Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

500 kilométer után több drága hibája derült ki a használt autónak, ki fizeti a javítást?

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm!

2021. 08. 18-án vettem egy 2008. 11. havi BMW 320d típ. szgk.-t. Alig 500 km megtétele után az autó 08. 20-án megállt, azóta szervizben van, amit az eladó jelölt ki. Az autó lízingszerződése alapján a kereskedés, mint megbízott bizományos eladó volt jelen, viszont az előleg megfizetése alkalmával a papíron eladóként szerepel.

Érdeklődnék, hogy a kereskedővel szemben támaszthatok-e jogi úton kártérítési igényt, mert a banki szerződésben sem, illetve szóban sem jelezték, hogy az autó hibás lenne. További problémám, hogy az autó javítása közben felmerült több hibajelenség, mint porlasztóhiba, motorblokk-gátrepedés stb., illetve hiányzott belőle a DPF-szűrő.

Megteheti-e az eladó, mint magánszemély, hogy csak részben fedezi az autó javítási költségeit, a többi fennmaradó részt velem fizetteti meg? Ezzel kapcsolatosan indíthatok-e jogi eljárást, van-e esélyem igazolni, hogy az autó már akkor hibás volt, mikor megvásároltam, illetve ezt ebben az esetben nekem kell-e igazolni?

Köszönöm!

Ezer sebből vérzik a frissen vásárolt használt autó, ki fizeti a javítást? 1

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Levélíró!

A szavatossági igény az eladóval szemben érvényesíthető, aki nem a kereskedés jelen esetben, hanem egy magánszemély (ha jól értettük). A lízingszerződés miatt leginkább a javítási igény érvényesítése jöhet szóba, mert Ön nem tulajdonosa (még) a járműnek.

Az autó minden olyan hibája miatt jogos a szavatossági igénye, ami nem az autó életkorából és futásteljesítményéből ered, tehát nem a normál elhasználódás eredményeként jelenik meg. Pl. a DPF-szűrő hiánya biztosan rejtett hiba, és a többi hiba is annak tűnik, amiket megemlített a levelében.

A javítási költség körében szóba jöhet a részleges megtérítés a gazdagodás kiküszöbölése miatt (pl. új alkatrész kerül a régi helyére).

A bizonyítási teher a hibás teljesítést illetően Önre hárul, ezért rendkívül körültekintően, mindent dokumentálva és minden alkatrészt megőrizve érdemes eljárnia.

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Másfél millióért valamit az öreg Seat helyett

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor,

Autóvásárláson gondolkozok a közeljövőben, jelenleg egy 2003-as Seat Toledóm van – ez az első autóm. Meg vagyok vele elégedve, de amint lehetőség nyílik rá, szeretnék valami újabbat venni. A keret 1-1.5 M lesz és felszereltségben/karakterben a jelenleginél nem szeretnék “lejjebb” adni, tehát a kritériumok:

– benzines (csak városban használom, 1-2 havonta nagyobb távokra, de akkor min. 700 km – így a dízel kizárva)
– min. 105 LE
– 500 l vagy közeli csomagtér (néha még kevés is két női utassal)
– szedán (semmiképp nem kombi, ferdehátút csak valami nagyon nyomós indokkal)
– tágas belső tér (184 cm-rel a jelenlegi autó is szűkös kicsit)

Tudom, hogy egy használt autóra mindig költeni kell, de valami olyasmit keresek ami megbízható és nem kell hat számjegyű összegeket kiadni pár havonta rá. Nem szempont az élményautózás, a sportosság vagy a presztízs.

Eddig ezeket találtam: Fiat Linea 1.4 T-Jet, Chevrolet Cruz 1.6, Volvo S40 1.6.

Előre is köszönöm a segítséget,
Péter

Ezer sebből vérzik a frissen vásárolt használt autó, ki fizeti a javítást? 2

Szakértőnk válaszol

Kedves Péter!

1-1,5 millió forint között, bármit vásárol, úgyis rákölt az első pár hónapban pár százezer forintot és a későbbiekben is költeni kell majd rá. Én a Fiat Lineát és a Chevrolet Cruze-t elengedném. A Volvo S40 egész szerethető autó, de ha baj van, lehet rá költeni.

Azt gondolom, Önnek mindenképpen egyszerű autó az ideális. Olyan, amiből rengeteg van, ismeri minden szerelő és az alkatrészek is olcsón beszerezhetők. Ilyen például az Opel Astra H, vagy a Ford Focus II., vagy a Toyota Corolla. Ezekből létezik szedán is.

Tizenévesen a benzines motorok sok esetben erősen fogyasztják az olajat az elhanyagolás és a sok városi használat következtében. Vásárlás előtt mindenképpen vizsgáltassa át a kiválasztottat, nehogy a kocsi értékét költse rá később.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Érdemes kombi helyett SUV-ra váltani?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Véleményét szeretném kérni abban, hogy érdemes-e behódolni a SUV-divathullámnak egy hagyományos kombival szemben. Szeretném lecserélni az autómat egy (1-5 éves) fiatalabbra és 2 típusra szűkítette családunk a kört.

Skoda Octavia 3 kombi, a már új 1.5 benzines motorral, illetve (a feleségem nagy szerelme) Kia Sportage 1.6 szívó benzines motorral. Mind a két autóról nagyon jó kritikákat lehet olvasni. Az Octavia kombit egy praktikusabb autónak tartom egy négyfős család számára, viszont a Kia is megfelelő helykínálattal rendelkezik. Önnek mi a véleménye erről két típusról?

Illetve van-e olyan másik autó, amit ezek alternatívájaként tudna ajánlani?

Köszönettel,
Sándor

Szakértőnk válaszol