DAS Jogszervíz

Kérdezek tőle

Jogi kérdésed van? A D.A.S. segít! A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogvédelmi specialistaként működik. Ügyfeleinknek átfogó jogi szolgáltatást biztosít, amelynek segítségével jogos érdekeiket, követeléseiket gyorsan, kényelmesen, költségkímélő módon érvényesíthetik. Itt most a Vezess olvasóinak problémájával foglalkozik.

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Egy közúti balesetben voltam vétlen fél, még szeptember elején. Nemrégiben érkezett meg a rendőrségi határozat, amely alapján a kötelező biztosításra terhelendő javítási folyamat megkezdődött. A Generali biztosító, úgy ítélte meg, hogy a 2016-os évjáratú Skoda Octavia-m alkatrészei 10%-ban avultak, így azok díjának a 10%-át nekem kell megtérítenem a szerviznek. Ezt a döntést lehet valamilyen jogalapon támadni? Hiszen a gépjárművem hibátlan állapotú volt és így csökken az értéke.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel

Válasz

DAS Jogszervíz

4 napja

Tisztelt Levélíró!

A 10%-os avultatás az alkatrészek vonatkozásában elfogadható mértékű, véleményünk szerint alappal nem vitatható.

Az értékcsökkenés megállapíthatósága egy 6 éves járműnél már erősen kérdéses az uralkodó gyakorlat alapján, sajnos a legelterjedtebb módszerekkel valószínűleg nem mutatható ki értékcsökkenés a szakszerű helyreállítást követően.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Kérdésem az,hogy a lakott terület végét jelző tábla után autómatikusan mehetek-e 90/ó-ás sebességgel személykocsival?

Válasz

DAS Jogszervíz

5 napja

Kedves Levélíró!

Személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival lakott területen kívül egyéb úton 90 Km/óra sebességgel közlekedhet (azaz felgyorsíthat 90 Km/óra sebességre).

A jármű sebességét azonban úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt Szakértő! 6 hónapja vásároltunk fiamnak egy Ford Fiestát. Az autón világított a légzsák hiba jelzés. Az eladó kérdésünkre azt nyilatkozta, hogy valószínű takarításnál szétcsúszott egy csatlakozó. Az autót megvásárlás után szerelőhöz vittük. Megállapítást nyert, hogy az összes légzsák eldurrant, amit valaki ellenállások beforrasztásával próbált eltitkolni. Ezekről fotót készítettünk. Az autó előélet lekérdezése során kiderült, hogy az 4-szer volt összetörve. Jeleztük az eladónak az észlelt dolgokat, árleszállítást kérve. Ő elutasította ezt. Mit tehetünk? Érdemes folytatni? A kár kb.3-400000 Ft. Várom megtisztelő válaszát.

Válasz

DAS Jogszervíz

6 napja

Kedves Levélíró!

A leírt hiba olyan jelentőségű és súlyú, hogy az akár az elállást is megalapozza. A légzsákok rendkívül fontos biztonsgi eszközei egy gépjárműnek, ha azokra nem lehet számítani egy balesetben, az a gépjármű nem használható biztonságosan és rendeltetésszerűen.

Jogilag nagyon fontos az eladói tájékoztatás tartalma és bizonyíthatósága, mert a nyílt hiba nem alapoz meg szavatossági igényt.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Külföldi használtautós oldalon szeretném eladni az autómat. Ennek oka a gyenge forint, valamint a magasabb kinti árak. A kérdésem arra irányul, hogy egy esetlegesen sikeres adasvételnél van-e egyéb teendőm (pl. a magyar rendszámommal, vagy bármi mással) a megszokott okmányirodai és biztosítós kötelező körökön kívül, vagy ugyanaz az ügymenet, mint egy itthoni vevő esetében? Természetesen kétnyelvű adásvételi birtokában. Köszönöm válaszát!

Válasz

DAS Jogszervíz

12 napja

Tisztelt Levélíró!

Ebben az esetben a vonatkozó jogszabály értelmében a gépjármű átmeneti (nem ideiglenes) időre történő forgalomból való kivonására irányuló eljárást kell kezdeményeznie a fővárosi vagy megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalai valamelyikében.

Szüksége lesz a rendszámra, forgalmira, törzskönyvre és az adásvételi szerződésre, saját személyes irataira, tovább szolgáltatási díjat is kell fizetnie.

Az adásvételinek meg kell felelnie a rá vontkozó jogszabályi ellőírásoknak, azaz tartalmaznia kell a felek azonosító adatait, a jármű azonosító adatait stb., és alakilag is megfelelőnek kell lennie (2 tanú).

