DAS Jogszervíz

Jogi kérdésed van? A D.A.S. segít! A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogvédelmi specialistaként működik. Ügyfeleinknek átfogó jogi szolgáltatást...Tovább

Jogi kérdésed van? A D.A.S. segít! A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogvédelmi specialistaként működik. Ügyfeleinknek átfogó jogi szolgáltatást biztosít, amelynek segítségével jogos érdekeiket, követeléseiket gyorsan, kényelmesen, költségkímélő módon érvényesíthetik. Itt most a Vezess olvasóinak problémájával foglalkozik.

Kevesebb

Kérdés

Tisztelt Cím!
A napokban találtam a postaládámban egy Horvátországból érkezett ajánlott levelet. Ebben egy 2011.07.14.-ei parkolási bírságról értesítettek. A levélben van egy kép az akkori autóm rendszámáról. Másról nincs. Akkor volt még érvényes rokkant parkolási kártyám. (Egy üzemi balesetben csonkolták a bal lábfejem.) Ez jól látható helyen el is volt helyezve a szélvédő mögött. Erről és a büntetés kihelyezéséről nincs fénykép. Pakson lakom, de van egy felújítás alatt álló (lakatlan) házam Kalocsán. Ezt a levelet Kalocsára dobták be. Nemzetközi ajánlottként. Papíron nem vettem át, csak bedobták. A postahivatal telefonos érdeklődésemre közölte, hogy 07.21.-én dobták be a ládámba. A levélben a kézhezvételtől 8 napom van bírságot fizetni, mielőtt H.országban bírósági eljárást kezdenek az ügyben. Érdeklődnék: Jogos a büntetés? 9 év után ez behajtható? Szabály szerű volt a kézbesítés és így a határ idők? Ha nem járok a háznál nem is “találok” rá a levélre…
Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Levélíró!

Ön valószínűleg pótdíj követelésről kapott értesítést. Az összeg töredékét teszi ki maga a pótdíj, nagyobb részt eljárási költségekből tevődik össze a követelés. Minden követelés az elévülési idején belül érvényesíthető jogi úton, így van ez Horvátországban is.

Információink szerint a horvát polgári jog sajátságosan értelmezi egy követelés elévülését. Addig ugyanis, amíg a pótdíjazott gépjármű üzemebntartójának adatai nem válnak ismertté a  jogosult számára, úgy tudjuk, nyugszik az elévülés, és csak az adatok megismerésétől veszi kezdetét. Az elévülés nyugvását a magyar jog is ismeri, de ilyen abszurd eljárás nálunk nem alkalmazható.

Amennyiben a bírósági pert valóban megindítják Önnel szemben, az több száz euró plusz költséget jelent az Ön számára, ezért lehetséges, hogy még mindig a kisebbik rosszat jelenti, ha megfizeti az összeget. A jogerős horvát bírósági ítélet végrehajtható Magyarországon (és fordítva), a végrehajtás az Ön bármilyen vagyonát érintheti.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt uram/hölgyem!
Kérdésem az lenne, hogy mennyire jogos az, hogy mozgó traffipaxal mérnek, ( belekényszerítenek a haladásba civil autóból)
Amit el lehetne engedni, de nem tettem aztán “bekerget” lakott területen belülre ahol minden villogó és sziréna nélkül végigkísér kb 1 km t .
Aztán villogó illetve sziréna feltesz, megállít és 2 bírságot kioszt.
A lakott területre beérve ” nem mertem ” olyat lassítani hogy tartsam az 50 et.
(Mert annyira belémragadt)
Elvileg ő 400 méterről mér. Vicces.
De viszont egy mérés 2 büntetés.
1 perc különbséggel.
Ez jogilag működik?

Válasz

Tisztelt Levélíró!

Annak nincs jogi akadálya, hogy mozgó sebességmérő műszerrel dolgozzon a rendőrség és ennek adatait a szabálysértési eljárásban felhasználja. A belekényszerítés és bekergetés fogalmait nem tudjuk meghatározni, de elfogadjuk, hogy Ön személyesen rosszul élte meg az ellenőrzés folyamatát.

Az egy perc eltéréssel észlelt két gyorshajtási cselekmény két eljárásban történő kezelése véleményünk szerint felvethet eljárási és ezért jogszerűségi aggályokat, lehet amellett érvelni, hogy itt a két cselekmény ellenére egységről van szó és egy bírságnak lett volna helye.

