Az autózás jövője úgy tűnik nagyon arrafelé halad, hogy örökre száműzzék a kipufogógázokat a járművekből, szóval a gyártók egyre több elektromos hajtású modellt kínálnak vásárlóiknak. A belsőégésű motorok azonban még jó ideig velünk maradnak, de ezeknek a hajtásláncoknak is egyre környezetbarátabb módon kell üzemelniük.

Egy újonnan fejlesztett enzimek köszönhetően pedig a biomasszának szánt növényekben a cukor úgy szabadul fel, hogy segít több bioüzemanyagot előállítani.

A bioüzemanyagok égésük során csupán annyi szén-dioxid termelnek, amennyit például egy növény simán képes elnyelni, ezért annyira környezetkímélő megoldás – írja az Interesting Engineering.

A Brookhaveni Nemzeti Laboratórium (USA) szakemberei nemrég fejlesztettek ki néhány újt enzimet, mely a növények esetében segít azon, hogy azok még alkalmasabbak legyenek biomassza előállítására.

Mi a bioüzemanyag?

A bioüzemanyagok olyan tüzelőanyagok, amelyeket a növényi vagy állati biomasszából állítanak elő. A bioüzemanyagok lehetnek szilárd, cseppfolyós (pl. bioetanol, biodízel) és gázneműek (pl. biogázok). A bioüzemanyagok fontos eszközt jelentenek a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mert mérsékelhetik a kőolajszármazékok felhasználását.

Az új enzimek megváltoztatják a növények sejtfalát alkotó anyagokat, így könnyebb hozzáférni az bioüzemanyag-előállításban fontos cukrokhoz, amelyek alapesetben nehezen felszabadíthatók.

Chang-Jun Liu biológus, a Plant Biotechnology Journal-ben publikált tanulmány vezetője 15 éve dolgozik a monolignol 4-O- metiltranszferázokkal, melyek mesterségesen előállított enzimek. Ezek segítenek abban, hogy a cukor könnyebben felszabaduljon.

A kutatócsapat első körben nyárfákon és füvön tesztelte a megoldást, mert ezekből nagy mennyiségben tudnak biomasszát előállítani. Egy ilyen növényből durván 30 százalékkal több cukor vonható ki, ez pedig a jövőben a kulcsa lehet a bioüzemanyagoknak.