A használt autók piaca mára a magánszemélyeknek szinte egyet jelent az autóvásárlással. Minden eddiginél több használt típus keres és talál gazdát Magyarországon, és a helyes döntés, a megfontolt választás a legfontosabb tényező. Ebben segít szakértőnk, aki egy levélváltással is irányt mutathat az igényeinknek megfelelő kivitel megtalálásához.

Egyterűt három gyerekhez?

Olvasónk kérdez

Kedves András!

A SUV uralom ellenére, férjemnek és nekem is az egyterűek tetszenek, mert kvázi ugyanazon a méreten nagyobb térben férhetünk el. Régi Skoda Octavia diesel kombit cserélnénk. De vajon manapság melyik üzemeltethető, tartható fenn korrektül.

Automata váltó jó lenne. Évi 18-20 ezer km menne az autó. Főleg elővárosi, városi használatban, hétvégenként, és nyáron használnánk hosszabb távra, elsősorban autópályán 3 gyerekkel és velük együtt sok holmival. 3-4 millió Ft-ban gondolkodunk. A Toyota Verso tetszik, bár használtan is jól tartja az árát férjem szerint. Neki a Kia Carens tetszik, mondván 4-5 évesen is marad még garancia, nekem a Citroen C4 Picasso tetszik, de a párom szerint a szervize költséges. Pedig belső helyet, kilátást nézve “otthonosabb” számomra. Milyen tapasztalatai vannak egyterű kapcsán? Vagy érdemes mást is megnézni? Benzinest megéri venni?

Köszönöm szépen segítségét.
Üdvözlettel,
Emília

http://www.autogaleria.hu

http://www.autogaleria.hu

 

Szakértőnk válaszol

Kedves Emília!

Mindig típusonként kell megnézni, melyik a jobb motor bele, van, ahol a dízel vonzóbb, van, ahol a benzines és ez függ attól is, van-e egyáltalán kínálat mindkettőből? A Toyota Verso csomagtere a kategóriatársakhoz képest kicsi, emiatt az említett modellek közül a Kia Carens mellett döntenék, főleg a hét év/150 000 km garancia miatt. Évi 20 000 kilométerre a dízelmotor ésszerűnek tűnik, ráadásul benzines Carens még kevesebb akad. Ebből a szempontból a Toyotából nagyobb a kínálat.

Számomra a legélhetőbb, leginkább családbarát belső teret a kompakt egyterűek közül a Grand C4 Picasso és a Renault Grand Scénic kínálja.

Mivel a Renault garanciája hosszabb, alapesetben 5 év/100 ezer, felárért 5 év/200 000 km, egy nyújtott garanciás Renault vagy a Carens közül vennék egyet. Mivel Önök a 3-4 milliós árhatárral nem ősöreg autók közül választanak, a C4 Picasso is jó lehet. Arra kell ügyelni, hogy a C4 Picassót ne az 1,6-os benzines turbómotorral vegyék meg, mert annak lehet pár gondja, az 1,6 vagy a 2,0 HDi dízelt jobb szívvel tudom ajánlani. A sima 1,6 VTi 120 benzines a Picassóba.

A Scénicben a 130 lóerős 1,4 TCe benzines sokat fogyaszt, így itt is inkább az 1,5, az 1,6 vagy a 2,0 dCi dízeleket keresném. Ha a francia vagy koreai autókról nem tudnak megegyezésre jutni a családban, akkor még mindig ott az Opel Zafira Tourer, amely egy nagyon tágas, jól variálható, megbízható egyterű. Ebből az 1,4 Turbo lenne a legjobb, benzinesként vagy LPG gázüzemmel, ha sikerülne kifogni egyet. A 2,0 CDTI dízelekkel lehet épp elég gond, Zafira Tourerből a benzineseknél maradnék.

Üdvözlettel, Szörényi András

 

Családi mindenest, de milyet?

Olvasónk kérdez

Tisztelt András!

Jelenleg 4 tagú a családunk, később tervezünk még 1 gyermeket. Egy Suzuki Swift Sedan autónk van, amit szeretnénk lecserélni! Három autó után érdeklődünk az egyik Opel Astra H, a másik az Opel Meriva, a harmadik pedig a Ford Focus. Csak benzines autók érdekelnek és nem baj, ha kombi! 1.200.000 ft.-unk van az autóvásárlásra, átíratás nélkül! Kérdésünk hogy melyik autót ajánlaná Ön, és az is érdekelne, hogy milyen motorral 1.4-es vagy 1.6-os?

