Baltával hasogatják le a forintokat a 7-8-9 üléses modellek árcédulájáról az importőrök.  Látványos verseny zajlik a két hét múlva rohamra induló nagycsaládosokért, az állam által kifizetett 2,5 millió forinton felül sokan saját maguk is milliós kedvezményt adnak.

Egyes autók már 3 millió forint környékén, a magasabb árkategóriások közül többen pedig összesen 4-5 millió forinttal a listaárak alatt hazavihetők. A soha nem látott összegektől megszédült vevőknek az előleg kifizetése előtt azért ajánlott megkérdezni, hogy mennyi volt választottjuknál a hétüléses felár a kormányzati bejelentés előtt. Egyesek ugyanis állítólag trükköznek.

„Mi nem vittük fel a hétüléses opció árát, mint sok egyéb versenytárs, hogy aztán abból adjunk nagyobb, valójában ’optikai’ kedvezményt” – fogalmazott a Vezessnek az egyik márka értékesítési vezetője.

Ma már nehéz megmondani, hogy egykor mi mennyibe került fillérre, az alábbi lista a cikk megjelenésekor érvényes árakat és kedvezményeket sorolja.  A legolcsóbb húzómodelleket tüntettük fel a márkák akcióiról szóló részek előtt, alatta az adott cég összes kedvezményes hétülésese szerepel. Nem minden márka kínál több különböző 7-8-9 üléses autót, sőt, nem is mindenki akciózik. Cikkünkben csak a 2,5 millión felül extra kedvezményt adó márkák ajánlatai szerepelnek.

A modellek neve után azt az összeget tüntettük fel, amennyiért az állami támogatást és az importőri kedvezményt levonva hazavihető az adott jármű.

Fiat Dobló – 2,4 millió forinttól hazavihető

Az olasz márka három darab hét- vagy annál több üléses modellje közül valószínűleg a legnagyobb érdeklődést kiváltó a legolcsóbb lesz. A Dobló kedvezményes indulóára az 5 millió forintot sem éri el, így nem is lehet rá maximálisan igénybe venni a költségvetés által adott 2,5 milliót, csak az akciós 4,8 millió forint felét.

Vele együtt az alábbi Fiatok közül választhatnak a minimum háromgyermekes jogosultak. Hangsúlyozzuk még egyszer, mindenütt a központi támogatás és a forgalmazói kedvezmény együttes levonása utáni ár szerepel.

 • Fiat Dobló Panorama Family 1.4 T-Jet (benzines, 120 LE) – 2,4 millió forinttól
 • Fiat 500L Living Lounge 1.6 Mjet 16V (benzines, 120 LE) – 3,49 millió forinttól
 • Fiat Talento Panorama 2,9t 1.6 Ecojet (benzines, 120 LE, 9 személyes) – 5,19 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 1

Fiat Dobló (A képeken látható autók extra felszereltséget tartalmazhatnak)

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 2

A Dobló belseje

Citroën Berlingo – 2,9 millió forinttól hazavihető

A legnagyobb érdeklődés jelenleg a hétszemélyes Berlingóra mutatkozik, de rögtön utána jön a gazdagabban felszerelt Grand C4 SpaceTourer – közölte a Vezess-sel az importőr. Utóbbira a magánügyfeleknél 1,13 millió forint kedvezményt adnak a BlueHDi motoros változatoknál, és egymilliót a benzineseknél, természetesen a 2,5 millión felül.

 • Citroën Berlingo 1.2 Live (benzines, 110 LE) – 2,9 millió forinttól
 • Citroën Grand C4 Space Tourer 1.2 Live (benzines, 130 LE) – 3,7 millió forinttól

Ezért az árért a C4 meglehetősen jól felszerelt, van benne kétzónás automata klíma, panoráma-szélvédő, négy elektromos ablak, három különálló ülés a második sorban, 7 colos, kapacitív érintőképernyő stb.

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 3

Citroën Berlingo

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 4

A Berlingo ülései

Két kisbuszt is kínál a Citroën a központi támogatásra pályázóknak, a Space Tourer és a Jumpy Combi immár 8-9 személyes változatban is elérhetők.

