A nagykőrösi férfi 2018 júliusa és 2021 januárja között Kecskeméten, Nagykőrösön, Szolnokon és a környező településeken felkereste az ismerőseit. Kedvező befektetési lehetőséget ajánlott nekik, ami abban állt, hogy külföldön jó áron gépjárművet fog vásárolni, és behozatja Magyarországra. Itthon a forgalomba helyezés után magasabb áron fogja eladni az autókat, a nyereséget pedig a kölcsönkapott összegek visszaadásán kívül meg is osztja az ismerősökkel.

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádirata szerint a vádlott ehhez különböző összegeket kért rövid időre a sértettektől. A legkisebb kölcsön félmillió, a legmagasabb pedig 12 millió forint volt. Valójában azonban szó sem volt befektetésekről: a vádlott el volt adósodva, és a pénzt tartozásai kifizetésére fordította. A csaló eleve tudta, hogy nem fogja visszafizetni a kapott pénzt, ezzel a módszerrel húsz sértettet károsított meg.

A letartóztatásban lévő férfit húszrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. Az ügyész a vádlottra végrehajtandó börtön kiszabását indítványozta.