A koronavírus-járvány idején a védőtávolság és a maszkviselés mellett a kézfertőtlenítő rendszeres használatát is folyamatosan hangsúlyozzák. Utóbbinak az az előnye (a szappanos kézmosással szemben), hogy bármikor magunknál tarthatunk egy kisebb flakonban gélt vagy folyadékot, de sokan az autóban tartják, hogy biztosan kéznél legyen mindig.

Márpedig egyre több helyről lehet hallani, hogy ez utóbbi nem annyira jó ötlet. Legutóbb Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hívta fel arra a figyelmet, hogy semmiképpen se hagyjunk alkoholtartamú kézfertőtlenítőt az autóban a nyári kánikulában.

Ha a kézfertőtlenítő-folyadék párologni kezd, elég egy szikra is ahhoz, hogy begyulladjon a gőz

– figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében. Azt tanácsolja a lakosságnak, hogy miután leparkoltak, vigyék magukkal a folyadékot, vagy használjanak fertőtlenítőkendőt az autóban.

Az alkohol, a kézfertőtlenítők hatóanyaga gyúlékony folyadék, már 20 Celsius-fok környékén elkezd párologni, és a folyamat a hőmérséklet emelkedésével felerősödik – írja az ITM az MTI-nek eljuttatott közleményében.

A gépkocsi zárt légtérében feldúsulhat az alkoholgőz, és elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon.

Ha valaki beszáll az autóba, és a ruhája az üléshuzathoz dörzsölődik, az autóban hagyott kézfertőtlenítőből kiszabadult, a magas hőmérséklet miatt feldúsult alkoholgőz lángra kaphat, de az autó rejtett elektromos zárlata is beindíthatja a gyulladást – magyarázta a szaktárca.

Fontosnak nevezték, hogy mindenki figyeljen a gyártó által a flakonon elhelyezett veszélyjelre, és pontosan tartsa be a tárolásra vonatkozó szabályokat. A fokozottan tűzveszélyes, magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szereket jól szellőző helyen, 0-35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kell tárolni. Tehát nem szabad nyáron a zárt gépjárműben hagyni, ahol nem szellőzik a belső tér és a hőmérséklet akár 50 Celsius-fokig is emelkedhet.

A napokban az Országos Mentőszolgálat arra mutatott rá, hogy a legkeményebb nyári napokon egy óra alatt akár 60-70 fokra is felmelegedhet a levegő hőmérséklete az autó utasterében.