Röviden – Volvo S90 és V90
Mi ez? A Volvo nagykategóriás limuzinja és kombija, az S80-as, illetve a V70-es utóda. Az Audi A6-os, a BMW 5-ös, a Jaguar XF, a Lexus GS és a Mercedes E-osztály vetélytársa.
Mit tud? Kiváló minőségű utasterében kényelemben, csendben és biztonságban utaztatni utasait akár a világ végére is.
Mibe kerül? Az ősztől megvásárolható 150 lóerős, dízel, D3-as S90-es induló ára Kinetic (legalacsonyabb) felszereltséggel 10 880 000 Ft. A V90 D3 11 599 000 forinttól kapható.
Kinek jó? Elsősorban azoknak, akik nem dédelgetnek versenyzői ambíciókat, és sokra értékelik a minőséget, a kényelmet és a biztonságot.

Megérkezett az új Volvo S90-es, és ha valaki csak úgy felületesen tekint rá és bele, könnyen rásütheti a bélyeget: de hát ez egy limuzinosított XC90! A forma valóban lépcsős, illetve a V90-es esetében kombi, de az XC90-hez hasonlóan ugyanaz a Thor-kalapács forma világít nappali fényként az első fényszórókban, s az utastér berendezése is kísértetiesen hasonló a digitális (LCD-s) műszeregységgel, és a nagy, függőleges formátumú középső érintőképernyővel.

Azonos alapok

Sőt, a műszaki tartalomban is sok közös pontot találni, hiszen az S90-V90 páros ugyanúgy az SPA névre hallgató (Scalable Platform Architecture, azaz méretre szabható padlólemez építőkészlet) moduláris padlólemezre épül, mint az XC90, továbbá a hajtáslánckínálat, és a futómű felépítése is azonos elemeket vonultat fel.

Levegővel gyorsít az új Volvo S90 1

No, de nézzük csak meg közelebbről! Az XC90 tengelytávja 2984 mm, teljes hossza 4950 mm. Ehhez képest az S90 tengelytávja 43 mm-el rövidebb (2941 mm), a hossza viszont 4963 mm, vagyis 13 mm-el nagyobb, mint az XC90-é. Tehát már ez sem stimmel egészen! A két adat közül a tengelytáv az érdekesebb (hiszen a túlnyúlások módosításával széles határok között változtatható a hosszúság), amit épp az SPA tett megváltoztathatóvá, hiszen az új padlólemez-rendszernél csak az első tengely és (lényegében) a műszerfal távolsága kötött, az összes többi méret szabadon változtatható.

Nagyot nőtt

Közbevetőleg talán érdemes megemlékezni róla, hogy az új Volvo S90 méretei nemcsak az XC90-eshez képest eltérőek, hanem elődjéhez, a 2006 óta, azaz kereken tíz éve piacon lévő S80-ashoz képest is. Az S80-ashoz viszonyítva az új modell hossza 11,2 centit nőtt, a tengelytávja pedig 10,6-et. Egyik sem kismértékű növekedés, hiszen így az S90-es hossza közelíti az öt métert (az 5-ös BMW-nél pont 5 centivel hosszabb), a közel háromméteres tengelytáv pedig (ami az 5-ös BMW-énél fél centivel rövidebb csak) még tágasabb utasteret sejtet.

Ha minden igaz, jelenleg senki sem kínál szebb kombit a kategóriában. A vonzó forma ára a V70-esénél valamivel kisebb csomagtartó térfogat

Ha minden igaz, jelenleg senki sem kínál szebb kombit a kategóriában. A vonzó forma ára a V70-esénél valamivel kisebb csomagtartó térfogat

A tapasztalat igazolja a feltételezést, az új Volvo S90 bődületesen nagy belül. Sem hosszában, sem széltében nincs gond a helykínálattal, ami azt jelenti, hogy a langaléta svéd favágók is elterpeszkedhetnek akár elöl, akár hátul. Egyedül a hátsó belmagasság kérdéses, de csak annyira, hogy míg az S90-esben nagy, addig az egyenes tetejű kombiban, azaz a V90-esben még nagyobb. A már-már maratoni teljes hosszúságból adódóan a csomagtér sem éppen gyűszűnyi: az S90-ben 500, a V90-ben alaphelyzetben 560 liter, ami teljesen megfelel a mai elvárásoknak, és körülbelül annyi, amennyit a konkurencia is kínál. (Az S80-asé egyébként 480 liter volt.)