Peugeot Rifter – 3,03 millió forinttól hazavihető

Öt különböző modellel a testvérmárka Peugeot lesz a vásárlókért vívott verseny másik komoly szereplője. Ennek megfelelően az importőr 400 és 950 ezer forint közötti összeget elenged a listaárból, az összeg a felszereltségtől függ. „Főleg a Rifter és az 5008 iránt érdeklődnek sokan, de a Travellerre is megnövekedett az ajánlatkérések száma” – tudtuk meg a forgalmazótól. Íme ennek a három modellnek az indulóára:

 • Peugeot Rifter Pure Tech 1.2 Access (benzines, 110 LE) – 3,03 millió forinttól
 • Peugeot 5008 – Pure Tech 1.2 Access (benzines, 130 LE) – 4,79 millió forinttól
 • Peugeot Traveller 1.5 Blue HDi (dízel, 120 LE, rendelhető 7-8-9 személyes) – 5,35 millió forinttól

Rajtuk kívül a 7-8-9 személyes változatban megvehető Expert Combira, valamint a 9 személyes Boxer Combira is adnak speciális kedvezményt a Peugeot-szalonok. Jó hír, hogy ezeket bárki megkapja, nem csak a nagycsaládosoknak szól.

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 5

Peugeot Rifter

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 6

A Rifter utastere

Opel Combo – 3,08 millió forinttól hazavihető

A német márkát tulajdonló PSA 2018-ban piacra dobott, haszonjármű-alapú egyterűtriójának harmadik modellje a Combo (a Rifter és a Berlingo mellett). Némileg módosított külsővel, mindegyik márkánál kétféle hosszúsággal rendelhetők.

 • Opel Combo Life Enjoy 1.2 Best (benzines, 110 LE) – 3,08 millió forinttól

Úgy tűnik, a népszerű Zafirák rajongóinak most nem lesz szerencséjük. Eleve 8,7 milliótól kapható a hétüléses változat, ráadásul kifutó modell, nem is találtunk rá a nagycsaládosokra szabott importőri kedvezményt a márka honlapján.

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 7

Opel Combo

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 8

Ilyen a Combo belülről

Na és a Dacia?

Az állami akció bejelentése után a szaksajtó egyértelmű slágernek nevezte a Dacia Lodgyt, az is lesz, kiváló ár/érték aránya vitathatatlan. Mivel a legolcsóbb hétszemélyes változat 3,53 milliós alapára igen alacsony, önmagában versenyképes, ezért aligha volt várható, hogy a forgalmazója ebből érdemben engedni tud. Régóta ismert, hogy nem éppen a Daciákból lehet százezreket alkudni újautó-vásárláskor, a Lodgyra például nem is lehet teljesen igénybe venni a 2,5 milliós állami támogatást, hiszen a jogszabály az autó árának felében maximalizálja a kedvezmény mértékét. Így a legolcsóbb hétüléses Lodgy 1,76 millió forinttól vihető majd haza. A testvérmárka Renault honlapján sem találtunk extra kedvezményeket a Grand Scénicre, és az Espace-ra.

Volkswagen Caddy – 3,35 millió forinttól hazavihető

Modelltől függően bruttó 800 ezer és 1,76 millió forint között mozog a Volkswagenekre adott egyedi kedvezmény. A Comfortline, a Highline és az Iq.Drive felszereltségű Touranoknál például kereken 1,5 milliót elengednek a kereskedések néhány feltétel teljesülése esetén, ezekről érdemes tájékozódni. Eredetileg bőven 8 millió feletti árával nem a legolcsóbb hétszemélyes modell a Touran, de az akcióval már 4 milliós mínuszról indul. A német márka kínálatában így sem ez a legkedvezőbb árú hétüléses.

 • Volkswagen Caddy Kombi 1.0 TSI (benzines, 102 LE) – 3,35 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 9

Volkswagen Caddy

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 10

A Caddy ülései

Škoda  Kodiaq  – 5,53 millió forinttól hazavihető

A Tourannal ellentétben a Kodiaq árának látványos csökkentése helyett a testvérmárka forgalmazója elenged 600 ezer forintot az alapárból, plusz egy 610 ezer forint értékű extracsomagot kínál 6100 forintért a nagycsaládosoknak. Az Ambition és a Style felszereltségű modellekhez adják, az ütközésveszély esetén magától ablakokat felhúzó proaktív utasvédelmi rendszertől a tablettartóig féltucat elemet tartalmaz.

