Szakértőink megválaszoltak több érdekes olvasói felvetést. Ha neked is van kérdésed, írj nekünk!

Megbízhatót hétszázért

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor,

Köszönöm a választ a Chevrolet Tacumával kapcsolatban, ami sokat fogyaszt. Ezért tovább keresgélek, vegyes használatra szeretnék egy átlagos autót, városban, országúton egyaránt használnám. Főleg benzinesben gondolkodom, mert a dízel motoroktól félek, sokat olvastam a magas fenntartási költségről, a kettőstömegű cseréjéről. 

700 ezer forint lenne a keret. Így már tudna ajánlani helyette valamit?

Köszönöm

700 ezerért már kemény dió megbízható autót találni 1

Szakértőnk válaszol

Kedves Tamás!

700 000 forintból nehéz megbízható autót találni. A legtöbb példány erősen rozsdásodik már, elment a holdig és vissza, és valószínűleg betelne egy könyv a kalandjaikkal. Ha a takarékosság fontos, akkor és Suzuki Swift II.-ben, békalámpás Ford Fiestában, esetleg Hyundai Getzben gondolkodnék.

A 15 év körüli japánok általában már szétporladtak, a franciák elektromosan hullanak szét. Mindenképpen számoljon az átíratás, és első szervizelés/rendberakás/gumivásárlás költségeivel még egy jó állapotú autó esetében is (kb. 200-250 000 forint), különben csalódni fog.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Kellően erős V6-ost hétszázért

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm Tibor!

Egy 2002-es évjáratú benzines, 2,5 literes  V6-os motorral szerelt Ford Mondeót szeretnék venni, ha lenne rá bátorságom. A keret egymillió forint, zömében városi használatra lenne a kocsi. 700 ezer forint körül keresem a kiszemelt típust, az autó ára, a maradék az első szervizre menne. Csak rozsdamenteset és kézi váltósat szeretnék, de van-e esetleg tapasztalata vagy jó tanácsa ezzel a típussal kapcsolatban? Vagy esetleg valamilyen hasonló típus is szóba jöhet egyáltalán?

Válaszát köszönöm.

Szakértőnk válaszol

Kedves István!

Az Ön elvárása irreális. 700 000 forintért 19 éves Fordot (vagy bármilyen más autót) vásárolni rozsdamentesen, pláne egy valószínűleg sokat megélt, 2,5 benzines példányt csak az álmok hajszolása. Ezek az autók mai árfolyamon újonnan bőven 10 millió forint felett találtak gazdára, Ön pedig egy remek állapotú, rozsdamentes példányt keres az új ár 7-8%-áért. 300 000 forintot valószínűleg el fog vinni az átíratás, a gumik és az első szerviz.

700 ezerért már kemény dió megbízható autót találni 3

Ezután kezdődik az autó hibáinak kijavítása, ami nyilvánvalóan további jelentős összegeket fog felemészteni. Akár jelentős lesz a rozsdásodás, akár kisebb mértékű (mert lesz) és hosszútávon gondolkodik, mindenképpen javasolnék egy profi alváz- és üregvédelmet, hogy ne porladjon szét az autó Ön alól a következő 5 évben (kb. 150 000 forint).

Ezek a motorok – és 20 évesen a legtöbb motor – már jelentősen fogyasztják az olajat, ezért érdemes további 4-500 000 forintot félrerakni egy későbbi motorfelújításra. Miután ezeket az összegeket rászánta az autó hosszú távú fenntartására, számoljon még a 12 literes városi fogyasztással is.

A V6-os benzinesek közül a 2,5 literes, 170 lóerős a legkevésbé vonzó, mert nem különösebben erős és adódhat gond a hajtókarcsapágyakkal. A nagyobb fordulatszámon a teljesítménynöveléshez hozzájáruló IMRC-egység (Intake Manifold Runner Control) is hibaforrás.

A fentiek a realitás. Azt javaslom, ne szaladjon neki fejjel a betonfalnak álomképekkel, mert amennyiben ennyi a keret erre a projektre, csalódni fog és utálni fogja az autóját.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Igényérvényesítési határidő

Olvasónk kérdez

Tisztelt Jogszerviz!

A következőt szeretném kérdezni: 2019 novemberében vásároltunk “nagycsaládos autót”. Lízingszerződéssel vettük az autót. A jármű 06. 24. óta szakszervizben van, a felmerült hiba javításához nem tudtak még alkatrészt beszerezni. Csereautót biztosítanak részünkre.

Viszont az eredeti garancia, 2 év, hamarosan lejár. A szervizben töltött idővel ez meghosszabbítható? És meddig vagyok köteles várni? A járművet mi garázsban tartottuk volna, viszont kétszer jártunk a szervizben, de ott a szabadban áll.

Köszönöm!

700 ezerért már kemény dió megbízható autót találni 4

Szakértőnk válaszol

Kedves Levélíró!

Rendkívül fontos kérdést érint a levelében: az igényérvényesítési határidőt!

A jótállási igény a jótállási határidőben érvényesíthető! Ez a fő szabály, ezt nagyon komolyan kell venni!

Ha a jótállásra kötelezett kötelezettségének a jogosult felhívására – megfelelő határidőben – nem tesz eleget, a jótállási igény a felhívásban tűzött határidő elteltétől számított három hónapon belül akkor is érvényesíthető bíróság előtt, ha a jótállási idő már eltelt. E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Magyarán azt tudjuk javasolni, hogy a jótállási határidő (garanciális időszak) lejártának közeledtével – ha még mindig javítják az autót – tértivevényes levélben (és e-mailben is) szólítsák fel a kereskedőt és a szervizt is (ha ezek külön cégek) a javítás adott határidőig való elvégzésére/befejezésre. Ezzel ki tudják tolni a jótállás eredeti időtartamát. A meghosszabbított határidő tovább nem hosszabbítható!

Üdvözlettel:

D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu