A Peugeot nem bírta kivárni a 2010-es Párizsi Autószalon hivatalos megnyitóját. Már a szeptember 30-i első sajtónap előestéjén elsütött néhány patront. Elektromos patronokat.

A Champs Elysées-n lévő exkluzív Peugeot-szalonban adott fogadáson minden volt, ami kell. Pezsgő gyűszűnyi pohárban, libamáj-golyócska celofánban, néhány már korábban bemutatott villanyos jószág – és ott volt a Peugeot EX1 is.

Forma 1-es gyorsulás villannyal

Ez a kocsi – látványában – nem más, mint egy elektromos Batmobile. Teljesítményében is, a falra mászás és a kötélen himbálódzás képessége nélkül.

260 km/h a vége

260 km/h a vége

A részletekbe nem mennék bele, mert már korábban belementünk: a technikai adatok itt olvashatók. Érdekes, hogy a Peugeot az EX1-et nem hozza ki az Autószalon ra, hanem a fent említett autószalon ban tartja meg a szűkebb közönségnek. Ki tudja, mitől félnek: talán a konkurencia kémeitől?

Peugeot EX1 gyorsulási rekordok

1/8 mérföld: 8,89 s, 50,61 mérföld/h sebesség

1/4 mérföld: 14,4 s, 62,4 mph

500 méter: 16,81 s, 107 km/h

Fél mérföld: 23,85 s, 75,46 mph

1000 m: 28,16 s, 127,8 km/h

Egy mérföld: 41,09 s, 87,6 mph

0-100 km/h gyorsulásra az EX1 3,58 másodperc alatt képes, 12 századdal jobb a Tesla Roadsternél.

BB1, Ion, Hymotion

A BB1-et Genfben is láthattuk

A BB1-et Genfben is láthattuk

A BB1-et Genfben is láthattuk


A BB1 kisautót is elhozta újra a Peugeot. A motornyerges, robogóüléses, 2,5 méter hosszú, mégis négyszemélyes városi mütyürrel a 2009-es frankfurti szalon óta kampányol a márka.

Aranyos, jópofa, látványos kisautó, de mint a Peugeot hazai PR-ese, Zsófi szomorúan jósolja, sorozatgyártása, piacra kerülése egyelőre nagyjából reménytelen.

Az Ion viszont hamarosan tényleg kapható lesz még nálunk is. A Mitsubishi i-Mievből európaiasított autócskát már vezettük korábban – ha valaki hajlandó kicsengetni érte azt a 8-10 millió forintot, amibe itthon kerülni fog, elégedett lehet vele.

Hétköznapibb jármű a hibridrobogó

Hétköznapibb jármű a hibridrobogó

Hétköznapibb jármű a hibridrobogó


A Peugeot villamosításának kevésbé forradalmi eredménye a Hymotion robogó. A háromkerekű városi közlekedési eszközt 125-ös benzinmotor és villanymotor mozgatja együtt, állítólag két liter benzinből el fog tudni járni.

Bár ez a motor nem olyan izgalmas és nem is annyira tiszta üzemű, mint a fent leírt gépek, ezt legalább tényleg gyártásba veszik, és ami még fontosabb, komoly mennyiségű eladásra is számot tarthat. Még az idén év vége előtt megindul a Hymotionök ömlesztése a szalagról.

Passat-konkurens oroszlánnal testközelből

Az 508-as modellről is megemlékeztünk már a részleteket illetőleg. Most csak annyit tudok hozzátenni az eddigiekhez, hogy hátul kis jóindulattal keresztbe tett lábbal is elférni, a csak elektromosan, az utastérből vagy a kulcsról gombbal nyitható tetejű csomagtartó viszont csak szűk résen át pakolható.