiai tartalékként használhatjuk, és ott “lőhetjük el” ahol a leginkább indokoltnak érezzük, és a választható üzemmódok ( EV Auto, EV Most, EV Később és EV Töltés üzemmódok) is ezt a felhasználási módot sugallják.

Az elektromos fogyasztás tehát abszolút mellékes, gyakorlatilag felesleges vele foglalkozni, nem is kapunk róla túl sok infót a menürendszerben.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 97

A fogyasztást nagyban befolyásolja még az általános üzemmód, mert igen, ilyen is van. Külön állíthatjuk az autó egészének viselkedését, és az energia menedzselését. Előbbit a legtakarékosabb Eco módba állítva hozható a 11 liter alatti érték, de van még bőven trükk az Explorer tarsolyában: Normál, Sport, Földút, Csúszós út, Vontatás, és Mély hó, Homok programok választhatóak az automatikus váltó fokozatválasztója melletti kisebb forgótárcsával, és mindegyikhez egyedi, látványos grafikát villant a műszerfal.

Országúton, vidéken van igazán elemében az Explorer, a széles, jó minőségű utakon lágyan hullámzik végig. Ekkora testtől nem is várunk mást csak amerikai stílusú tespedést, az idillnek viszont egy csapással véget vetnek a komolyabb úthibák. Ezeken rázkódva, rezegve halad át az autó, mintha csak egy kőkemény, európai szinten is sportos futómű lenne alatta.

Ha országúton elemében van, akkor az autópálya egyenesen az otthona. Megingathatatlanul, fölényes erővel tör előre, és megtorpanás nélkül gyorsít egészen a végsebességig. Ezt nem próbáltuk ki természetesen, de mások igen, és videón is érezhető az átütő teljesítmény. A tízsebességes, a Mustangban is megtalálható váltó lágyan dolgozik, illik az autó karakteréhez, és bár lehetne a kormány mögötti fülekről is vezérelni, erre egy próbán túl egyszer sem volt példa a teszthét során. Egyszerűen tökéletesen végezte a dolgát.

Költségek

Európába és így a hazai piacra is kétféle felszereltségi szinttel érkezik az új Ford Explorer, A Platinum az elegánsabb, matt ezüst hűtőráccsal, matt felnivel, az utastérben fabetétekkel, míg az ST-Line megjelenése valamivel sportosabb, ennek fényes fekete a hűtőrácsa, tetősínje, 20 colos felnije. Kedvünkre nem válogathatunk a jóból, inkább megkapjuk a teljes bőségszarut, tokkal-vonóval, csak az autó színéről dönthetnek a megrendelők. Így az ST-Line ára közel 26 millió forint, a Platinumért pedig 26,2 millió forintot kérnek.

A Ford Explorer  és hibrid vetélytársai – Listaár, forint
Volvo XC90 Recharge Inscription 7 üléses AWD (390 LE) 24 500 000 Ft
Ford Explorer ST-Line 3.0l EcoBoost PHEV AWD (457 LE) 25 982 000 Ft
BMW X5 xDrive45e (394 LE) 24 711 000 Ft
 

Értékelés

Nehéz szülés volt a Ford Explorer, döcögősen indult az értékesítése az Egyesült Államokban, de az eladási számokat elnézve érthető volt az erőltetett menetben végzett fejlesztés. Az autó méretével, felszereltségével eltalálta a vásárlói igényeket, és eleve egy jól csengő név az USA piacán, 2020-ban a pandémia ellenére piacvezető lett a szegmensében.

Ford Explorer – Bestiális családi bálna zöld rendszámmal 98

Kétséges, hogy itthon piacvezető szerepre törne, de üde színfoltja a kínálatnak

Európában ekkora sikerre nem lehet számítani, de mindent egybevéve elgondolkodtató ajánlat azoknak, akik a német trión túl szeretnének valamilyen különleges, komoly felszereltséggel rendelkező hétüléses, akár 2,5 tonna vontatására képes autót. 

Mellette – Ellene
 
  • Óriási beltér
  • Bődületes tejlesítmény
  • Kellemes motorhang
  • Rengeteg kényelmi extra
  • Elfogadható fogyasztás átlagos hibrid üzemben
 
  • Egyszerű kidolgozású beltér
  • Alacsony tisztán elektromos hatótáv
  • A felszereltség nem konfigurálható
  • Nehéz bejutás a harmadik sorba
  • A hazai parkolóhelyekre már szinte túlméretes
Hány pontot érdemel a Ford csúcs-SUV-ja?
691 szavazat - átlag: 7.00 (10-ből)
Hány pontot érdemel a Ford csúcs-SUV-ja?