Az általános ügyintézési határidő 21 nap, de ha a kérelem hiánytalanul kerül benyújtásra, a hatóság azonnal bejegyzi a forgalomból történő átmeneti kivonást a járműnyilvántartásba. Őt év elteltével  - amennyiben nem kezdeményezik az ismételt forgalomba helyezést - a járművet véglegesen forgalomból kivontnak kell tekinteni.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Üdvözlöm!
Nem egészen 1 hónapja vásároltunk egy 2006-os Citroen C4-et magánszemélytől. Most a szervízben kiderült, hogy a porlasztói alsó határértéken vannak és a motor 3 hengerrel üzemel csak, ráadásul a porlasztók a szerelők szerint nem is ebbe az autóba valók, hanem össze lettek \”legozva\”. Javítási költségnek (a szintén hibás elektromos gázpedállal együtt) 1 millió forint feletti összeget kalkuláltak. A kérdésem, hogy ezekkel rejtett hibára hivatkozva magabiztosan reklamálhatok-e az eladónál. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

DAS Jogszervíz

18 napja

Kedves Levélíró!

Amennyiben ezek a hibák nem jellemzően egy 16 éves, adott futásteljesítményű gépjárműnél, akkor jogosan reklamálhat az eladónál. A munkahenger kiesés mindenképpen olyan hibának tűnik, ami már fennállt az eladás pillanatában is. Figyelemmel az Önre háruló bizonyítási teherre és az igényérvényesítés kapcsolódó magas költségeire, lehetőség szerint érdemes egyezségre törekedni az eladóval, amennyiben erre van reális lehetőség.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Üdvözlöm!
Idén februárban vásároltam kereskedőtől egy Mercedes B170-es autót. A megvételt követően kb másfél hónappal megjelent a check lámpa, majd a katalizátor hibáját jelezte. Felhívtam és azt a magyarázatot kaptam, hogy használjunk tisztítót sokat állt az autó. Azonban az elmúlt kb 2hónapban állandó hiba lett, törölhető a hibakód de visszajön. Ebben az esetben és eltelt x hónap után a kereskedő javításba még bevonható vagy engem terhel minden költség?
Köszönöm válaszukat!
Dóra

Válasz

DAS Jogszervíz

1 hónapja

Kedves Levélíró!

A leveléből sajnos nem derülnek ki jogilag lényeges és fontos információk, ezért a kérdésére általános jellegel tudunk válaszolni. Ön feltételezhetően használt gépjárművet vásárolt. A gépjármű életkorától, futásteljesítményétől és a modelltípustól függően lehet arra válaszolni, hogy a katalizátorral kapcsolatos hiba rejtett hibának minősül-e. A törvény egyébként ezt a vélelmet állítja fel, és ennek ellenkezőjét a kereskedőnek kell bizonyítania. Egészen addig tehát, amíg a kereskedő nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy a hiba oka az adásvételt követően jelentkezett, vélelmezni kell, hogy Önnek rejtett hibával értékesítették a járművet. Ebből adódóan a javítást a kereskedőnek kell saját költségén elvégeztetnie. Sajnálatos módon a törvényből kikerült a mással való megjavíttatás joga, így ha a kereskedő nem hajlandó a javíttatásra, akkor Ön a csere, árleszállítás és elállás lehetőségei közül választhat.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt Szakértő!
2022. október 8-án hajnalban 8754 Galambok település belterületén közlekedési baleset történt. A balesetet okozó gépjármű roncs a mai napig a 6805 j. ök. úton helyezkedik el a Petőfi Sándor 34. szám előtt. A közút a Magyar Állam tulajdona a Közútkezelő az üzemeltető, fenntartó.
A jelenlegi ködös, párás, megromlott éjszakai és hajnali látási viszonyok miatt rendkívüli balesetveszélyt jelent a közlekedésre nézve! Az útszakaszon közösségi, menetrend szerinti autóbusz közlekedés is zajlik!
A roncs eltávolíttatására kértünk a Rendőrség és a Közútkezelő segítségét, a mai napig semmi nem történt, választ sem érkezett.
A településen közterület felügyelet nem működik.
Kérem segítségüket , kihez fordulhatnánk, illetve milyen konkrét jogi és fizikai lehetőségeink lehetnek a roncs elszállíttatására!
Aggódunk, hogy komoly tragikus közlekedési baleset következhet be a roncs miatt!
Válaszukat köszönöm!

Válasz

DAS Jogszervíz

1 hónapja

Kedves Levélíró!

Érthetetlen, hogy akár a rendőrség, akár a közút kezelője miért nem intézkedik, mindkét szervnek megvan erre a törvényi felhatalmazása. A gépjárműnek van egy bejegyzett üzembentartója, elsődlegesen az ő kötelezettsége az üzemképtelen és balesetveszélyes roncs elszállítatása a közterületről. Ennek hiányában azonban mind a rendőrség, mint a közút kezelője intézkedhet és köteles is intézkedni az elszállításról. Ennek a költségét átháríthatják az üzembentartóra.

A közúti közlekedésről szóló törvény értelmében a közút kezelője köteles gondoskodni a közúton történő biztonságos közelekedés feltételeinek mindenkori biztosításáról, a veszélyforrás megszüntetéséről. Az ennek elmulasztásával összefüggésben felmerülő kárért felelősséggel tartozik.

Javasoljuk, hogy minél többen tegyenek írásos panaszt mindkét szervezetnél és sürgessék meg a szükséges intézkedést!