 • Škoda Kodiaq  Ambition 1.5 TSi ACT (benzines, 150 LE) – 5,53 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 11

Škoda Kodiaq

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 12

Kodiaq, hátsó ülések

SEAT Tarraco – 5,86 millió forinttól hazavihető

Vaskos kedvezményeket ad a SEAT. Az Alhambra árából 2,2 millió forintot elenged, így 4,7 millióval csökken a kifizetendő összeg, míg a Tarracó árcédulájáról 1,9 milliót vág le a forgalmazója, itt 4,4 milióval kevesebbet kell utalni.

 • SEAT Tarraco 1.5 Eco TSI Evo Style (150 LE) – 5,86 millió forinttól
 • SEAT Alhambra 1.4 TSI DSG Reference (150 LE) – 7,16 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 13

Seat Tarraco

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 14

Belülről a Tarraco

Kia Sorento – 5,99 milliótól hazavihető

Jelentősnek mondható, 1,25 milliós plusz kedvezményt ad a benzines Sorento alapárából a Kia, így 9,75 millió forint helyett 5,99 millióért elvihető a dél-koreai batár. A dízelmotoros változatnál 1,15 milliós importőri kedvezménnyel 6,5 millió a nagycsaládosok számára az indulóár.

 • Kia Sorento LX 2.4 GDI (benzines, automata, 188 LE) – 5,99 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 15

Kia Sorento

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 16

A Sorento utastere

Toyota ProAce Verso – 6,56 millió forinttól

Három darab hétülésesként is rendelhető modelljéből kettőre ad speciális kedvezményt a Toyota. A hibrid Prius + alapárából 500 ezer forintot faragtak le, a dízel Proace Verso esetén már  egymillió forint a kedvezmény.

 • Toyota ProAce Verso 1.5 D-4D (dízel, 120 LE) – 6,56 millió forinttól hazavihető
 • Toyota Prius + 1.8 Hybrid (hibrid, e-CVT, 136 LE) – 7,42 millió forinttól hazavihető
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 17

Toyota ProAce Verso

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 18

ProAce Verso dupla üvegtetővel

Hogyan vehető igénybe az állami támogatás?

Vissza nem térítendő 2,5 millió forintot ad az állam új autó vásárlására az alábbi feltételekkel, lehetőségekkel:

– 7-8-9 személyes új személyautókra él a támogatás, amelyeket korábban ideiglenesen sem állítottak forgalomba (keveset futott tesztautók nem jöhetnek szóba, szalonban porosodó autók igen).

– A támogatás összege legfeljebb az autó bruttó vételárának fele lehet. Vagyis egy 5 millió forintnál olcsóbb hétülésesre nem jár a teljes 2,5 millió, csak a jármű árának 50 százaléka.

– Magyarországi lakcímmel rendelkező olyan nagycsaládosok kérhetik a támogatást, akik legalább 3 gyermek után jogosultak családi pótlékra.

– Kétgyermekes, a harmadikkal várandós anyák is kérhetik a támogatást a magzat 12 hetes kora után.

– Az elvált szülők egyike is kérheti, aki jogosult a családi pótlékra.

– Nincs felső határa a megvásárolandó személyautó árának. (Szemben például az elektromos autók támogatásánál létező szabállyal, ugyanakkor a kettő összevonható.)

– Feltétel a B-kategóriás jogosítvány.

– A támogatást július 1-től lehet igényelni, a jelenlegi tervek szerint 2022 végéig él.

– Az igényléshez támogatási kérelmet kell benyújtani bármelyik kormányablakban. Az elbírált határozat kézhez kapása után hat hónapon belül kell valamelyik szülőnek megkötnie az adásvételi szerződést.

– Hitel, lízing is igénybe vehető a vásárláskor.

