Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói április fennmaradó részében diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi közösségi közlekedésben – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának részeként április 19-én a kisiskolások számára újraindul a jelenléti oktatás. Jövő hétfőn az elsőtől a negyedik évfolyamosokig mintegy 350 ezer általános iskolás térhet vissza a tantermekbe.

A 7-11 éves gyerekek egy része vonaton vagy helyközi autóbuszon jut el az oktatási intézményekbe. Egészségvédelmi okokból azonban a Volánbusznál szünetel a buszvezetői jegyértékesítés, a járatokon átmenetileg nem vásárolható menetjegy és bérlet.

Ezen túlmenően minisztériumi elrendelés alapján a helyközi szolgáltatók teljes egészében visszafizetik az áprilisra megváltott diákbérletek árát.

Az áprilisra szóló havi, április második felére érvényes félhavi, vagy legkorábban 2021. április 19-i kezdő érvényességi dátumú 30 napos helyközi tanulóbérleteket azoktól veszik vissza kezelési költség felszámítása nélkül, akik ezt legkésőbb április 26-ig kérik – jelezték.

Nemcsak a helyközi járatokra lesz igaz a változás: a Budapesti Közlekedési Központ is ingyenes utazást biztosít járatain az alsó tagozatos diákok számára hétfőtől április végéig. A díjmentes szolgáltatást az általános iskolák első négy évfolyamára járó 7 és 11 év közötti tanulók vehetik igénybe. A jogosultságot diákigazolvánnyal, vagy a személyazonosságot hitelt érdemlően bizonyító egyéb hivatalos okmánnyal lehet igazolni. Az időközben megvásárolt diákbérletek érvényességi idejét a BKK 12 naptári nappal meghosszabbítja, visszaváltásukra nincs lehetőség.