Furcsa, nagyméretű csomagok jelentek meg a Népfürdő utca nemrég felújított részén. Olyan ajándékok várják a díszcsomagolás leszaggatását, amelyeknek nem fogunk örülni. A fekete nejlon új parkolóórákat takar. Szépeket, moderneket, napelemeseket.

Persze az etetésük majd az autósok dolga lesz. Többek között azoké, akik a nyári kánikulában a közeli Dagályba készülnek. Palacsintáért vonyító gyerekestül, kézben a sörrel, szendvicsekkel teli hűtőtáskával, és két életnagyságú felfújt gumikrokodillal. Az amúgy is borsos áru szórakozáshoz így előreláthatóan még hozzákalkulálhatnak pár ezrest.

Gumikrokodilt a strandra!

Gumikrokodilt a strandra!

Újabb drága helyek

Idézet a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. weboldaláról:

A XIII. kerületi Önkormányzat döntése alapján tájékoztatjuk a tisztelt Ügyfeleket, hogy az új parkolási övezetek (Dráva utca – Váci út – Róbert Károly körút – Népfürdő utca és a Róbert Károly körút – Váci út – Rákos patak – Népfürdő utca által határolt területek) kialakítását társaságunk, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. végzi. A rendszer várható üzembelépési ideje 2010. II. negyedév.

Hurrá, ismét elesett a fizető övezet határáig bekocsizó, és az igazi káoszban már tömegközlekedő autósok egyik fontos bástyája.

A hivatalos adat:
“Az új parkolási övezetekben az előzetes tervek szerint 210 darab automata kitelepítésére kerül majd sor. A Dráva utca – Váci út – Róbert Károly körút – Népfürdő utca és a Róbert Károly körút – Váci út – Rákos patak – Népfürdő utca által határolt területekre a mai napig 116 db automata került kihelyezésre.”

Mire költik a pénzünket?

Nem akarjuk kibontani

Nem akarjuk kibontani

Nem akarjuk kibontani


A befizetett parkolódíjak az önkormányzatokhoz kerülnek. Ezeket a bevételeket a tulajdonos önkormányzatok az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztésére és – kapaszkodjanak meg -, új parkolóhelyek kialakítására költik. Éljen!

A divat – hogy minden olyan helyen pénzt kell szedni, ahol lehet – azért különösen szomorú, mert látjuk, az autósok hogyan fordították le tettekre a legutóbbi ingyenesből fejőstehénné nyilvánított helyek okozta rossz érzéseiket.

Pangó parkolók

Hamarosan kikerül a fizető övezet tábla is

Hamarosan kikerül a fizető övezet tábla is

Hamarosan kikerül a fizető övezet tábla is


Tavaly nyár végén a Pesti alsó rakpart, korábban parkoló autókkal teli része vált fizetőssé. Nem kevés pénzből. Aki gyakran jár arra autóval, az pontosan tudja, hogy azóta pang a környék, a kutya sem áll ott, jelenleg óránként 240 forintért. Jó hír viszont, hogy időkorlát nélkül, addig maradunk, ameddig fizetünk. Nem voltunk restek, előkotortuk a vezess archívumából azokat a képeket, amikor ezeken a parkolóhelyeken még költségek nélkül lehetett letámasztani a kocsikat és elborzadtunk.

Az itt parkoló autós akkoriban szenvedés nélkül lerakhatta az autóját, majd rácsatlakozhatott a budapesti tömegközlekedés lüktető érhálózatára. Aztán este a rakparton át sietve kimenekülhetett a fővárosból. Mára ez már másként van.

Csak a pénz számít?

240 forint egy óra

240 forint egy óra

240 forint egy óra


A rakpart fizetőssé tételével határozottan megbukik a legtöbb, az autósok életét keserítő szervezet által előszeretettel hangoztatott elmélet, miszerint azért kell pénzt szedni a parkolásért, hogy a kevés szabad helyen pörögjenek az autók.

Akiknek dolga van parkoljon, fizessen, majd menjen dolgára. Ezeken a helyeken viszont nyilvánvalóan a kaszálásról szól a történet, hiszen ha van nálunk elég apró, akár egész napra is megváltható a hely.

Szabó Tamás  BÖP Kft kommunikációs vezetője szerint “a tulajdonos önkormányzatok a parkolási szabályozásokat nem a fejlesztések költsége és a bevétel különbsége alapján hozzák meg. A pesti alsórakpart fizetési övezetet a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a BÖP Kft. a tavalyi évben alakította ki és üzemelteti. Természetesen ez a fizetési övezet is hoz bevételt, amelyről annyi elmondható, hogy az előzetes kalkulációk szerint a beruházás 1 éven belül fog megtérülni.”

Itt biztos nem húzzák meg a kocsit

Itt biztos nem húzzák meg a kocsit

Itt biztos nem húzzák meg a kocsit


Különösen a Margit híd – a jelek szerint elhúzódó – felújítása kapcsán szomorú, hogy a jó ideig ingyenesen használható P+R parkoló elveszett. Helyette kaptunk a rakpartra 22 darab pénznyelő automatát. Darabját – telepítés nélkül – úgy másfélmillió forintért.

Ha vannak ötleteik, hogy Önök hová tennének még a fővárosban parkolóautomatákat – akár forgalomtechnikai, akár nevelési céllal, ne habozzanak, írják ide a cikk végére, a komment mezőbe. Köszönjük, megígérjük, nem fogjuk elküldeni egyik önkormányzatnak sem.

Végül ismét egy gyöngyszem a www.bop.hu-ról. Ízlelgessék a mondatokat:

Miért kaptam pótdíjat, ha megvásároltam a parkolójegyet?
A parkolójegyet a szélvédő mögött mindig jól láthatóan kell kihelyezni az információt adó oldalával felfelé. Az utólagosan bemutatott parkolójegyen nincs olyan azonosító adat, amely igazolná, hogy azt valóban az adott gépjármű várakozási díjának kiegyenlítéséhez váltották meg.