A nyári betakarítási munkák megkezdésével a települések be- és kivezető útjain, valamint a szántóföldekről csatlakozó földutakon várhatóan jelentősen megnövekszik a tehergépkocsik és a mezőgazdasági gépek forgalma. Ezeknek a járműveknek, illetve járműszerelvényeknek a nagy mérete és lassú haladási sebessége miatt számos helyen torlódások alakulhatnak ki, ami növeli a balesetveszélyes helyzetek kialakulását.

A nagy terhet szállító, nagy méretű járművek lassabban közlekednek. Fontos, ha lassan haladó mezőgazdasági járművet közelítünk meg, előzésnél és kikerülésnél tartsunk nagyobb oldaltávolságot.

A hazai rendőrség nemcsak az autósokat figyelmezteti a jelenségre, hanem a mezőgazdasági gépek vezetőinek is felhívja a figyelmét a következőkre:

  • A vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékeket, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések működését ellenőrizni. Az elindulás előtti kontroll terjedjen ki a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is.
  • A mezőgazdasági munkagéppel csakis engedélyezett utakon közlekedhetnek.
  • A betakarítási munkálatokban részt vevő gépjárművek vezetőinek kötelessége betartani a közlekedési szabályokat, a túlméretes járművekkel a vonatkozó biztonsági rendszabályok betartása kötelező!
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is.
  • Kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű megtisztítása a sártól, ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról!
  • A legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról, illetve közútra történő kanyarodást különös figyelemmel és körültekintéssel kell végrehajtani.
  • Fontos hangsúlyozni ebben az esetben is az ittas járművezetés tilalmát. A közlekedési balesetek megelőzése érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy ez nemcsak a munka idejére, hanem a hazaútra is vonatkozik, akár kerékpárral, motorkerékpárral vagy személygépkocsival is térnek haza.

A KSH adatai alapján Magyarországon 2023-ban összesen 144 ezer mezőgazdasági vontatót tartottak számon, szóval amikor ezek mozgásba lendülnek, országszerte találkozhatunk velük.