Számos ismert eszközzel próbálják a rendőrök elejét venni a gyorshajtásoknak, illetve az ezekből eredő, adott esetben (súlyos) személyi sérüléssel járó, akár halálos áldozatot követelő közlekedési baleseteknek.

A fix traffipax, a(z akár civil) rendőrautós sebességmérés és a pofátlan(tan)ítás után a „bádogrendőr” az új fegyver.

Mint arról a Police.hu beszámolt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai, a 81-es számú főút megyei szakaszán, Mezőörs közelében helyezték el 2020. augusztus 25-én, a sebességmérő rendőrt és szolgálati gépkocsit ábrázoló életnagyságú táblát.

Álrendőrök segítik a magyar rendőrök munkáját 1

A főúton a közelmúltban több súlyos baleset történt, amiben a sebességtúllépések is közrejátszottak. A megyei rendőrök reményei szerint a gépjárművezetők a fáradhatatlan „kolléga” láttán lassabb tempóban közlekednek majd a veszélyes útszakaszon.

Az Európai Unióban, így hazánkban is a gyorshajtás a legelterjedtebb szabálysértés, egyben a közúti tragédiák első számú oka.

Kutatási adatok alapján a járművek átlagsebességének 5 km/h-val történő emelkedése lakott területen belül 20 százalékkal növeli a halálos balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A sebességet ezért úgy kell megválasztani, hogy alkalmazkodjanak a különböző viszonyokhoz, ilyen az út, az időjárás, a látási viszonyok, a jármű és a rakomány sajátosságai – figyelmeztet honlapján a rendőrség.