A jövő megérkezett – itt a működő légdeszka! 2

A Toyota luxusalmárkája, a Lexus az elmúlt hónapban már mutatott egy-két ízelítőt, most viszont teljes valójában, működés közben is ámulhatunk a valódi, működő légdeszkájukon.
Hihetetlen, de igaz, a Lexus megcsinálta a Vissza a jövőbe második – 2015-ben (is) játszódó – részében látott légdeszkát, sőt, a Marty McFly által használt példánnyal ellentétben ez a vízen is képes haladni.
A Lexus szakembereinek, valamint az IFW Dresden és az Evico GmbH kutatóinak közös munkájában 18 hónap alatt elkészített deszka mínusz 197 fokos folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetők felhasználásával működik, igaz, csak állandó mágnesekkel ellátott felületeken. 
A deszka tesztelésére a profi deszkás Ross McGourant kérték fel, aki előbb Drezdában, majd Barcelonában egy teljes pályán próbálta ki a Lexus csodáját.
“20 éve deszkázom, de így, súrlódási erő nélkül mintha újratanultam volna a dolgot, különös tekintettel a légdeszka által megkívánt egyensúly tekintetében. Teljesen új élmény ez” – mondta az angol sztár.
A Lexus projektje kiváló példa arra, amikor a sci-fi ihleti meg a való életet, és a fantáziából kézzel fogható eredmény születik, azonban egyelőre ne rohanjunk a legközelebbi szaküzletbe vagy Lexus-szalonba, ugyanis a légdeszka prototípus marad, nem kerül a piacra, de ha meg is vehetnénk, nem sokat érne mágneses talaj nélkül.