Használt autó vásárlásakor a bizalom (lenne) a legfontosabb, a különböző országokban azonban nagyon eltérő, hogy az emberek mennyire bíznak az eladókban. A carVertical 17 országban végzett kutatást, 4500 ember megkérdezésével készítettek felmérést az eladókkal szembeni bizalomról.

A válaszadókat arról kérdezték, hogy bíznak-e a használtautó-eladókban, biztonságosnak tartják-e a használt autó vásárlását, és hogy arra számítanak-e az eladók részéről, hogy azok betartják az ígéreteiket.

A magyarok alig bíznak a használtautó-eladókban, nemzetközi szinten is éllovasok vagyunk 1

Közép- és Nyugat-Európában a vásárlók jobban bíznak az eladókban, mint Kelet-Európában, ahol a különböző csalások gyakoribbak. Leginkább az Egyesült Királyságban (122,2-es bizalmi pontszám), Finnországban (120,4), Szlovéniában (109,7), Németországban (109,4), Szlovákiában (107,5) és a Cseh Köztársaságban (106,4) bíznak meg az emberek az eladókban.

Az eladókba vetett bizalom Észtországban (88), Litvániában (81,6), Magyarországon (80,5) és Bulgáriában (79,5) a legalacsonyabb. A felmérés fontos tanulsága, hogy a fiatalabb generáció bizalmatlanabb az eladókkal szemben. A 25-34 év közöttiek mindössze 17,9 százaléka bízik a használt autók eladóiban, míg a 35-44 év közötti korosztályban ez az arány 30,3 százalék. Ez arra utalhat, hogy az Y generáció tagjai tájékozottabbak az autós csalásokkal kapcsolatban, és jól tudják, milyen károkat okozhat nekik egy rossz állapotú jármű.