Pénteken hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló zöldkártya a jövőben már fekete-fehér lesz – szúrta ki az Index a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) bejelentését, de a rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben is megjelent.

Ennek hátterében az áll, hogy nemzeközi megállapodás született a zöldkártyák használatának egyszerűsítése érdekében, így az egyes, ehhez csatlakozó tagállamok és biztosítóik a jövőben fekete-fehér alapon bocsáthatják ki a fedezetigazolást.

Szeptember 30-ig zöld alapszínű zöldkártyák kibocsátására is marad lehetőség, mind papír alapon, mind elektronikus úton. Október elsejétől viszont már csak fekete-fehér zöldkártyák adhatóak ki Magyarországon.

A hazánkban megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kiterjed az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területére, valamint többek között Svájcra. Ennek keretében egyes országok – köztük az összes uniós tagállam – külön megállapodás alapján, a kötelező biztosítás meglétének igazolásául elfogadják a gépjármű rendszámtábláját.

A kizárólag a Zöldkártya Rendszerben résztvevő országok esetében viszont a fedezetigazoláshoz továbbra is zöldkártya szükséges a határátlépésnél. A magyar autósoknak jelenleg csak abban az esetben kell ilyennel rendelkezniük, ha Ukrajnába kívánnak belépni.

Vannak azonban olyan országok, ahol a MABISZ a rendszámegyezmény ellenére javasolja, hogy vigyünk zöldkártyát. Ezekről az országokról a honlapján rendszeres tájékoztatást ad.