Röviden – Jeep Renegade, 2018-as modell
Mi ez? Kompakt SUV, az első Jeep, amely Olaszországban készül, főleg az európai vevőknek
Mit tud? Kategóriája talán legnagyobbja, egyben rendkívül stílusos, szerethető szabadidő-autó
Mibe kerül? Még nincs ára a frissített modellnek, a kifutó 5,5 milliós alapárról indult
Kinek jó? A SUV-k, ilyen-olyan szabadidő-autók vásárlói – mint az köztudott – rendkívül széles körből érkeznek, mérete és játékossága a Renegade-et sokak számára vonzóvá teheti

Tudja valaki, hol tart éppen a Fiat-konszern szomorú szenvedéstörténete? A névadó márka eltűnt a piacról, az Alfa hosszú szünet után kiadott két új modellel próbálkozik, a Lancia kimúlt. Talán nem is annyira meglepő a hír, a hivatalos közlés szerint egészségügyi problémák miatt lecserélik Marchionnét. Később elterjedt, kómában fekszik. A pulcsis manus akkor sem öntötte tele olasz újdonságokkal a kontinenst az elmúlt években, amikor egészséges volt, de pár héttel egy műtét után leváltani őt nem túl elegáns.

Tolta viszont a Jeepet, a nagy semmiből indulva ugyan, de egyre kerekebb számokat vetítenek a falra az értékesítőik. Igen, az első ránézésre strange Renegade hasít! Egy Olaszországban gyártott amerikai Európának, természetesen gyanakodva néztem minden mozdulatát – eddig.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 1

Külső

Első blikkre leginkább felfújt kei carra hasonlít. Vagány húzással nem a divatos (úgymond sportos, lásd még: kupés) szabadidő-autó-formát majmolták a dizájnerei, hanem a háborús Willys, és a békeidős Wrangler stílusjegyeit használva faragtak szögletes SUV-t. A crossoverség lényege a kivagyiság, a Renegade stílusa pedig rendben van.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 59

Nagyon is rendben

Nyilván az év második karácsonyát ünnepelték az olasz formatervezők, akik megkapták a feladatot: játsszatok bátran a stilizált Jeep-ikonokkal. A hátsó lámpaburától az ajtókba szerelt hangszórókig számos helyre felrajzolták a két kör között álló hét függőleges vonalat, a 4,255×1,697×1,805 méteres guruló kocka tele van felfedezésre váró meglepetéssel. Mégsem a gegektől áll össze harmonikus egésszé a Renegade kasztnija, azt sem mondanám, hogy kikezdhetetlenül tökéletesek az arányai, mégis működik. Tekintetet vonzó tárgy, punk a könyvtárban.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 60

2017-ben 73 ezer darabot adtak el Európában, éppen a négy legnagyobb piacon a legnépszerűbb: Olaszországban, Franciaországban, Németországban és a Nagy-Britanniában

Belső

Magam is hajlamos voltam rajongani a CX-3 formájáért amíg bele nem ültem, nyilván kitalálja a kedves olvasó, hogy most mi jön. Igen, a Renegade a kategória bálnája. Akkora bendője van, hogy pl. a Mazdát simán elnyelné, ha nem ismerném a számokat, azt mondanám, nem is egy kategória azzal. Pedig a Jeep még rövidebb is másfél centivel, csak ennek táncolni lehet a belsejében. Elöl is, hátul is. A csomagtartó? 351 literes úgy, hogy valódi alufelni pihen alatta.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 61

A praktikumbajnok németek használhatóságát közelíti az olasz-amerikai, nehéz belekötni, annyira élhető ez a lakhely. A vaskos kormány mögött 7 colos TFT-kijelző feszül

Én kérek elnézést az úgynevezett riválisoktól, de a műszerfalon és az ajtókon most már ócska plasztikok sincsenek, legalábbis abban, amibe minket ültettek a prömieren. Barátságos, masszív anyagok mindenütt. Középen 5 vagy 6,5 colos érintőképernyő mutatja a TomTom navi utasításait, az audió beszállítója a Beats a drágább változatokban. A UConnect Live nevű app letöltése után elérhető a Deezer zenéitől és a Reuters híreitől a FB/Twitter párosig néhány hasznos, és számos időt rabló haszontalanság is.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 62

Ennyi jópofaságot nagyon régen láttam egy autón, lubickoltak az ötletelők: jeti az ablaktörlő tövében

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 63

És még egy: pók az üzemanyag-tartály nyílásánál. Értik, ugye?

Technika

Dicsértem, ahol tudtam eddig a Renegade-et, de tulajdonképpen mindez a jóság 3,5 éve elérhető. A modellfrissítés igazából két érdemi változást hoz, két új benzinmotort. Kidobták az orrból az 1,6-os szívó E.torqot, helyette egy ezres, háromhengeres, turbós kis blokk választható 120 lóerős csúcsteljesítménnyel (maximális nyomatéka 190 Nm). Nincs többé a másik benzines sem, az 1,4-es, Fire nevű turbós helyett 1,3-as választható 150 és 180 lóerővel (mindkettő 270 Nm).