Egy kis plusz

A méretnövekedés praktikus oldalon számos előnnyel jár, akadhat azonban egy hátránya is. Az, hogy vele együtt az autó tömege is gyarapodásnak indul. Ezt a Volvo S90 sem úszta meg, körülbelül 150 kilóval nehezebb, mint az S80 volt és körülbelül egy mázsával nehezebb egy kisebb motoros 5-ös BMW-nél is például. Hozzá kell azonban tenni, hogy az S90-ből egyrészt még nincs kis teljesítményű kivitel, hiszen a leggyengébb is 190 lóerős, másrészt így is bő 200 kilóval könnyebb az XC90-nél, harmadrészt pedig fokozták a karosszéria szilárdságát azért, hogy 2020 után lehetőleg senki se szenvedhessen halálos balesetet egy Volvóban ülve. Ezt is figyelembe véve az S90 karosszériája 35 százalékban ultra nagy szilárdságú (bór)acélból készül, ami mellett jelentős a nagy szilárdságú acélok felhasználási aránya is.

Ugye, hogy olyan, mint az XC90? Igen: ugyanolyan elegáns és a minőség is ugyanolyan igényes. Csak a Mercedes E-osztály minősége jobb, de nem sokkal

Ugye, hogy olyan, mint az XC90? Igen: ugyanolyan elegáns és a minőség is ugyanolyan igényes. Csak a Mercedes E-osztály minősége jobb, de nem sokkal

Ahogy az egy Volvótól elvárható, biztonságban érezhetik magukat az S90 utasai, de ennél még többet kapnak. A bőséges helykínálat mellett kiváló anyag- és összeszerelési minőséget. Hozzá kell tenni, hogy kipróbálásra a pincétől a padlásig minden földi jóval felszerelt, csúcskivitelű, Inscription felszereltségű modellekben ültünk, és ezekbe valóban nehéz belekötni. A bőrkárpitozás finompórusú nappa, a fa valódi, lakkozatlan fa, az ajtónyitó kilincs teljesen sima (sorjamentes) és hideg tapintású. Továbbá olyan apró figyelmességekkel rakták tele az utasteret, mint az egyértelműen, finoman a helyükre billenő szellőzőrostély-elzáró gombok, vagy az első ülések hátoldalán lévő tároló hálók tetejére varrt, a nyitást megkönnyítő fülek.

Ilyet már láttunk!

Amúgy a látvány belül valóban nagyon emlékeztet arra, amivel az XC90-ben találja szemben magát az ember. Akadnak azért persze különbségek, s nem is olyan kicsik! Az üléshelyzet például alacsonyabb – már csak azért is, mert az egész S90 csupán 144,3 centi magas. A kényelmes, de oldalirányban is jól tartó, amúgy hosszabbítható ülőlapú, hűthető, fűthető, memóriás és masszírozó funkcióval is felszerelt ülésekben ülve azután arra is rájön az ember, hogy miért is olyan tágas hátul az S90. Azért, mert a háttámla meglepően vékony. Ennek ellenére valóban mindent tud az ülés és minden biztonsági funkcióját ellátja (pl. ostorcsapás elleni védelem).

