Egyszerű, buli utáni békés, belassulós hazautazásnak indult, de miután beültem a sofőr mellé, üvöltő motorral egy fekete Citroën döngetett el mellettünk a keskeny utcában. Ott, ahol 15 másodperccel ezelőtt botorkáltunk a Hegedűs Gyula utca úttestjén. A sietség oka is hamar meglett, a menekülő nyomában egy szirénázó rendőrautó vágtatott, miközben hangszórón keresztül próbálták meggyőzni a sofőrt arról, hogy ez így nem lesz jó és inkább álljon meg. Nem nagyon értettük, hogy miben reménykedett a menekülő, a mindössze 20-25 méteres előnyével, de hát az ő dolga. Aztán vészjósló, mély férfihangon még elmorogtuk, hogy “ez veszélyes”, majd elindultunk hazafelé. 

Mire kiértünk a körútra és a Margit híd felé vettük az irányt, még egyszer láttuk a menekülő autót, de akkor már vagy tucatnyi rendőrautó kergette. Kicsit Tom és Jerry-s hangulata volt az üldözésnek, még akár vicces is lehetett volna a látvány, ahogy a környező utcákból sorra bukkannak elő a szirénázó autók, forgolódnak a körúton, majd mintha hatalmas mágnes cibálná őket az orruknál fogva, mennek sorban a fekete autó után. De persze ez csak addig vicces, míg nem gondolunk bele, hogy éjszaka van, a legtöbb közlekedési lámpa már egy ideje sárgán villog, és az elsőbbségük tudatában közlekedő gyanútlan gyalogosok, autósok bármikor keresztezhetik a menekülő útját. Aki valószínűleg nem éppen a legelőzékenyebb, legszabálykövetőbb hangulatában menekül. 

De vajon hány ilyen üldözés zajlik le Budapesten? Hányan gondolják úgy, pánikba esve, vagy tudatosan, hogy ők bizony inkább lerázzák a rendőrt, de nem állnak meg? Megkérdeztük a Rendőrséget. 

Akik sajnos ezeket az eseteket nem listázzák külön, így pontos statisztikával sem szolgáltak, de aki egy kicsit ráér a hírkeresők mélyén kutakodni, az számos hasonló történetet találhat. Például csak a múlt hónapban Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán is üldöztek menekülő autóst, a szomszédban, Szlovákiában pedig még fegyvert is használtak a rendőrök, amikor egy lopott mentőautóval menekülő ittas sofőrt kellett megállítani. 

Lenyomnád a rendőrt? Szerinted sikerülhet? 2

Mit tegyünk, ha autós üldözést látunk?

A net tele van olyan külföldi üldözős videókkal, ahol a közlekedők – főleg kamionosok, teherautó-sofőrök – besegítenek az üldözőnek, keresztbe állnak a menekülő gazfickó előtt, vagy csak akadályozzák, ahogy tudják. Mi ne vegyünk róluk példát. A Budapesti Rendőr-főkapitányság is azt kéri, hogy rendőri intézkedés során a járművezetők biztosítsanak elsőbbséget és szabad továbbhaladást a megkülönböztető jelzést használó gépjárművek részére, az intézkedésbe a közlekedés résztvevői más módon semmiképp ne avatkozzanak bele. Érthető az aggodalom, sosem tudhatjuk, miért menekül valaki a rendőrök elől és mire képes a továbbjutás érdekében. 

A BRFK a gyalogosoknak is azt tanácsolja, hogy ilyen helyzetben semmiképp ne lépjenek le az úttestre – hiába van elsőbbségük a zebrán – és amennyiben lehetőségük van, húzódjanak védett helyre, valamint távolodjanak el az úttest közeléből. Megéri.

Mit tehet a rendőr, ha valaki nem áll meg?

Ezt a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 51. § (1) bekezdése tartalmazza, ami ezt tartalmazza:

51. § * (1) * A rendőrség közút forgalmának korlátozását vagy közút lezárását rendelheti el a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy, valamint a bűncselekmény elkövetőjének elfogására és a külön jogszabályban kijelölt létesítmények védelmére, továbbá a védett személy útvonalának és programhelyszíneinek biztosítása érdekében, ennek során – a közlekedés biztonságát is figyelembe véve, külön jogszabályban meghatározott feltételekkel – útzárat telepíthet.

Lenyomnád a rendőrt? Szerinted sikerülhet? 3

Kínából úgy 120 dollárért már lehet rendelni hasonló, goromba kinézetű készséget

(2) * Útzár alkalmazása során a rendőrség járművek áthaladását torlaszszerűen vagy más módon lassító, megakadályozó építményt, technikai berendezést vagy ezek hiányában bármilyen eszközt telepíthet, amellyel a rendőri intézkedés foganatosítása elől járművel menekülő személyek feltartóztatása, elfogása elérhető.

(3) * A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy, valamint a bűncselekmény elkövetőjének elfogása érdekében – ha járművel menekül – a rendőrség mások személyét és biztonságát nem veszélyeztetve a járművet követheti és megállásra kényszerítheti.

Magyarul bármit a menekülő elé pakolhatnak, rendőrautótól a szöges útzáron át a betontorlaszig. Egy kitétel van csupán: a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát nem fenyegetheti az akció. Ezért nem látunk itthon rendőrautóval kiforgatós, lövöldözős üldözést, és ez így van jól.

Alább egy észt videó a szöges útzár rendeltetésszerű, elég tökös használatáról:

Persze nem mindig ennyire eredményes a szöges útzár, ennek a bő tízperces, néha talán már kényelmesnek látszó üldözésnek a végén még percekig menekül a tolvaj lapos gumikkal:

Sikerült meglógni?

Akarjátok tudni, mi lett a cikk elején még vadul menekülő sofőrrel? Persze elfogták. A hivatalos tájékoztatás így hangzik:
“A Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitányság járőrei a Bajcsy-Zsilinszky úton észleltek egy autóst, aki a záróvonalon átment, ezzel közlekedési szabálysértést követett el. A járőrök megkülönböztető hang- és fényjelzés együttes használatával adtak jelzést a szabálytalan gépjárművezetőnek a megállásra, aki azonban a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva továbbhajtott. A gépkocsit a járőrök követték, majd a XIII. kerületi Victor Hugo utcában állították meg.

A járművezetőt a rendőrök intézkedés alá vonták, mely során kiderült, hogy a férfi a gépjárművet vezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette. A férfit a rendőrök a rendőrségi törvény 33. § 1) bekezdés a) pontja alapján (közúti veszélyeztetés gyanúja miatt) előállították. Az intézkedés során vele szemben ittas vezetés, vagy kábítószerfogyasztás gyanúja nem merült fel. Később megállapításra került, hogy a férfi bűncselekményt nem követett el, de mivel több szabálysértést, valamint szabályszegést is elkövetett, ellene szabálysértési és közigazgatási eljárás is indult.”

Végül pedig egy egész szürreális üldözés, még 2006-ból, amiben egy kitartó corsás menekül szép komótosan, vagy 25 percen keresztül:

Tanulság: ha már elvették a jogsid, ne vezess! Ha mégis vezetsz, ne szabálytalankodj! Ha szabálytalankodsz, ne próbálj elmenekülni! Mert úgyis elkapnak.