A fővárosi közlekedésben visszatérő jelenség, hogy a közúton közlekedő gépjárművek figyelmetlenségből a villamospálya zárt részére hajtanak. Az elmúlt másfél évben 120 esetben fordult elő ilyen esemény, amelynek több mint 40 százaléka a napi 200 ezer utast szállító 1-es és 3-as villamosvonalakat érintette.

A villamos magasvágányon fennakadó gépjárművek – amellett, hogy a jármű sérül és mozgásképtelenné válik – akadályozzák a villamosok haladását. Az így kieső járatok pótlása autóbusszal történik, azonban ezek helyszínre érkezése időbe telik. Ezáltal viszont nő az utazási idő, az utasoknak pedig kényelmetlenséget okoz az átszállás. Egy ilyen baleset órákra is megbéníthatja a közösségi közlekedést.

A Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút Zrt., valamint a BKV Zrt. közösen tesz lépéseket azért, hogy csökkenjen a villamosvágányra hajtó autók száma. A közlekedési társaságok Budapesten eddig még csak korlátozott számban és néhány helyen használt ilyen irányú intézkedéseiket további helyszínekre is kiterjesztik: felfestéssel, táblázással és rugalmas fényvisszaverő műanyag oszlopokkal növelik a kritikus csomópontok és helyszínek láthatóságát, valamint egyértelművé teszik, hogy az adott szakaszon milyen közlekedési helyzetre számíthatnak a gépjárművezetők.

Tavaly áprilisban a 3-as villamos vonalán vezettek be először hasonló megoldásokat. A kezdeményezés pozitív tapasztalatai alapján 2021 tavaszán a leginkább érintett helyszíneken burkolati jel, illetve útszegélyfestés történt, továbbá különböző fényvisszaverő háttérrel ellátott táblákat és rugalmas, elhajló oszlopokat helyeztek ki több, összesen 8 helyszínen az 1-es, a 3-as, a 37-es és az 51-es villamosok vonalán, emellett az 59-es villamos vonala mentén, az Érdi úti kanyarban szalagkorlátot is építettek.

A biztonságos közlekedést segítő eszközöket továbbra is alkalmazni fogják, a munka a leginkább érintett helyszínek felkutatásával, illetve a beavatkozások egységesítésével folytatódik. A BKK arra kéri a gépjárművezetőket, hogy a villamospályák közelében fokozott figyelemmel közlekedjenek.