Röviden – Nissan Leaf

Mi ez?

Használható, kompakt villanyautó
Mit tud? 200 km-ig mindent, amit egy hagyományos autó
Mibe kerül? Elég sokba: 8 774 500 Ft, júniustól rendelhető
Kinek jó? Városban vagy annak környékén élőknek

Voltunk a gyárban, próbáltuk az itthon nem forgalmazott első modellt, most pedig vezettük a megújult, ráncfelvarrott Nissan Leafet is. Hogy miért ilyen érdekes számunkra a Leaf? A válasz egyszerű. Jó néhány gyártó és jó pár elektromos próbálkozás után a Nissan Leaf az első olyan tisztán villannyal működő jármű, amely gyakorlatilag teljes egészében képes kiváltani egy hagyományos családi autót. Úgy, hogy közben nem érezzük, lemondunk valamiről egy nemesebb cél érdekében. Némi megszorításra persze mégiscsak szükség van, nem utazhatunk vele például 200 kilométernél messzebbre egy huzamban, jóval tovább tart vele a “tankolás”, de a hétköznapi városi közlekedésre, ingázásra így is tökéletesen megfelelne legtöbbünknek. Főleg ha Norvégiában élnénk.

Még jobb az új Leaf

Olsóban mutatták be a megújított Nissan Leafet, amely több, mint 100 ponton változott – főleg – a vásárlói visszajelzések alapján. Nálunk ugyan nem forgalmazták eddig az autót, de a külföldi tulajdonosok 93 százaléka elégedett volt vele eddig is, amely gyakorlatilag 100 %-os arány, néhány dacos, “csak azért sem” figurával közöttük. A változtatások ellenére az új Leaf kívülről gyakorlatilag nem ismerhető fel avatatlan szem által, sőt a gyakorlatban nekünk sem sikerült első ránézésre.

Az orr-részen – a légellenállás javítása érdekében – történt minimális változás mellett jóval kézzel foghatóbb, és örömtelibb módosítások is történtek. 175-ről 199 kilométerre nőtt az elméleti hatótávolság, az invertert, a motort és immáron a töltőt is magában foglaló új egységnek hála pedig 40 literrel nőtt a csomagtér mérete (370 literesre).

A 80kW-os teljesítmény ugyan nem változott, de a csökkentett belső súrlódásnak hála a villanymotor hatékonyabb, mint korábban. Szintén változatlan a 48 litumion modulból álló akkumulátor, amely továbbra is egy erős fémházban nyugszik az utastér alatt, a lehető legalacsonyabban tartva az autó súlypontját.  A változtatások további eredménye, hogy átlagosan 32 kilóval csökkent a Leaf tömege, valamint négytizedet javítva, 11,5 másodpercre javult a 0-100-as sprintidő is.

Norvégiában már nem találni helyet a 100 fős elektromos autó parkolóban sem, itthon viszont csak most indul hivatalosan a Nissan Leaf forgalmazása a felújított, okosabb, tágasabb, használhatóbb modellel. Új korszak kezdődik?
Norvégiában már nem találni helyet a 100 fős elektromos autó parkolóban sem, itthon viszont csak most indul hivatalosan a Nissan Leaf forgalmazása a felújított, okosabb, tágasabb, használhatóbb modellel. Új korszak kezdődik?

Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek

Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek

Norvégiában már nem találni helyet a 100 fős elektromos autó parkolóban sem, itthon viszont csak most indul hivatalosan a Nissan Leaf forgalmazása a felújított, okosabb, tágasabb, használhatóbb modellel. Új korszak kezdődik?
Akár 199 kilométert is elmegy, és akár 4 óra alatt is feltölthető otthon
Nem megy rosszul. 11,5 másodperc kell százig
Nem puffog ki semmit, 100 kilométerre max 2 litere benzin ára kell hozzá
8 774 500 forintért rendelhető júniustól a budaörsi Nissan kereskedésben
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 59
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 60
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 61
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 62
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 63
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 64
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 65
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 66
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 67
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 68
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 69
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 70
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 71
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 72
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 73
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 74
A fekete belső is újdonság
Innen nyitható a töltőcsatlakozó helye, fűthető a kormány
B-fokozatban erősebb a "motorfék", jobban visszatölti az akkumulátort
Lassabb, takarékosabb, idegesítőbb ECO-módban
Már bedughatjuk a lábfejünk az ülés alá
70 százalékkal takarékosabb a fűtés
Hétköznapi autó is lehetne
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 82
A hátsó sor ülésfűtésének kapcsolója
40 liter plusz
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 85
Csökkentett fogyasztású hifi a legmagasabb felszeretlségnél
Mostantól lábbal működik a rögzítőfék
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 88
Van benne már világítás is
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 90
Itthon leginkább magunkra számíthatunk ha tölteni kell
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 92
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 93
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 94
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 95
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 96
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 97
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 98
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 99
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 100
Nissan Leaf: villanyautót mindenkinek 101
Az utastér alatt van a 48 cellás akkumulátor
A töltő is előkerült az integrált egységbe, ezért nőhetett a csomagtér
Ezzel a dobozzal a Leafről is táplálhatjuk otthon a házat. Például az ingyen szerzett árammal...
Fotó megosztása:

Akár 199 kilométert is elmegy, és akár 4 óra alatt is feltölthető otthon

Akár 199 kilométert is elmegy, és akár 4 óra alatt is feltölthető otthon


Akár egy hagyományos autó

A Nissan Leaf talán legnagyobb csodája, hogy ugyanolyan könnyű vezetni, mint bármely más hagyományos autót, nem igényel különleges tudást vagy hosszú gyakorlást. Gombnyomásra némán indul a Leaf, majd az automata váltókhoz hasonló fokozatválasztó kart D-be húzva máris suhanhatunk, amerre szeretnénk. A féket felengedve az autó kúszni kezd, akár egy hagyományos automatánál, a gázra lépve pedig azonnal késlekedés nélkül megindul, hála a villanymotor azonnal rendelkezésre álló 254 newtonméteres nyomatékának. Végig könnyedén gyorsul az autó, csak azt kell megszoknunk, hogy ezt mindössze némi gördülési zaj kíséri, motor- és kipufogóhang abszolút nem.   

Lassabb, takarékosabb, idegesítőbb ECO-módban

Lassabb, takarékosabb, idegesítőbb ECO-módban

Lassabb, takarékosabb, idegesítőbb ECO-módban


Szintén a frissítés hozománya, hogy szétválasztották a fokozott fékenergia-visszanyerést szorgalmazó üzemmódot és a takarékos vezetést szorgalmazó ECO módot. Előbbi hagyományos nyelven erősebb motorféket és nagyobb hatótávot jelent, utóbbi pedig gyengébb teljesítményt és ezáltal nagyobb hatótávot. A fokozott visszatáplálást lejtmenetben érdemes leginkább aktiválni a váltót B-fokozatba húzva, az ECO-kapcsoló pedig a kormányon található. Utóbbiról nem mellesleg biztosan megállapíthatjuk, hogy már a faceliftes modellben csücsülünk-e. 

Az ECO mód egyébként kicsit olyasmi, mint százzal menni az autópályán egy hagyományos autóval, tökéletesen alkalmas a rohanó autósok idegeinek borzolására. Ilyenkor jóval nagyobb gázpedál-állásra van szükség ugyanazon sebesség eléréséhez, és a Leaf gyorsulási képessége is jócskán alábbhagy. Az európai igényeknek megfelelően kicsit feszesebbre hangolták a futóművet, és közvetlenebb lett a kormányzás is. A gyakorlatban ez még mindig inkább kényelmeset jelent, mint sportosat, és személy szerint még a kormány közvetlenségét is tovább növelném.

A fekete belső is újdonság

A fekete belső is újdonság


Fekete,  nagyobb, keményebb

Abszolút újdonság a fekete kárpit a Leaf utasterében, az előző modell kizárólag világos belsővel volt rendelhető. Változtak valamelyest az első ülések is, elvileg jobban tartanak az elődéinél, és kijavítottak egy csúnya hibát is. Az első Leafben ugyanis az akkumulátor miatti magasabb padló miatt a hátul ülők nem tudták lábfejüket az első ülések alá bedugni. Így hiába volt elegendő lábtér, egy kicsit olyan volt, mintha a nyakunkba vettünk volna a lábunkat. Ezt most az ülések hátsó alsó részének lekerekítésével oldották meg, ezzel pedig 53 milliméter plusz teret nyertek, de ezt kizárólag a lábfejnél.

