A vádlott 2020 májusában az éjszakai órákban Enying belterületén utasként utazott az ittas állapotban lévő barátja által vezetett kistehergépkocsiban, amikor észrevették, hogy egy rendőrjárőr igazoltatni akarja őket. Az ittas sofőr ekkor a közeli autómosóba hajtott azért, hogy ott a vezetőülésben helyet cseréljen a józan vádlottal, így az intézkedő rendőrökben az a benyomás alakuljon ki, hogy az autót mindvégig a vádlott vezette.

A rendőrök azonban a hátsó szélvédőn keresztül észlelték a helycserét, így a gépkocsit ténylegesen vezető férfi ellen indítottak büntetőeljárást ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, melyben tanúként hallgatták ki a vádlottat.

A férfi azért, hogy barátját mentse, a törvényes figyelmeztetések ellenére valótlan tanúvallomást tett, és úgy nyilatkozott, hogy a gépkocsit kizárólag ő vezette, és az ittas férfi a rendőri intézkedéskor csak azért szállt ki a vezetőoldali ajtón, mert a másik szorult. A vádlott azonban nem tudott arról, hogy amellett, hogy az intézkedő rendőrök látták a helycserét, az autómosó biztonsági kamerája is rögzítette az esetet.

Az autómosó biztonsági kamerája rögzítette a helycserét:

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítványt.