Tavaly ősszel Szörényi Andris már megszeretgette a Honda újrahasznosított műanyagból épített villanyautócskáját, most további részleteket tudtunk meg a városi apróságról.

A parányi autó a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségeket igyekszik minél jobban kiaknázni. Vegyük például az akrilgyantát, amely ellenáll az időjárás hatásainak, sima felület alakítható ki vele, és miközben önmagában átlátszó, remekül színezhető – ezért is gyártanak belőle régóta lámpabúrákat.

Lámpabúrából készült ez az autó 1

Ugyanakkor az újrahasznosítás terén eddig nem remekelt az anyag, törékenysége miatt pedig nem igazán lehetett karosszériapanelek gyártására használni.

A Honda és a Mitsubishi Chemical Corporation azonban együtt kidolgozott egy olyan eljárást, amivel a használt lámpabúrákból ütésálló, jól formálható anyag állítható elő. Az eljárás járulékos előnye, hogy az akrilgyanta anyagában színezhető, így megspórolható a fényezéssel járó energiafelhasználás és CO2-kibocsátás.

Lámpabúrából készült ez az autó 29

Az anyag speciális adalékolásával márványszerű hatás is elérhető (úgy, hogy eltérő olvadási pontú színezőanyagokat kevertek az akrilgyantába), illetve fluoreszkáló karosszériaelemek is gyárthatók, ami új lehetőségeket teremt a dizájn terén.

Szintén az akrilgyanta átlátszó voltát használja ki a hátfal: a panel mögött elhelyezett LED-kijelzők egyszerre helyettesítik a helyzetjelző és irányjelző lámpákat, valamint tájékoztató felületként is szolgálnak, legyen szó a töltési folyamatról vagy bármely egyéb forgalmi vagy személyes információról.

Lámpabúrából készült ez az autó 30