Ha feljelentették, mindkét eljárásban éljen jogorvoslati lehetőségeivel. Amennyiben helyszíni bírságot kapott és azt aláírta, még további 30 napon belül kérheti azok felülvizsgálatát.

Tisztelettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt Szakértő, Magyar származású Belga állampolgár vagyok és korlátlan tartózkodó engedéllyel hivatalosan élek Pesten, Belgiumban nincs cím bejegyzés, a nagykövetég listán szerepelek mint Belga rezidens Magyarországon. Múlt Decemberben kirándultam a vidéken egy bérelt autóval, véletlenül befordultam egy egyirányú u. ban, ebből kis bírság lett (10 ezer ft) és a rendőr, kedvesen magyarázta, hogy miután itt élek 2005 óta kötelező lecserélni a Belga Európai jogosítványomat magyarra. Semmi kedvem mert ha vissza megyek később élni Belgiumban az kalamajkát fog okozni. Tudom, hogy ha tartózkodok állandóan itt több mint 6 hónapot kellene lecserélni a jogosítványomat, ha nem teszem meg milyen következményre várhatok esetleges rendőri feljelentés miatt ? pedig évente két néha háromszor Belgiumban utazok ( bérel autóvalt ) leasing szerződéssel) meglátogatni közel rokonokat )fiamnál – Hugomnál, mégis kötelező lecserélni a jogima ,t, nincs kis kapu ?? Köszönettel

Válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Ha jól értjük, Ön nem kettős állampolgár, hanem magyar származású belga állampolgár.

A külföldön (nem Magyarországon) kiállított vezetői engedély érvényességére vonatkozóan jól körülhatárolt szabályok találhatók a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletben. A külföldi vezetői engedélyének az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • az engedély jogosítottjának azonosítására alkalmas adatokat,

  • a jogosított fényképét, aláírását,

  • az engedély kiadásának és érvényessége lejáratának időpontját,

  • az engedély számát, a kiadó hatóság nevét vagy pecsétjét, és

  • a vezetői engedély címfeliratot, az engedélyt kibocsátó ország nemzeti nyelvén (nemzeti nyelvein), valamint az engedélyt kiadó ország nevét és/vagy megkülönböztető államjelzését


Szükséges feltétel továbbá, hogy a jogostványa érvényességét a kiállító állam területén nem korlátozták, függesztették fel vagy vonták vissza. Ami a honosítás szükségességét illeti, az Ön esetében:

  1. Ha tartalmaz a vezetői engedély érvényességi időt, ezen belül nem szükséges honosítania, az használható.

  2. Ellenben, ha nem tartalmaz érvényességi időt, akkor bizony el kell végeznie a honosítást tekintettel arra, hogy szokásos tartózkodási helyét Mo-ra helyezte át.


Tisztelettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Kérdés

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Kérem segítsenek nekem, hogy mit lehet tenni, amikor levideózok egy gépjárművet, ami szinte minden reggel, ugyanabban az időpontban átszáguld az utcánkban. Abban az autcában 30km/h a megengedett sebesség, mivel kertvárosi szakasz. Mi a következő lépés? Használhatom-e a videót? Tehetek-e a videó alapján feljelentést? A rendszám jól kivehető a videón, ha lelassítjuk. Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Kedves Mária!

Általánosságban arról tudjuk tájékoztatni, hogy Ön a felvétel felhasználásával tehet szabálysértési feljelentést. Ha így dönt, akkor ezt írásban teheti meg a helyi (vagy bármelyik másik) rendőrkapitányságon.

Azt is meg kell jegyeznünk azonban, hogy a felvételről bizonyára nem állapítható meg a pontos sebessége a gépjárműnek (habár a tereptárgyak azonosításával ez becsülhető), és ami ennél is komolyabb akadálya lehet a felelősségre vonásnak az az, hogy az elkövető személyének is pontosan azonosíthatónak kell lennie. A szabálysértési eljárásban ugyanis nincs objektív felelősség, a szabálytalanságon kívül az elkövető kilétét is kétséget kizáróan azonosítani kell.  A rendszám alapján az üzembentartót és a tulajdonost könnyen azonosítja a rendőrség, és jó eséllyel az üzembentartó és vagy a tulajdonos vezette a járművet, de ezt bizonyítani kell.

Más jellegű és tartós megoldást az jelenthet, ha a helyben lakók minél többen együtt kezdeményezik az önkormányzatnál a sebességcsökkentő küszöb telepítését.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
Web: www.das.hu