A NÚSZ adatai szerint az utólagos éves országos e-matrica-vásárlási lehetőség, és a pótdíjamnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az autósoknál, illetve a NÚSZ Zrt.-nél a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna, amelyet így megspórolt a társaság. A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete tette lehetővé 2021. január 1-től.

Az év elejétől újonnan bevezetett pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer ügyfél élt. A lehetőségek közül az utólagos e-matrica-vásárlás volt a népszerűbb, az esetek legnagyobb részében ezt választották a díjköteles utakat érvényes matrica nélkül használók, akik mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással.

A pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, fele részben cégek, fele részben magánszemélyek. Az érintetteknek a kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük.