Az elkövetkező években évente egy-egy új típussal bővíti kínálatát a Polestar, a Volvo tisztán elektromos társmárkája. Az offenzívát idén megnyitó Polestar 3 annak a Polestar Precept tanulmányautónak a formai jegyeit alkalmazza, amely egyébként 2024-ben maga is gyártásba kerül Polestar 5 néven. A kettő között pedig 2023-ben érkezik a Polestar 4, egy sportos terepkupé.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 1

Egyelőre tehát koncentráljunk a Polestar 3-ra, amely nem csak karosszériája miatt mérföldkő a márka életében. Ez például az első olyan Polestar modell, amelynek fedélzeti rendszereit központosított számítógép vezérli – ez a vezetőtámogató, sőt, önvezető rendszerek hatékony működése miatt elengedhetetlen. Öt radar, öt külső kamera, valamint tizenkét ultrahangos szenzor figyeli a külső környezetet – ezek jelentős része annak az orrpanelnek a védelmében kapott helyet, amely fölött egy különleges aerodinamikai megoldás: a hagyományos felfogásban „motorházfedélként” azonosított elülső panel belépő élénél kialakított légterelő idom húzódik. Ennek ellenére a közegellenállási együttható jó, de nem kiemelkedő: 0,29.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 61     

Az utastérben – a Polestarnál szintén most először – két további kamera figyeli a vezető szemének mozgását, érzékelve, ha elfárad vagy a figyelme elkalandozik. Egy további szenzorcsokor milliméteresnél rövidebb hullámhosszon működő radar segítségével ellenőrzi, nem maradt-e élőlény ( csecsemő vagy házikedvenc) az utastérben.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 62

Az infotainment rendszere maga sem átlagos: a Polestar 2-höz hasonlóan Android alapú egységről van szó, amely a 14,5 colos érintőképernyőn keresztül vezérelhető, alkalmazásai pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissíthetők.

A Polestar piaci bevezetésekor két villanymotoros hajtásláncot kap, 360 kW (490 LE) teljesítménnyel és 840 Nm forgatónyomatékkal. Ezek az értékek feljebb tornázhatók: a Performance csomag megvásárlásával már 380 kW (517 LE) és 910 Nm áll rendelkezésre. A kalkulált menetdinamikai adatok elismerésre méltók: az alapverzió 5,0 mp alatt gyorsul 0-100 km/órára, a Performance  csomag 0,3 mp-et farag le ebből.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 63

Az összkerékhajtási rendszer vezérlése alapértelmezésben a hátsó tengelyre összpontosítja az erőt, ugyanakkor bizonyos helyzetekben az autó képes kizárólag elsőkerék-hajtással haladni. Hátul nyomatékvektor-szabályozási rendszer osztja el az erőt a két kerék között. Az autó támogatja az egypedálos vezetést.

Alapfelszerelés a kétkamerás légrugózás, amely komfortos és sportos hangolást egyaránt kínál. A lengéscsillapítók másodpercenként 500-szor tudják változtatni keménységüket.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 64

Az akkumulátor 111 kWh kapacitású, a WLTP norma szerinti hatótávolság 610 kilométeres. Az energiafogyasztást hőszivattyú segít mérsékelni, az akkumulátor külső fogyasztók töltését, illetve működtetését, valamint az elektromos energia hálózatba történő visszatáplálását is lehetővé teszi. Tölteni akár 250 kW-tal lehet az akkut; a váltóáramú töltő 11 kW-os.

Az autó 4900 x 2120 x 1614 milliméteres (a szélesség külső tükrökkel értendő). A tengelytáv 2985 mm, a szabad hasmagasság 201 mm. A menetkész tömeg hajtáslánctól függően 2584-2670 kg közé esik, ami a két tengely között 50:50 arányban oszlik meg. A Polestar 3 villanyautóktól nem megszokott módon vontathat is, méghozzá nem keveset: 2.2 tonnát. A fékeket a Brembo szállítja, a fordulókör 11,8 méter. A hátsó csomagtartó 484/1411 literes; az orrban további 32 liternyi poggyász fér el. A dinamikus tetőterhelés 100 kg.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 65

A már említett légrugókon kívül alapfelszerelés lesz a panoráma napfénytető, a LED-es külső és belső világítás, a karosszéria síkjába simuló kilincsek, valamint a 21 colos keréktárcsák. A fogalmazás első évében olyan fényűző és/vagy praktikus tételekért sem kell fizetni, mint a 25 hangszórós audiorendszer, 3D hangzású Bowers & Wilkins audiorendszer, a csillapított ajtózárás, a head-up kijelző vagy a Pilot Assist vezetési segéd. A Performance csomag nem csak erősebb motort, de 22 colos keréktárcsákat, valamint aranyszínű biztonsági öveket is tartalmaz.

Úgy tervezték ezt a terepjárót, mintha sportkocsi volna 66

2023 második felétől rendelhető a lézeres távolságmérővel és számos további  optikai és radaros szenzorral működő autonóm funkció. Ez nem sokkal előzi meg egyébként a piaci bevezetést, ami nagyjából egy év múlva ilyenkor várható.

Alább videón nézheted meg a Polestar 3-ast. Ha nem indul el automatikusan a lejátszás, kattints a képre.

a videó a hirdetés után indul