– Egyszer igényelhető a támogatás, a megvásárolt autót 3 évig nem szabad eladni vagy átalakítani. Ezen felül az autón a kereskedőnek el kell helyeznie egy „Családbarát Magyarország” feliratos matricát, melyet 3 évig rajta kell hagyni az autón.

– Vissza kell fizetni a felvett támogatást, ha kiderül, az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata megszűnik, mégpedig úgy, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak.

Mivel nincs felső árhatára az így megvásárolható autóknak, a prémiummárkák többsége is készül extra kedvezményekkel.

Mercedes-Benz Vito – 7,05 millió forinttól hazavihető

Június 15-től 10 százalék kedvezményt ad a legalább hétüléses Vito Tourerekre, és a V-osztályokra a Mercedes, amennyiben a vásárlás az állami támogatás igénybevételével valósul meg. Mivel 10 millió feletti alapárakról beszélünk, így mindkét autónál már hét számjegyű az árengedmény.

 • Mercedes-Benz Vito Tourer 114 CDI Base (dízel, automata, 136 LE) – 7,05 millió forinttól
 • Mercedes-Benz V 220 d (dízel, automata, 163 LE) – 9,88 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 19

Mercedes-Benz Vito Tourer

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 20

A Vito Tourer itt most 6 üléssel

Land Rover Discovery – 15,99 millió forinttól hazavihető

A légrugózástól a fűthető bőrülésekig számos extrát tartalmaz a Land Rover akciós modellje, amelynél gyakorlatilag megduplázza az importőr az állami támogatást. Az összesen 2,74 milliós spéci engedmény náluk úgy áll össze, hogy elengedik azoknak az extráknak az árát, amelyeket a hétüléses Discoverybe „rendelni kell alapból, meg azokat, amiket szoktak rendelni”. Így a 21,23 milliós ár helyett 15,99-et kell kifizetni.

 • Land Rover Discovery 2.0D SD4 AWD (dízel, automata, 240 LE) – 15,99 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 21

A Land Rover Discovery

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 22

Discovery barna bőrrel

Lexus RX 450h L – 17,34 millió forinttól hazavihető

Valamivel még az előző ajánlatot is sikerült felülmúlnia a Toyota luxusmárkájának. Ismereteink szerint a Lexus RX hétüléses változata az a modell ma Magyarországon, amelynél a legnagyobb speciális kedvezményt csapta oda a forgalmazó az állami támogatáshoz: a 22,64 milliós alapárból 2,8 millió forintot egyszerűen elengednek a központi költségvetés által kifizetett 2,5 millión felül.

 • Lexus RX 450h L (hibrid, e-CVT, 313 LE) – 17,34 millió forinttól
Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 23

Lexus RX 450h L

Itt a lista a hétüléses autók 2,5 millión felüli extra kedvezményeiről 24

RX L törtfehér bőrrel

BMW 2-es Grand Tourer – A héten teszik közzé a kedvezmény mértékét

Mintha kicsit későn jutott volna eszükbe a német prémiumtrió tagjainak, hogy a népautós márkák mellett ők is rámozduljanak a három vagy annál is több gyereket nevelő vagyonos családokra. Említettük, hogy a Mercedesnél június 15-től él az egyedi akció, a BMW pedig július 1-től indítja a 2-es Grand Tourer hétülésesére vonatkozó speciális ajánlatát. Ennek részletei a cikk hétfői írásakor még nem ismertek, ígéretet kapott a Vezess, hogy még ezen a héten tájékoztatnak bennünket az importőri kampányról.

Audi Q7 – Néhány hét múlva teszik közzé az akció részleteit

Legtovább az Audi konkrét ajánlatára kell várni. „A Q7 modellévváltása miatt csak néhány hét múlva tesszük közzé konkrét ajánlatunkat” –  közölte szerkesztőségünkkel a forgalmazó Porsche Hungária.

Legyen észnél mindenki!

Gyakorlatilag ezt mondta a Vezessnek adott interjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin intelmei a kedvezménnyel most új autót vásárlóknak, és a nekik járművet kínálóknak egyaránt szólnak. Érdemes mindenkinek elolvasni és megfogadni a szavait.