Itt rend van

Itt rend van

Itt rend van


Egyik kollégánk friss eü-csomag vásárlása után felajánlotta boncolásra régi, több éve lejárt szavatosságú mentődobozát. Gondoltuk gyorsan veszünk az első útba eső fogyasztási templomban egy szép, divatos darabot is, és mindkettőt felboncoljuk, hogy megtudjuk, mi van bennük. Bűzlik-e már az olló, elporlad-e a géz, illetve kifakult-e bennük a Betadine.

Macerás csere

Már a vásárlásnál akadtak gondok, mert a bevásárlóközpontokban csak a dobozok ára volt kitéve, amiből megállapíthattuk, hogy békeidőben akár háromféle kivitelben is kapható mentőláda, becsületes nevén B-típusú elsősegély-felszerelés. De most éppen nincs. Sebaj, nem adjuk fel. Kétfelé szakadunk, én patikákat nézek sorra, kollégám pedig autósboltok felé veszi az irányt.

Lejárt, vagy mégsem?

Lejárt, vagy mégsem?

Lejárt, vagy mégsem?


Én győztem. A gyógyszertárban 3800 forintért adnak egy szabványos dobozt, ami nem túl olcsó a 2000 forint körüli átlagárért, de legalább van a boltban. Emlékezzünk, az NDK-ban télen-nyáron egyaránt három márka volt a paradicsom ára, csak éppen nem volt a boltokban egy darab sem. Felskiccelünk egy formás Marshall-keresztet, kiderül, hogy esetünkben a közel négyezres ár még éppen belefér. Kell a mentődoboz, mert kötelező felszerelés, amit a rendőr is számon kérhet.

Közben a patikus hölgytől értékes információkat tudtam meg a témában.

Frissítés

Képregény

Képregény

Képregény


Nem vészes tétel egy teljes mentődoboz csere, de ha nagyon megkedveltük már a kocsiban hánykolódó plasztik dobozt, akkor nem kell feltétlenül újat venni helyette, ha lejár a szavatossága. Elég, ha a sterilitásukat vesztő – géz, stb. – cuccokat cseréltetjük le frissekre.

Ezt a műveletet a patikákban bevállalják, így olcsóbban megúszható a frissen tartás. Igazolásként lepecsételt matricával zárják le a dobozt, amely így újabb három évig nyugodtan felhasználható. Furcsa ellentmondás, hogy amíg a dobozon lévő információ szerint a steril kötszerek sterilitásukat öt évig megőrzik, addig a komplett doboz három év múlva lejár. Ki érti ezt?

Kattintás után babonák jönnek és kiderül, miben különbözik a két, egyformának látszó doboz


Nézzük a dobozt!

Elsőként az öregedő példányt vizsgáltuk meg. Külsőre csak koszos, egész jól túlélte az elmúlt nyolc évet, amit a csomagtartóban zötykölődve töltött. Itt-ott maszatos, kicsit kopott, de egyben van. Felbontjuk a bő nyolc éve sértetlen papírplombát, majd belekukkantunk a belsőbe. Odabent minden tiszta, semmin nem látszik a csomagtartó kosza, bátran használnánk, ha a szükség úgy hozná.

Történelemórán nem jó válasz az aranyhulla

Történelemórán nem jó válasz az aranyhulla

Történelemórán nem jó válasz az aranyhulla


Összehasonlítva a frissen beszerzett ládával, a régi összeállítása jobban átgondoltnak látszik. Ugyan majdnem mindenben egyezniük kéne, de ez még sincs így. Az ezredforduló tájékán még jobb minőségű ollót és egy kis műanyag tasakot is raktak a dobozba, amit ha az aszfaltra terítünk, egyben tartja az amatőr sebészkedéshez használt kellékeket. Nem utolsó sorban, a leltárban szereplő dolgokat is mind megtaláljuk benne, míg az újból a kötelező biztosítótűk fele eleve hiányzott.

De akad hiba a régi dobozzal is. Plombáján ugyan az áll, hogy 2003-ig használható, ugyanakkor a bent lévő sebkötözők nagy része már 2002-ben lejárt. Ugyan otthon sem esem pánikba az egy hete lejárt camembert-től, de a steril sebkötöző talán más.

A Mercié más

Sajnos ez is lejár egyszer

Sajnos ez is lejár egyszer

Sajnos ez is lejár egyszer


Merő kíváncsiságból az egyik tesztautóból is felhoztuk a mentőládát, hátha kiderül, hogy máshol mást csomagolnak útravalónak, ha elsősegélynyújtásról van szó. Nem is tévedtünk nagyot, nemcsak a csomagban lévő anyagok minősége jobb – rendes acélolló, igazi műtőskesztyű – hanem a leltár is több hasznos tételt tartalmaz a hazai szabványhoz képest. Sajnos a német csomagon is kifog az idő, így ötévente elméletileg abban is illik kicserélni a lejárt dolgokat.

Babonák

Biztos, ami biztos

Biztos, ami biztos

Biztos, ami biztos


Más kérdés, hogy az emberek nagy részének – nemcsak az autósoknak, bár esetükben a jogosítvány megszerzésének feltétele lenne – dunsztja sincsen az elsősegélynyújtásról. Otthon is ősi babonák alapján kenik be tejföllel az égési sebet, tesznek paradicsomot a gennyes sebre. Hogy utána, ha már nagy a baj és muszáj orvoshoz menni, hadd kapjon szerencsétlen idegbajt.

Egy dologra mindenféleképpen jó, ha belenézünk az eü-ládánkba. Így kezünkbe kerül a kis könyvecske, amiben a balesetek esetén előforduló sérülések és ellátásuk olvasható. Legalább egyszer érdemes átfutni, hátha megragad belőle valami.