Teljesen digitális, azaz LCD műszeregység. Sokoldalú és elegáns. A két nagy műszer között is megjeleníthető a navigáció

Teljesen digitális, azaz LCD műszeregység. Sokoldalú és elegáns. A két nagy műszer között is megjeleníthető a navigáció

Ami tényleg olyan, mint az XC90-ben, az a digitális műszerfal és a középkonzol nagy érintőképernyője, de ez nem feltétlenül dicséret – sajnos. Az S90-es fedélzeti rendszereinek kezelése némi megszokást igényel ugyanis. Furcsa például, hogy a start-stop rendszernek nincs külön gombja, csak a menüből lehet ki- és bekapcsolni. A head-up-display beállítási lehetőségét szintén menüből kell elővarázsolni, de magát az állítást már a kormány jobb szarván lévő gombokkal lehet elvégezni. Az olyan rendszereket pedig, mint a távolságtartó tempomat, vagy a Pilot Assist névre hallgató sávtartó automatika, nem lehet körbe-körbe léptetni, hanem ha túlszaladunk a kívánt szolgáltatáson, csak gombot váltva, visszaléptetéssel jutunk el hozzá.

Magától megy

Itt azonban meg kell állnunk egy pillanatra, ugyanis ez a Pilot Assist teljesen új, az XC90-hez csak a 2017-es modellévtől kínált szolgáltatás. Míg ugyanis a Volvo nagy szabadidő-autóját korábban ugyanis csak aktív sávtartó asszisztenssel szerelik (ilyen is van az S90-ben persze), ami azt tudja, hogy a sáv szélét jelző vonalat megközelítve visszakormányozza az autót, addig az S90-esben debütáló új rendszer 130 km/órás tempóig önállóan a sáv közepén tartja az autót. Akár kanyarodik az út, akár nem, az S90-es tartja a sávot, és közben lassít, vagy gyorsít a rendszer az előtte haladó forgalom, illetve a tempomattal beállított sebesség függvényében.

Ez is egy az egyben jött át az XC90-ből, de ez nem baj, mert elegáns. A választókar mögött az indítógomb és az üzemmód választó

Ez is egy az egyben jött át az XC90-ből, de ez nem baj, mert elegáns. A választókar mögött az indítógomb és az üzemmód választó

Egy másik új, és szerintem nagyon hasznos szolgáltatás a 360 fokos kamerarendszer, amely felülről láttatja az autót és ezzel megkönnyíti az akadályok közötti manőverezést – főként tolatáskor. Természetesen tolatókamera is van, de ez nagyon hasznos kiegészítés hozzá. Amúgy valamilyen tolatást segítő rendszer beszerzése mindenképpen ajánlott az S90-hez, mert a kilátás hátra (a hátsó szélvédő alacsonysága miatt) finoman szólva is eléggé korlátozott. (A kombiban egy kicsit jobb e téren a helyzet.) A külső tükröket viszont dicséret illeti: nagyok, jó tájékozódást nyújtanak és persze holttérfigyelő is van bennük.

Szívügyek

Ha a motorpalettát nézzük, azt is hihetnénk, hogy elkevertük a műszaki adatlapokat, és az XC90-esét olvasgatjuk. Valóban nagy az egyezés, ami az S90 XC90-hez viszonyított kisebb tömegét figyelembe véve azt jelenti, hogy a limuzin menetteljesítményekben lepipálja szabadidő-autó rokonát. Az érdekes az, hogy még a vártnál is jobban, amennyiben a D5-ös dízelmotorral rendeli meg majd valaki az autóját. Az S90 D5-öse ugyanis nem teljesen azonos az XC90 D5-ösével (legalábbis egyelőre)! Bár mindkettő duplaturbós (amiből az egyik változó geometriájú), a legnagyobb teljesítmény itt is, ott is 235 lóerő, s a legnagyobb nyomaték is egyezik (480 Nm), ám az S90-esé tud valamit, amit az XC90-esé nem tudott korábban!

