Táblafelismerő rendszer 2 A táblafelismerő rendszer olyan optikai (kamera alapú) vezetőtámogató rendszer, amely észleli a vezetővel azonos irányban haladó forgalomra vonatkozó közlekedési jelzőtáblákat, és az azokon közölt információt megjeleníti az autó műszerfalán vagy szélvédőre kivetített kijelzőjén (head-up display). 
A technológia alkalmazását a vezetői figyelem egyre gyakoribb túlterheltsége indokolta: mivel az autóvezetők koncentrációját egyre több zavaró tényező rontja (amit a fedélzeti tájékoztató rendszerek funkcionalitásának robbanásszerű bővülése okozott), szükségessé vált a valóban fontos információk kiemelt kezelése. 
Az első ilyen rendszerek a 2000-es évek végén jelentek meg a BMW, majd a Mercedes-Benz zászlóshajóin, és kizárólag a sebességkorlátozást jelző táblákat voltak képesek felismerni. A technológia második generációja, amely az Opel Insignián debütált, már az előzni tilos jelzéseket is felismeri. 
Mivel a kamera alapú rendszerek nem csak a látható fény tartományában képesek üzemelni, sötétben, esőben vagy sűrű ködben is alkalmasak lehetnek a táblán közölt információ megjelenítésére.
Gyakran használatos elnevezései: traffic sign detection, road sign recognition