Az Auchan E5 jelölésű 98-as üzemanyaga hosszú éveken át kedvező árú alternatívája volt a nagyobb láncok 100-as benzinjének: etanolt egy százalék alatti mennyiségben tartalmazott, a kötelező biokomponens szinte teljes egészében ETBE (terc-butil-etil-éter) volt benne. Az etanoltól eltérően az ETBE nem növeli a benzin párolgását és nem köti meg a légkör nedvességtartalmát.

Tavasszal az Auchan 98-as kútoszlopain sorra jelentek meg az E10 jelölések, ezzel párhuzamosan több helyen egy-másfél hónapig egyáltalán nem is lehetett ilyen benzint tankolni. Ez arra utalt, hogy komolyabb változás készül a háttérben.

Az Auchan honlapjára március hónapból egyetlen olyan dokumentum került fel, amelyben 98-as benzin összetételét vizsgálták. Ekkor még a korábbi adatok látszottak a jegyzőkönyvben, azaz etanolt 0,7, ETBE-t 17,9 százalékban tartalmazott az üzemanyag.

Az áruházlánc június 7-én feltöltötte az áprilisi vizsgálati jegyzőkönyveket is, ezek alapján pedig már tavasszal átállás történt az összes Auchan-kúton. Az új etanoltartalom minden 98-as mintában a maximális tíz százalék körüli, eközben az ETBE-tartalom egy százalék környékére esett vissza (pl. Csömör, Soroksár, Szeged).

Az Auchan által forgalmazott 95-ös és 98-as üzemanyagok így áprilistól lényegében csak az oktánszámukban különböznek, a drágább benzint már nem feltétlenül érdemes régebbi vagy érzékenyebb motorú autókba tölteni. Akkor sem érdemes már ilyet tankolni, ha valaki hosszabb időre tervezi letenni az autóját.