Üdvözlettel.: Nikoletta

http://www.autogaleria.hu -

http://www.autogaleria.hu –

 

Szakértőnk válasza

Kedves Nikoletta!

Ezekkel a feltételekkel saját magamnak sem tudnék jobbat mondani egy benzines Citroën Xsara Picassónál, de nézzük inkább a megjelölt autókat. 1,4-1,6-os benzines Opel H Astra kombiból 170 000 km-ig és szervizkönyvvel, magyar rendszámmal egy db eladó autót találtam összesen, ami nem biztató.

1,6 literes motorral az Astra és a Focus II közül a Focust tartom lényegesen jobb autónak, mert nem olyan lusta benne az 1,6-os motor. Az 1,4-es viszont az Opelben tetszett jobban, a kisebbikkel a H Astrából keresnék egyet. Mindenképp ragaszkodnék a kombihoz, az ötajtósok csomagtere jóval kisebb. A 2004 utáni használt Ford Focusról itt olvashat részletesebben. Ez a cikk a használt H Astrákat mutatja be.

Tekintve, hogy H Astra Caravánból nagyon gyér a választék ezért az összegért, inkább a Merivát tekinteném a Focus alternatívájának. Jobban variálható utasterével, a Focuséhoz hasonlóan kedvező alkatrészáraival az Opel Meriva tűnik a legésszerűbb családi autónak, főleg, mivel magas üléshelyzetét sok nő értékeli a jobb biztonságérzet miatt. A Meriva A ugyanazokkal a motorokkal jön szóba, mint a H Astra, a kettő közül az 1,4-es és az 1,6-is ajánlható.

Üdvözlettel, Szörényi András

Első autó főleg városi használathoz

Olvasónk kérdez

Kedves András!

Életem első autóját tervezem megvenni és bevallom elég tanácstalan vagyok. Megpróbálom lényegre törően megfogalmazni, mik is az igényeim leendő autótulajdonosként és arra kérném, ajánljon nekem néhány modellt, amik közül választhatok.
-Használt autó keresek (a kereteim korlátozottak- 2500 euró max.)
-80%-ban városi hajtásra fogom használni, ezért nem szeretnék túl nagyot, pl. karavánt, de
négy személy férjen el benne kényelmesen, a csomagtartóban pedig legyen hely.
-Ötajtós modell legyen.
-Az alkatrészek könnyen beszerezhetőek legyenek ELÉRHETŐ ÁRBAN.
-Az éves kötelező regisztrációba se kelljen belerokkannom.
-Habár ez lesz az első autóm, de azért nincs benne a tervben, hogy öt-tíz éven belül lecserélném, ezért strapabíró modell kellene. Tudom, hogy ez használt autók esetében nagyban függ az előző tulajdonostól, de azért tényleg fontos lenne, hogy ne essen könnyen szét és ne kelljen állandóan szervizelni.

Válaszát előre is köszönöm.

http://www.autogaleria.hu -

http://www.autogaleria.hu –

 

 

Szakértőnk válasza

Kedves Orsolya!

Sajnos nem írta, melyik országban keres autót, van-e ott bontott alkatrész hozzá úgy, mint itthon. Én ezt a pénzt hosszú távú használat reményében egy 2002-2008 közötti Honda Jazzre költeném. A rozsdásodására figyelni kell, javasolt alváz és üregvédelmet csináltatni rajta, de egy Euro 4-es motorú,  megbízható technikájú és nagyon praktikus autó, jól variálható csomagtérrel, csekély fogyasztással, tágas belső térrel.

Alkatrészárai miatt is érdekes az Opel Meriva 2003-2010 közötti, első generációja, szintén az 1,4-es vagy az 1,6 literes benzines motorral. Kb. fél-egy literrel magasabb a fogyasztása a Jazznél, de belül nagyobb valamivel és négy embernek kényelmesebb.

Ha nem fontos a magas üléshelyzet, amit a nők szeretni szoktak, akkor a Honda Civic hetedik generációját venném. 2500 euró pont az a határ, amennyitől Németországban kezdődnek a 2003-as modellfrissítés utáni autók, de a a 2001-2003 közöttiek is jók. Itt szintén az 1,4 vagy az 1,6 literes benzinest érdemes keresnie. A használt Honda Civicről itt olvashat részletesen.

Üdvözlettel, Szörényi András