2022. szeptember 5-étől teljesen átalakul a parkolási rendszer Budapesten: ez nemcsak azt takarja, hogy helyenként 600 forintos óradíj fogadja az autósokat, vagy lesz, ahol este 22 óráig kell fizetni kell a parkolást, hanem azt is, hogy a II., a X., a XI., illetve a XIV. kerületben lényegesen nő a fizetős zónák száma – írja a Napi.hu.

A portál utánajárt annak, hogy több olyan hely, utca válik fizetőssé, amelyek eddig még a Fővárosi Önkormányzat tervtérképében sem szerepeltek.

November 1-jétől fizetőssé válik a II. kerületben

  • a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca által határolt terület,
  • míg a Rózsadombtól kívülre eső részen a Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út lesz az új határvonal. 

Ehhez még szükség van a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyására, de amennyiben zöld utat kap a javaslat, az érintett területeken már reggel 8 órától fizetni kellene a parkolásért – miközben a kerületben jelenleg érvényes szabályok szerint 8 óra 30 perctől válik fizetőssé –, és azokat a C, vagyis a 300 forintos zónába javasolják.

X. kerületben eddig csak a Gyakorló utcai, valamint az Üllői úti lakótelep környékén kellett fizetni két kisebb zónában, de ősztől

  • több, a Kőrösi Csoma Sándor út mentén található területen,
  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórház tágabb környezetében, 
  • valamint a Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt terület) és a Laposdűlő területén (a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben, a Hős utcát is beleértve) sem lesz ingyenes a parkolás.

Az elmúlt hónapokban is gomba módjára szaporodtak a fizetős övezetek a XI. kerületben, és ez a későbbiekben sem lesz másképp. Miután júliusban és augusztusban is kiterjesztettek a fizetős parkolást, decembertől ugyancsak fizetőssé válik

  • a kelenföldi vasútállomás környéke, így Őrmező is (az Etele téren, az Etele úton és környékén a Fehérvári útig, valamint Őrmezőn a Balatoni útig, tehát a 7-es főútig), és ezzel a P+R parkolókon kívül megszűnik az ingyenes parkolás lehetősége.

Ami a XIV. kerületet illeti, ősztől szinte a kerület széléig kiterjeszthetik Zugló fizetős zónáját, vagyis

  • a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út által bezárt háromszög teljes területe díjkötelessé válik.

A zuglói változásokra már a főváros is rábólintott. Ugyanakkor még kérdéses a bevezetés időpontja, de az már biztos, hogy az új zuglói övezetek belső részét a B zónába sorolják, azaz minden nap 8-18 óra között 450 forintot kell fizetni óránként. Az Örs vezér terén, valamint a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út által határolt területen olcsóbb lesz a parkolás, mert a C kategóriába esik majd, vagyis 300 forint lesz az óránkénti várakozási díj.