A Toyota adta el a legtöbb autót tavaly a világon: a japánok négy év után kerültek ismét az élre, leszorítva az eddigi listavezető Volkswagen-csoportot.

A Toyota-csoport, amelybe a Daihatsu és a Hino Motors is beletartozik, 9,528 millió járművet értékesített 2020-ban, ami 11,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A második helyre visszacsúszott Volkswagen 9,305 millió járművet adott el, 15,2 százalékkal kevesebbet, mint 2019-ben.

Világszerte megsínylette a pandémiát az autóipar, de a Toyota ellenállóbbnak bizonyult, mert Japánt és az ázsiai térséget általában kevésbé érintették a lezárások, mint Európát vagy az Egyesült Államokat. A cégcsoport eladásai Kínában 10,9 százalékkal, mintegy 1,8 millióra nőttek, legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban ugyanakkor az eladott járműveinek a száma 11,3 százalékkal csökkent.

Tavaly a Toyota 9,2 millió autót gyártott, 14,1 százalékkal kevesebbet a 2019. évinél, mert a koronavírus-járvány miatt gyáraiban hosszabb-rövidebb időre le kellett állítani a termelést világszerte.