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 64

Az egyik újdonság

Marad viszont az eddigi két dízel blokk, az 1,6-os Multijet II 120 lovas, a 2,0 literes 140 és 170 lóerős. Nem ölnek több pénzt a fejlesztésükbe, az FCA korábban bejelentette, hogy nem javítgatja tovább őket. Első-, és természetesen összkerékhajtással, hatfokozatú kézi, és kilencfokozatú automata váltóval variálhatók a motorok, összesen 8 különböző hajtásláncopció kínálja magát. A Renegade igazi terepjáró is tud lenni, az oly sok „városi terepjárónak” titulált riválisa között.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 65

77 év tapasztalatát én sem hagytam volna parlagon. Természetesen nem ez a kis vizecske volt a terepképességek próbája az off-roadra beállított tesztautókon

Vezetés

Az újdonságok közül az ezrest vezettem kézi váltóval, a milánói reptértől a bő egyórás tesztút a konszern baloccói tesztkomplexumáig tartott, és több meglepetéssel szolgált. Elsőként azzal, hogy a 120 lovas alapmotor mennyire magabiztosan húzta a kategória átlagánál nagyobb, és ne tagadjuk, rosszabb légellenállású kockatestet. Természetesen pörgetni kellett, mint a hasonszőrű kollégáit, de nagy kedvvel teljesített, öröm volt autózni vele sztrádán, és szerényebb mellékutakon egyaránt. Kevés időnk volt egymásra, de erre a motorra érdemes odafigyelni, az első benyomások alapján akár ezzel is ajánlható a Renegade.

Meglehetősen korrekt minőségű utakon, és hangsúlyozottan röviden autózva a rugózás is korrektnek, inkább keménynek, mint lágynak tűnik. De majd meglátjuk itthon, ha kapunk hosszabb tesztre autót, megnézzük, mennyire szimpatizál a milliónyi magyar kátyúval. Pozitív, hogy a hirtelen irányváltásokra nem akart árokba esni a magas fémtest, azt pedig jó tudni a leendő vásárlóknak, hogy a törésteszten már 3 éve 5 csillagot kapott. Frontális és oldalütközésnél is megfelelően védi a bennülőket, és még az oszlopnak csapódott Renegade is megfelelő védelmet nyújt, ez 87 százalékos (33 pontos) eredményhez volt elég. Gyerekvédelme 85 százalékos (42 pontos), gyalogosvédelme 65 százalékos (24 pontos), míg a biztonsági felszerelések további 10 pontot hoztak az EuroNCAP tesztjén.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 66

Alacsony fokozat, magas fordulatszám, és öröm az élet. Meglepett az is, hogy 130-nál szinte semmi szálzajt nem produkált ez a kasztni a böhöm tükrökkel

Amint beértünk a tesztpálya közepére, mehetett terepezni, aki akart. Sárga kasztnis, összkerekes, automata váltós dízelek várták ki tudja mennyi mosatás után, hogy a sajtómunkások ismét összekoszolják őket. Már hogyne akartam volna!

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 67

Nem csak azért volt érdekes ez a brutális domb, mert megmutatta, a tetőn is dolgoztak a dizájnerek

Miután az instruktorunk szólt, hogy melyik akadály előtt hová állítsuk a talajválasztót, vízben, erősen köves és durván oldaldöntött terepen hajtottunk fel és le, amikor pedig rövid ideig egyenesen állt az autó, tényleg próbára tettük az összeszerelés minőségét, hogy udvariasan fogalmazzak. Az összkép? Egészen magabiztos közepes erősségű terepen a Renegade, és annyira fantasztikusan egyben van, hogy csak néztünk. Meg füleltünk, de semmi.

Az év meglepetése Ronaldo új cégautója 68

Úgy toltuk neki a köves terepen, ahogy az ember még véletlenül sem megy a saját autójával. Természetesen tesztelési céllal, de meg sem nyikkant, a legjobban összerakott olasz 2018-ban egy Jeep

Értékelés

Ára még nincs, olyan 5,5-6 millió közötti alapárról indulhat majd. Vastagabb összeg a 4,2 méter körüli SUV-k árcéduláin szereplőknél, de a Renegade is tágasabb, sokoldalúbb többségüknél. Számomra ez az év meglepetésautója eddig, Ronaldónak is tetszik majd a közös reklámfilmjeik forgatása alatt. Juve-edzésre nyilván Ferarrival jár majd, pedig ennek a Jeepnek igazi karakter a hagyományőrző és játékossággal teli kasztnija, kategóriaelső a belső tere,  szimpatikusak az anyagai, és a műszerek kezelhetősége is rendben van. Nem tudom, merre tart a Fiat, lesznek-e még izgalmas Alfák, és valaha újjáéled-e a Lancia, de ez a kompakt crossover teljesen megérdemelten húzza felfelé a Jeep értékesítéseit mutató grafikont.

Mellette – Ellene
  • Egyedi, stílusos külső
  • Rengeteg hajtáslánc
  • Élvezetes új motor
  • Kategóriaelső méretű belső
  • Normális anyagok belül
  • Könnyű kezelhetőség
  • Már a kifutó modell alapára is magas, valószínűleg még drágább lesz a frissített
Mennyit ér ránézésre a Renegade?
átlag
7.73
szavazat
1379
Mennyit ér ránézésre a Renegade?