Az Index információi szerint Karácsony Gergely jövő hét hétfőn elfogadhat egy előterjesztést, amelyben azt javasolják, hogy az eddigi 70 km/órás sebességhatárokat, a gyorsutakon csökkentsék 50-ra, a nem főutakon pedig egységesen 30 km/óra legyen a megengedett legnagyobb sebesség a fővárosban.

A fővárosi közgyűlés április 29-én tárgyalná a fent említett dolgot, melynek célja Budapest levegőjének jobbá tétele, illetve egy biztonságosabb közlekedés megteremtése, de a járvány miatt a polgármester nem hívja össze a közgyűlést, maga dönt az előterjesztésekről, miután egyeztetett a képviselőcsoportok vezetőivel.

A sebességhatár csökkentése mellett többek között még az átmenő forgalom által használt menekülő útvonalak megszüntetését, a sávok szűkítését, járdaszintre emelt gyalogos átkelőhelyek és közösen használt útfelületek kialakítását, valamint a kerékpáros úthálózat fejlesztését is javasolja az előterjesztés.

Szükséges emellett a javaslat szerint a teljes gyalogátkelőhely-állomány felmérése, közlekedésbiztonsági auditja és a szabványossá tétel érdekében egy munkaprogram kidolgozása. A zebrák gyalogos forgalomtechnikai felülvizsgálatának ki kell terjednie a középsziget kialakíthatóságára, annak védelmére, gyalogos biztonságára, az átkelési hossz csökkentésére és a forgalombiztonság szempontjából megfelelő elhelyezkedésre.

A kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban leszögezi az anyag, hogy ki kell alakítani a biztonságos, gyors és komfortos kerékpározást lehetővé tevő kerékpárforgalmi főhálózatot. A városrészeket összekötő, továbbá agglomerációs és regionális kapcsolatokat adó kerékpárforgalmi főhálózat jelenlegi széttagoltságát mielőbb fel kell számolni.