Itt a trükk! A D5-ös gyors gázreakciója a kép jobb szélén látható kompresszor-légtartály együttesnek köszönhető. Ha a vezető gyorsan és mélyen nyomja le a gázpedált, a tartályból levegőt vezetnek a turbó turbinakerekére, ami ettől azonnal felpörög

Itt a trükk! A D5-ös gyors gázreakciója a kép jobb szélén látható kompresszor-légtartály együttesnek köszönhető. Ha a vezető gyorsan és mélyen nyomja le a gázpedált, a tartályból levegőt vezetnek a turbó turbinakerekére, ami ettől azonnal felpörög

Elterjedt probléma még ma is sok turbómotornál az úgynevezett turbólyuk jelensége. Arról van szó, amikor a motor felpörgése csak bizonyos késedelemmel követi a gázpedállal kiadott parancsot. Ennek kiküszöbölésére számos trükk született, de a Volvo mérnökei valami egészen újszerűt, ugyanakkor egyszerűt találtak ki. A motortérbe egy sűrített levegős tartályt és egy azt töltő kompresszort szerelnek, s ha a vezető egy bizonyos mértéknél mélyebbre és gyorsabban nyomja le a gázpedált, a tartályból azonnal 12 baros sűrített levegő kezd áramlani a turbófeltöltő turbinakerekére.

Azonnali hatás

Vagyis: nem kell kivárni, amíg elegendő kipufogógáz keletkezik ahhoz, hogy felpörgesse a turbót, hanem azonnal megteszi azt a sűrített levegő, így szinte azonnal több levegőt (és vele üzemanyagot) kap a motor, és így mindjárt emelkedhet a leadott nyomaték, illetve teljesítmény. Bár a menetpróbán ilyen jellegű méréseket nem tudtunk elvégezni, érzetre valóban hatékonynak tűnt a szerkezet, mert a gázpedál lenyomása után azonnal gyorsulni kezdett minden alkalommal az S90. Mindez vissza is tükröződik a menetteljesítményekben: a 0-100 km/h közötti gyorsulási idő kerek 7 másodperc (XC90: 7,8), a végsebesség 240 km/óra (XC90: 220).

Minden szempontból elismerést érdemel az ülés. Kényelmes is, jól is tart, hűt, fűt, masszíroz, biztonságos és még helytakarékos is!

Minden szempontból elismerést érdemel az ülés. Kényelmes is, jól is tart, hűt, fűt, masszíroz, biztonságos és még helytakarékos is!

Azért egy picit megnehezítették a próba elvégzését a svédek, ugyanis a D5-ös motor kizárólag automata váltóval (nagyon simán, puhán és gyorsan kapcsoló nyolcfokozatú Aisin-Warner) párosítva kínálják, ami persze azonnal visszakapcsol, ha gyorsítási szándékot érzékel. S hogy még inkább megadják a módját, a D5-öshöz még összkerékhajtás is jár mindenképpen, így nem túl meglepő, hogy a közepes szintű, Momentum felszereltségű kivitel ára is csaknem 16 millió forint.

Hallgatag…

Még két dolog feltétlenül említést érdemel a D5-össel kapcsolatban. Az egyik a hangja. Az ugyanis nincs neki. Még erőteljes gyorsításkor sem nagyon hallani, állandó sebességnél pedig teljesen észrevehetetlenné teszi magát. A másik pedig a fogyasztása, ami papíron 4,8 liter/100 km az XC90 5,7 literjével szemben. Sajnos az elsőkerék-hajtású, de szintén csak automata váltóval kapható, 190 lóerős D4-est nem próbáltuk, de a menetteljesítményei ennek sem gyengék: gyorsulási időigénye 8,2 másodperc, végsebessége 230 km/óra. Fogyasztása egyébként 4,4 l/100 km, ára Momentum felszereltséggel 14 024 000 forint.

Ekkora a lábtér hátul, és úgy, hogy a vezetőülés nem rám, hanem a nálam jó fejjel magasabb csikós kollégára van beállítva. Tényleg táncterem!

