Szombat estétől az esőzés havas esőbe, havazásba válthat át az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján. Ha nekik nem hiszel, arra a népi megfigyelésre is alapozhatsz, hogy nagyjából 1-2 nappal követjük a németországi időjárást, ahol már egy ideje esik a hó.

Az éjszakai havazás nyomán vasárnap reggelre a nyugat-dunántúli és az északkelet-magyarországi régió jelentős részén kifehéredhet a táj. A havazással érintett, magasabban fekvő területeken (Alpokalja, Mecsek, Börzsöny, Mátra, Bükk) a friss hóréteg vastagsága az 5 centimétert is elérheti, az Észak-dunántúli középhegységben pedig akár 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Vasárnap délelőtt viszont megszűnik a csapadék, de ezzel párhuzamosan megélénkül az északnyugati szél, míg hétfőre virradóra az ország szinte egész területén fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani.

Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon várható számottevő havazás, ezért az érintett térségekben a Magyar Közút mérnökségei újra hóeltakarító és síkosságmentesítő gépeket állítanak szolgálatba.

A közútkezelő szakemberei arra kérik a havazásban érintett területeken közlekedőket – főleg azokat, akik már lecserélték a téli gumijukat nyárira –, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról. Egyébként is, de nyári gumival vezessetek óvatosan!

Ha pedig végre megjön a tavasz, jöhet a nyári gumi. Itt megtudhatod, melyiket érdemes választanod: