Noha néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy 18,5 milliárd forintot különít el a kormány a kis benzinkutak támogatására, ebből „még egy forintot sem láttak” a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint.

Egri Gábor vasárnap az ATV Híradónak nyilatkozva hozzátette, hogy a független töltőállomásoknak a gáz és az áram drágulása miatt más nehézségekkel is szembe kell nézniük az üzemanyag hatósági áron történő, veszteséges értékesítése mellett. A drágulás mértéke ráadásul akkora – csakúgy, mint a teljes kkv-szektorban –, hogy „nagyon sok ember vesztheti el nagyon rövid időn belül a munkahelyét”.

Az üzemanyaghiány pedig továbbra is fennáll – erősítette meg Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője, pedig elmondása szerint a nyári szabadságok végéhez közeledve a kereslet csökkenésére lehet számítani, különösen a benzin esetében, ezzel együtt a forgalom egy része visszatér Budapestre.

„Az elmúlt napokban azt a tájékoztatást kapták a magánbenzinkutak a Moltól, hogy tovább csökkentik a számukra adható üzemanyag mennyiségét, a korábbi 50 százalékos kiszolgálást a benzin esetében 35 százalékra mérséklik” – árulta el Bujdos a csatornának.

Augusztus 19-ére és 20-ére épp az állami támogatás elérhetetlensége miatt szerveztek eleinte kútbezárási demonstrációt, amit az igénylőfelület újbóli megnyitásának hírére hivatalosan végül nem tartottak meg.

Mint arról beszámoltunk, ennek ellenére több száz töltőállomás azt a döntést hozta, hogy a fordulattól függetlenül részben vagy teljesen zárva marad erre a két napra. Ezt követően az FBSZ elnöke még sikeresnek ítélte az akciójukat.

Az elmúlt héten azonban drasztikusan emelkedett a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti (piaci) átlagára is: előbbié 687, utóbbié pedig 794 forintra ugrott péntektől.