Szombattól a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésére képes állapotban van – derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

Szombattól piásan is lehet bicajozni 1
Szombattól piásan is lehet bicajozni 2

Szombattól piásan is lehet bicajozni

Szombattól piásan is lehet bicajozni

Szombattól piásan is lehet bicajozni 4
Fotó megosztása:
Szombattól piásan is lehet bicajozni 5


A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és a szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol. Viszont ha az illető kerékpáros, és a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, csak a főúton nem ülhetett nyeregbe.

A módosítás szerint viszont ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor lehet a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Módosult a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságokról szóló rendelet is. Ez eddig a nem gépi meghajtású járművek vezetőinél 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál szabta meg a bírságolási határt, ha a kerékpáros tette nem minősült bűncselekménynek. Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, és belefutott rendőri ellenőrzésbe, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítással a nem gépi meghajtású járművek sorából törölték a kerékpárt.

Az ötlet természetesen jó, de reméljük mindenki képes lesz az önuralomra és nem úgy gondolkodik, hogy “na ez az egy pohárka még nem árthat”.

Jó tudni ugyanis, hogy a rendőrség adatai szerint 2014 első félévében az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában 5,96%-os növekedés történt, a tavalyi 688-al szemben idén június végéig 729 ittas baleset történt.

Ugyanakkor a kerékpárosokra vonatkozó adatok sem túl fényesek, míg tavaly az első félévben 807, idén már 864 balesetet okoztak. Ráadásul a közúti balesetben meghalt kerékpárosok számában 50% feletti a növekedés történt, 23 fő helyett 37 áldozat, fél év alatt.