Okosabb lett a korábbinál a szórakoztatórendszer, kár, hogy az okos Carwings kommunikációs rendszer nálunk még nem működik, így lemaradunk olyan funkciókról, mint a telefonról való távvezérlés, amellyel előre lehűthetjük vagy felfűthetjük a még töltőn álló autót indulás előtt.

Norvégiában villanyautózni

Az itthon alig kétszámjegyű elektromos autóval szemben Norvégiában csak Leafből több mint 3300 mászkál mostanra, és ottjártunkkor rengeteg Mitsubishi i-MiEV és több Tesla Roadster is feltűnt az utakon. A 98 százalékban megújuló energiát használó északi országban nem kell áfát fizetni az elektromos autók megvételekor, és több más engedmény mellett még a buszsávot is használhatják a tulajdonosok ingyen és bérmentve.  2012-ben a 13. legnépszerűbb autó volt a Leaf Norvégiában, idén az első negyedévben viszont már a hatodik az összes autómárkát beleszámítva, egyes városokban pedig az ezüstérmet is képes volt megszerezni. Innen még fényévekre vagyunk…

A Carwings hiánya miatt itthon a Visia, Acenta és Tekna felszereltségi szintből egyelőre csak az első jut, bár felszereltség így sem lesz rossz. A 8 774 500 forintos alapárban benne lesz a Nissan Connect 2 navigációs rendszer is, amelyhez 220 ezer forintos áron rendelhetünk 360 fokos szögben látó tolatókamerát, további 270 ezer forintért pedig egy 32 amperes  hálózati megszakítóhoz töltési lehetőséget, amellyel 8 óráról 4 órára csökken a töltési idő. Utóbbit az otthoni háztartásokban nem biztos, hogy ki tudjuk használni, erről mindenképpen érdemes az áramszolgáltatót megkérdezni.

Ezzel a dobozzal a Leafről is táplálhatjuk otthon a házat. Például az ingyen szerzett árammal...

Ezzel a dobozzal a Leafről is táplálhatjuk otthon a házat. Például az ingyen szerzett árammal…


Mennyire élhető itthon Leaf?

Magyarország enyhén szólva is elmaradott a nyugati államokhoz képest a villanyos töltőállomások tekintetében. Nagyjából 10 töltőállomás van a fővárosban, amely szerencsés esetben ingyen használható töltésre, és mindössze egyetlen gyorstöltő van, amely 30 perc alatt 80 százalékra is képes feltölteni a Leaf akkumulátorát. Gyakorlatilag marad az otthoni hálózat, ha családi házban lakunk, illetve a munkahely, amennyiben az megoldható és engedélyezett egyáltalán. A meglehetősen magas alapár kifizetése után 100 kilométeres fogyasztásra másfél – két liter benzin árának megfelelő áramot számolhatunk, így jelentősen olcsóbb az autó fenntartása egy hagyományos dízeleshez vagy benzineshez képest.  Van remény a hazai infrastruktúra változásra is, de megvalósulása és annak ideje még erősen kérdéses.

A Nissan 100 000 km vagy öt év garanciát vállal az akkumulátorokra, így az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül megbízható akkura jó ideig biztosan nem kell majd költenünk. Az egy erősen felszerelt kompakt autó árában kínált Leafet júniustól lehet majd rendelni, eleinte kizárólag a Nissan budaörsi telephelyén.

Mellette – Ellene
  • Nem igényel megszokást
  • Ingyen is tölthető
  • Környezetvédő
  • Nagyobb hatótáv
  • Nagyobb csomagtartó
  • Kevés hazai töltő
  • Gyorstöltő híján hosszú feltöltési idő
  • Max 199 km-es hatótáv
  • Magas vételár
  • Itthon csak Visia felszereltség
Tetszik? Nem tetszik? Értékelheted az autót tízes skálán!
42 szavazat - átlag: 7.60 (10-ből)
Tetszik? Nem tetszik? Értékelheted az autót tízes skálán!