A Piaggio csoport 2015-ben alapított robotikai leányvállalata, a Piaggio Fast Forward (PFF) olyan 4D radartechnológián dolgozik, amely az autókénál összetettebb mozgásra képes szerkezetekben biztosít megbízható akadályérzékelő funkciót.

Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 1
Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 2

Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja

Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 8
Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 9
Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 10
Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 11
Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 12
Fotó megosztása:

Az egyik felhasználási terület értelemszerűen a motorkerékpárok piaca, ahol az autók világából ismert szolgáltatásokat (holttérfelügyelet, sávváltás-támogatás, ütközéselkerülő vészfékezés) adott esetben bedöntött motorkerékpárral (azaz változó pozíciójú szenzorral) kell megvalósítani. A milliméteres hullámhosszú, nyomtatott áramkörre integrált radar egymaga képes mindezen funkciókat kiszolgálni, valós észlelési tartománya meghaladja a 100 métert, ráadásul függőleges és vízszintes tartományban egyaránt széles látószöggel bír.

Elkerüli az ütközést a jövő motorkerékpárja 13

A Piaggio, Vespa, Gilera, Aprilia, Moto Guzzi, Derbi és Scarabeo márkákat tömörítő Piaggio-csoport első, radarral szerelt motorkerékpárjai már jövőre piacra kerülhetnek. Ennél is hamarabb, még az idén megvalósul azonban a technológia másik, nem kevésbé fontos felhasználása: a PFF ipari robotokba kívánja beépíteni a kompakt szenzort, amely segítségével minden eddiginél pontosabban, széles tartományban érzékelhetik környezetüket.