Ekkora a lábtér hátul, és úgy, hogy a vezetőülés nem rám, hanem a nálam jó fejjel magasabb Csikós kollégára van beállítva. Tényleg táncterem!

A D4-eshez hasonlóan jártunk a 254 lóerős, szintén automataváltós (egyelőre csak automata váltót kínál az S90-V90 pároshoz a Volvo) és szintén csak elsőkerék-hajtású T5-ös benzinessel (gyorsulási idő: 6,8 s, végsebesség: 230 km/h, fogyasztás: 6,5 l/100 km, Momentum felszereltséggel: 14 999 000 Ft). De nem bánkódtunk nagyon, mert ebben a méretosztályban nálunk kevesen vásárolnak benzines autót. Helyette sikerült viszont kipróbálni a hazai viszonylatban még kevésbé mérvadó, szintén benzines T6-ost, de erről legalább elmondható, hogy (a hibrid T8-ast más kalap alá véve) a maga 320 lóerejével ez az S90-es sorozat csúcsmodellje.

Ez csúcs!

A 300 lóerőt meghaladó teljesítmény mellett, amit egyébként ugyanabból a kétliteres motorblokkból csalogatnak ki, mint minden más motor esetében, a csúcsot jelzi a kettős (turbós és kompresszoros) feltöltés, valamint a kötelezően járó automata váltó és összkerékhajtás. Ahogy az a teljesítményből és a hajtásmódból kikövetkeztethető, a menetteljesítményekkel nincs is hiba: a 100-as gyorsulási idő 5,9 másodperc, a végsebesség 250 km/óra. Ez a leggyorsabb S90-es, de ez inkább az órán mérhető le, semmint a benyomásokon.

Alaphelyzetben 560, teljes átalakítás után 1526 literes a V90-es csomagtere. A V70-esé 575, illetve 1600 literes volt. Könnyíti a pakolást az átalakítás után is sík padló

Alaphelyzetben 560, teljes átalakítás után 1526 literes a V90-es csomagtere. A V70-esé 575, illetve 1600 literes volt. Könnyíti a pakolást az átalakítás után is sík padló

Ha ugyanis az érzetekre támaszkodunk, akkor úgy érezzük, hogy a D5-ös dízel határozottabban lódul neki a gyorsításnak – az más kérdés, hogy a motor nem pörög olyan szépen ki felül (hiszen dízel), és hogy a mutatványt nem kíséri mámorító hangözön. Utóbbi a T6-osban lehetne, mert érdekes módon jobban megemeli a hangját, mint a dízel, csakhogy az a hang inkább hangzik négyhengeres torokköszörülésnek, semmint adrenalinpumpáló motorzúgásnak. Tartok tőle, hogy az amerikai vásárlók hiányolni fogják a hathengeres mormogást, amit legalább egy hanggenerátorral bevarázsolhattak volna az utastérbe – mint azt a BMW M5-ös teszi.

Fő a kényelem

Sportos viselkedést ne várjunk a futóműtől sem, amelynek konstrukciója és fő alkotórészei azonosak az XC90-ével. Még az is stimmel, hogy az elöl dupla keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros felfüggesztésben elöl acél csavarrugót, hátul keresztbe fektetett műanyag laprugót találunk. A hangolás persze más lehet, de erről nem győződhettünk meg, mert az XC90-es tavalyi bemutatójához hasonlóan ezúttal is csak igényesebb felfüggesztésű modelleket próbálhattunk. Az XC90-esnél ez mind a négy keréknél légrugót jelentett, míg az S90-V90 páros esetében azt, hogy elöl acélrugóra, hátul légrugóra támaszkodik az autó.

