Még idén is mintegy 850 ezer gépjárművet, köztük csaknem 450 ezer személyautót érint a november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány; az év végi időszakban 80 ezer szerződésváltás várható – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.

Az új tarifákat idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki az érintett tizenkét biztosító. Az ezt követő kampányidőszakban egy hónapja van az év végi évfordulóval rendelkező ügyfeleknek arra, hogy a piacon elérhető lehetőségeket összehasonlítsák a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal. Ez utóbbit a biztosítónak november 11-ig kell megküldenie postai úton, e-kommunikációs szerződés esetén pedig e-mailben. A meglévő szerződés felmondására december elsején éjfélig van lehetőség.

A növekvő káresetszám és a magasabb szervizköltségek miatt a legtöbb autós díjemeléssel szembesül majd.

Átlagosan 10-15 százalék közötti drágulás várható, így az újonnan megkötött év végi évfordulós szerződések éves átlagdíja a személygépkocsiknál 36-38 ezer forint körül várható – vetítette előre Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke. Az év egyéb időszakaira vonatkozó kgfb-átlagdíj jelenleg 54 ezer forint körül van. Az év végi váltók átlagdíja ennek csaknem harmadával kevesebb, aminek oka elsősorban az érintett járműpark speciális összetétele. Az év végi kampány ugyanis az idősebb, 2010 előtt vásárolt autókra vonatkozik. Ezek üzemeltetőinek csaknem 95 százaléka a legkedvezőbb, B10-es bónuszfokozattal rendelkezik, míg a teljes állománynak alig több mint harmada tartozik a legkedvezményesebb körbe.

December 31-ig választható ki az új kötelező biztosítás, a FBAMSZ ugyanakkor javasolja, hogy azt a meglévő szerződés felmondásával együtt intézzék az érintettek.

Az autósok 2010 előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít az évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani, így azóta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.