Az innovációért és technológiáért felelős miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendelete tartalmazza a fajlagos üzemanyagköltségek kötelező összehasonlítását – írta a Napi.hu.

Azt, hogy száz kilométernyi út megtétele a különböző üzemanyagokkal mennyibe kerül, legalább a kútoszlopoknál vagy az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység területén kell feltüntetni. Az átlagos fogyasztást minden negyedév végén frissíteni kell, tehát az nem követi az üzemanyagok árainak gyakori változásait. Minden negyedév végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett fogyasztási norma szerinti – üzemanyag-költségelszámolással kapcsolatosan alkalmazandó – üzemanyagárakat kell figyelembe venni.

A száz kilométerre jutó üzemanyagköltség kiszámítása úgy történik, hogy a fajlagos fogyasztást kell megszorozni az adott üzemanyag egységárával. A fajlagos fogyasztást is közli a rendelet, ez a következő:

  • autógáz (LPG) esetén: 8,10 l/100 km;
  • benzin esetén: 6,33 l/100 km;
  • gázolaj esetén: 5,06 l/100 km;
  • elektromos áram esetén: 17,13 kWh/100 km.

Ezeket az értékeket kell megszorozni a NAV által közölt üzemanyagárakkal, amely úgy értelmezhető, hogy a havonta közölt árakat kell negyedévre átlagolni. A rendelet szeptember utolsó napján lép hatályba.