Henry Marsh londoni idegsebész szerint időpocsékolás csupán a kerékpáros sisak. “Az évek során számtalan, balesetet szenvedett kerékpárost kezeltem, többségüknél semmit nem ért a vékonyka kis sisak” – mondta el egy fesztiválon, ahová egy orvosi krimi premierje kapcsán hívták meg, mint szakértőt.

Szerinted is értelmetlen a kerékpáros sisak?

 • Ez egy életveszélyes baromság, a sisak igenis fontos!
  0% ()
 • Végre valaki ki merte mondani, én is így gondolom.
  0% ()
 • Motorkerérkpáros sisakot kellene a biciklisekre is húzni, csak az véd megfelelően.
  100% (1)
 • Hidegen hagy, mi van a bringásokkal, nem szeretem őket.
  0% ()
“Én magam is rendszeresen kerékpározom, de soha nem hordok sisakot” – sokkolta tovább közönségét, majd egy statisztikával forgatta meg bennük a tőrt: a kutatások szerint az autósok akár 8 centiméterrel kisebb oldaltávolságot tartanak, amikor sisakot viselő kerékpáros mellett haladnak el, mert úgy gondolják, amúgy is nagyobb biztonságban vannak.
“Negyven év alatt csupán egyszer gázoltak el. Cowboy-kalapban és -csizmában szoktam bringázni, úgy nézek ki, mint egy bolond” – búcsúzott közönségétől Dr. Marsh.
Magyarországon nem kötelező, de ajánlott a sisak viselése. Egyébként a sisak varázslatos tulajdonsággal bír: jelentősen megnöveli a bringás sebességét. A dolognak nem az aerodinamikához, hanem a hatályos KRESZ-hez van köze, amely kimondja: lakott területen kívül sisak nélkül 40, sisakban 50 km/óra az utast nem szállító kerékpáros megengedett legnagyobb sebessége.