Új rendelettervezetet mutattak be, amellyel átalakítanák a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályait Magyarországon – írta a Portfolio.hu. A javaslat szerint azok, akik már rendelkeznek B kategóriás vezetői engedéllyel, könnyebben szerezhetnének nagyobb vagy speciális járművekre jogosítványt.

Lényegében B kategóriával egyszerűsített módon lehetne megszerezni a C és CE kategóriás vezetői engedélyt. A rendelet továbbá módosítaná a rutinvizsgák korhatárát is, lehetővé téve a C és CE kategória esetén a 18., míg a D-nél a 21. életév betöltése előtti vizsgázást is. De a forgalmi vizsgáknál továbbra is élne a korhatári kötelezettség.

A javaslat szerint a kombinált tanfolyamok esetén a gyakorlati vizsgákat a kombinált kategória vonójárművére és a kombinált kategóriára vonatkozóan is teljesíteni kell. A vizsgaközpont ezek utolsó sikeres vizsgáját követően adja ki a vonójárműnek és a kombinált kategóriának megfelelő vizsgaigazolásokat.

A javaslat részletes szabályokat tartalmaz a képzési idők és teljesítendő menettávolságok, valamint a vizsgákra vonatkozóan is. A társadalmi egyeztetés 2024. április 29-ig tart.