A Volvo S90 D5 (235 LE, automata, AWD) konkurensei (15 994 000 Ft)
Listaár, forint
Audi A6 3.0 TDI  DSG quattro (218 LE) 16 056 180
BMW 525d xDrive (218 LE) 15 636 000
Jaguar XF 2.0 I4D automata AWD (180 LE) 14 174 000
Mercedes E 350d (automata, de nem 4Matic) (258 LE) 16 490 520

Ha bárki a légrugó feltűnéséből arra következtetne, hogy a rugózás a kényelmes felé hajlik, telitalálatot érne el. A hosszabb úthullámokat szépen egyenlíti ki a futómű, a rázás csak kis tempónál, agyonfoltozott úton jelenik meg, de ezt nem a felfüggesztések alaphangolása és konstrukciója okozza, hanem a próbaautókra szerelt 255/35 R 20-as kerekek. Hozzá kell tenni, hogy ez a kerékméret nagyon jól mutat az autón, de haszna kevés van: ettől sem válik a BMW 5-öshöz mérhetően pontosan és érezhetően kormányozható, sportos autó az S90-esből, ellenben a gördülési komfortja érezhetően romlik. Ez a kerék egyébként még a legmagasabb, Inscription felszereltségi szinten sem jár (ott 18-as az alap), kizárólag felár ellenében rendelhető.

 Biztosak lehetünk benne

Az alapvetően kényelmes hangolás egy pillanatra sem megy viszont az úttartás rovására. Az S90-es kiszámíthatóan, a próbált összkerékhajtású modellek semlegesen fordulnak, azt sugallva, hogy sosem lehet gond a kanyarok bevételével. BMW, vagy Jaguar szintű élményekre azonban ne számítsunk, míg a komfort a légrugós Mercedes E-osztályétól marad el valamelyest. Összességében azonban kellemes, a mindennapi használatot és a hosszú távú utazásokat tökéletesen szolgáló beállítás.

Oldalnézetben látszik, mennyire nyúlánk az S90. Nem véletlenül: a csaknem ötméteres hosszúsághoz 144 centis magasság társul. A rugózás inkább kényelmes, mint sportos, az úttartás kiszámítható és biztonságos

Oldalnézetben látszik, mennyire nyúlánk az S90. Nem véletlenül: a csaknem ötméteres hosszúsághoz 144 centis magasság társul. A rugózás inkább kényelmes, mint sportos, az úttartás kiszámítható és biztonságos

Mindebből talán látható, hogy azonos építőelemei és utasterének hasonló hangulata ellenére más autó az S90-es, mint az XC90-es, de más a BMW 5-öséhez és a Mercedes E-osztályához képest is. Megtartotta a márkára jellemző egyéniségét, miközben minden területen előrelépett, s mindezt sikerült olyan külsőbe csomagolni, amely egyedi és felhívja magára a figyelmet. S mindehhez az ára sem elrugaszkodott a valóságtól – legalábbis a versenytársakhoz képest. Az S90 ősztől megrendelhető belépő modellje, a 150 lóerős D3-as dízelmotoros kivitel 10 880 000 forintba kerül, míg a V90-es kombiért mintegy 700 000 forinttal kérnek többet: 11 599 000 forintot. (Csak összehasonlításul: a szintén 150 lóerős BMW 518d limuzin 11 656 000 forinttól kapható.)

Mellette – Ellene
 • tágas, kiváló minőségű és csendes utastér
 • nagy csomagtartó
 • egyedi és esztétikus megjelenés
 • kényelmes és határozottan tartó ülések
 • gyors gázreakció (D5, T6)
 • gyors automataváltó
 • alapvetően kényelmes rugózás
 • biztonságos úttartás
 • gazdag alapfelszereltség
 • szokni kell a fedélzeti rendszerek kezelését
 • érzékenység az úthibákra (20-as kerék)
 • korlátozott kilátás (főleg hátra)
 • nincs váltófül a kormányon (elsősorban a T6-ból hiányzik)
 • kézi kormányoszlop állítás
Mennyire tetszik az S90-es?
átlag
8.63
szavazat
689
Mennyire tetszik az S90-es?