Habár szerdán is csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára (az előbbié 12, az utóbbié 10 forinttal), érdemes még két napot várni a tankolással, pénteken ugyanis ismét kevesebbet kell majd fizetni a benzinkutakon.

Január 13-tól a Mol további négy forinttal csökkenti a benzin, és kilenc forinttal a dízel nagykereskedelmi árát – tudta meg a 24.hu.

Amennyiben az árváltozás a kutak árazásában is megjelenik, a benzin új átlagára 642, míg a gázolajé 701 forint lesz literenként.

Az üzemanyagár-drágulás és az autóhasználat összefüggését kutatta a Publicus Intézet december 12–16. között a magyar lakosság körében reprezentatív, telefonos felmérésével. Kiderült: az esetleges drágulásnál a megkérdezettek 46 százaléka továbbra is autóval közlekedne. Vannak azonban, akik lemondanának a kocsiról: 11 százalékuk literenként 700 forintos árnál, 13 százalékuk 750–850 forintnál, 17 százalékuk csak 850 forint mellett utazna máshogy.

A legelkötelezettebb sofőrök a 18–29 és a 60 feletti korcsoportba tartoznak, ők az ársapka feloldása után sem módosítottak autóhasználatukon. A válaszadók 13 százaléka a mindennapokban nem autóval közlekedik – derült ki a Népszava számára végzett közvélemény-kutatásból.

Voltak olyanok is, akik csak 1500 forintos literenkénti benzinár felett hagynának fel az autózással, a felmérésben az átlagos lélektani határt a 887 forint jelentette. A hajthatatlanok a nem dolgozó, tanuló vagy nyugdíjas réteg. A megkérdezettek 18 százaléka az autóhasználat visszafogását tervezi, 13 százalék tesz ezért lépéseket, 16 százalék felelt úgy, hogy nem teheti meg.

A korábban a tankolást kihagyók 52 százaléka a tumultus miatt, 43 százalék pedig azért távozott a benzinkútról, mert csak piaci árat talált feltüntetve. 65 százalék inkább teli tankkal közlekedett, 44 százalék az útvonalától távolabbi helyen, 24 százalék órákig tartó várakozás után tudott tankolni, 23 százalék pedig egyáltalán nem, ezért kénytelen volt mellőzni az autózást.