A benzin átlagára jelenleg 647, míg a gázolajé 678 forint Magyarországon, az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek az árak. Amennyiben nem lesz újabb kormányzati beavatkozás és a jövedéki adót is előzetesen tervezett mértékben emelik, január elsejétől 700 forint feletti árak jöhetnek.

Holoda Attila energetikai szakértő az ATV-n beszélt arról, hogy egyes benzinkutak forgalma 25-30 százalékkal csökkent, mert sokan már csökkentették az autóhasználatot. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a szokások is változtak: az autósok többször tankolnak kevesebb pénzért, ami azt jelenti, hogy sok olyan vásárló van, aki napi 1000, 2000, 5000 forintért tankol, vagyis csak annyit, amennyi az adott napra elegendő számára.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a prémium-üzemanyagok forgalmának visszaesésére mutatott rá. Ebben a szegmensben töredékére esett a forgalom a két-három évvel ezelőtti szintekhez képest, vagyis a magas üzemanyagárak különösen a prémium-üzemanyagok piacára gyakorolnak kedvezőtlen hatást.