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz

www.das.hu

Kérdés

T. Cím! 2022.06.20-án a munkahelyem előtt parkoltam, a Csömöri úton. Az autóm mögött egy taxis elütött egy motorost, a motort az álló autóm hátuljába csapta, a motoros pedig elrepült. A rendőri helyszínelésről kaptam igazolást, Aeogon az autó biztósítója. Az Aegon elutasított, hogy az autó eladás alatt volt, nem ők az illetékesek. Ezért a Mabiszhoz került az ügy. A Renault Szervízben javíttattam meg az autót. 06.20-tól 2022.09.12-ig ne m volt autóm. Nem tudtam használni az éves autóp.matricámat sem. A biztosítási gond miatt javasolták, h saját cascomra csináltassam és megtérítik. Most viszont az avulást sem fizeték ki, és az értékcsökkenést is elutasították. Előtte nem volt törött az autóm. 2015. novemberi az autó.
Az elütött motorosnak a kék-sárga papírjára azt írta az elkövető, hogy 2022.07.22-ig Aegon. Mi az igazság? Hogy jutok a teljes pénzemhez, mint vétlen vagyoni károsult? Sajnos köztudott, hogy fiktiv eladásit szoktak ilyenkor visszadátumozva kiállítani. Lehet, h itt is van?

Válasz

DAS Jogszervíz

1 hónapja

Kedves Levélíró!

Az okozott kárért a veszélyes üzemi felelősség szabályai szerint az üzembentartó, a járművezető és a biztosító (ennek hiányában a MABISZ) is köteles helyt állni.

A balesetnél feltételezzük, hogy helyszínelt a rendőrség, így könnyen kideríthető a járművezető személye, lakcíme, ill. a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó adatai.

A MABISZ egy e-mailes megkeresésre megadja Önnek a baleset időpontjában nyilvántartott kötelező felelősségbiztosító nevét vagy annak tényét, ha a jármű nem rendelkezett biztosítással.

Az érvényesíthető károk körét most nem lehetséges részletesen feltárni, az értékcsökkenés azonban nem valószínű, hogy megállapítható egy 7 éves autónál. Jól tette, hogy igénybe vette a casco biztosítását. Az önrészt és a járulékos károkat egészen biztosan érvényesíteni lehet az ügyben.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt Szakértő,
közel 5 éve vásároltunk márkakereskedésből egy Ford Focus 1.5 Ecoboost gépkocsit mindössze 3600 futott km-rel. Rendszeresen szervizelve van az autó az előírások szerint, és a 60.000 km-es szervízig nem is volt semmi probléma. Ezt követően viszont egyre gyakrabban előfordult hogy reggel 3 hengerrel indult az autó és most már jelentősen fogy a hűtővíz. Jeleztük a márkaszervíznek a problémát, átvizsgálták többször hidegen-melegen, de nem találtak semmit. Nyitottak egy garanciális munkalapot, de a hibát valahogy nem akarja megtalálni a szervíz, enélkül pedig nem lehet tovább lépni. Rövid keresgélés után az interneten tucatnyi cikket lehet találni a motorkonstrukcióval kapcsolatos hibákról és a folyamatban lévő külföldi peres eljárásokról. Van esélyünk érvényesíteni a garanciát ha a márkaszervíz nem akarja elismerni a hibát? Keressek fel egy igazságügyi gépjármű szakértőt aki jogosult akár megbontani a motort a hiba megállapításához?
Üdvözlettel, Róbert

Válasz

DAS Jogszervíz

2 hónapja

Kedves Levélíró!

A leírtak alapján kevés az információ ahhoz, hogy jogilag meg lehessen ítélni az ügyet. Ebben az esetben is azt kell tisztázni,  hogy a hibajelenség mögött mi a kiváltó ok, és ez természetes elhasználódás eredménye-e vagy gyártási, szerelési hiányosságra vezethető vissza, tehát már az autó eladásakor is megvolt (rejtetten). Mindenképpen célszerű szakértőt felkérni a hiba meghatározásához.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Üdvözlöm.Kinéztünk egy autót,a tulajdonos azt mondta,hogy azért nincs rajta rendszám,mert kivonatta ideiglenesen a forgalomból.Nos,mi adtunk 50ezer foglalót.Sajnos utána néztük,hogy a platformon,az van kint rendszám alapján,hogy “Lefoglalás hatálya alatt áll az auto”.
Az lenne a kérdésem,hogy vissza kérhetem-e az adott foglaló összegét!?
Köszönöm Éva

Válasz

DAS Jogszervíz

3 hónapja

Kedves Éva!

Bár elvileg nem lehetetlen, hogy az eladó tehermentesíti a járművet és ekképpen a tulajdonjog átruházásának nem lesz akadálya, mindenestre ha tiszták lennének a szándékai, akkor előre felhívta volna erre a körülményre a figyelmet.

Könnyen lehet, hogy az eladónak nem is állt fenn valós eladási szándéka, mely esetben indokolt feljelentést is tenniük a rendőrségen.

Egyébként a foglaló összege kétszeresen visszajár, amennyiben a gépjármű tulajdonjogát az eladónak felróható okból nem tudja megszerezni.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu