Virtuális napellenzőnek nevezi találmányát a Bosch, amely máris elnyerte a 2020-es szórakoztató-elektronikai szakkiállítás, a CES legjobb innovációnak járó fődíját. Nem csoda: rém egyszerű, mégis forradalmasíthatja az autózást.

A virtuális napellenző egy LCD-panel, amely kamera segítségével figyeli a vezető arcára vetülő árnyékot. Mesterséges intelligencia segítségével azonosítja az arcot, és azon belül a főbb testrészeket – az orrot, a szájat és persze a szemeket. Ezek után a rendszer úgy sötétíti el a folyadékkristályos panel egyes szekcióit, hogy a szemre árnyék vetüljön, máshová viszont ne – így a panel a lehető legkevesebbet takar ki a forgalomból, illetve a környezetből.

Máris megszületett az év legjobb autós találmánya 2
Máris megszületett az év legjobb autós találmánya 3

Azt egyelőre nem tudjuk, a Bosch mikor szándékozik eladni az autógyártóknak ezt az újítást, és azok mikor szeretnék sorozatgyártásba venni azt, ám mivel nem létfontosságú alkatrészről van szó – ellentétben például a visszapillantó tükörrel –, a törvényhozók vélhetően nem gördítenek majd akadályokat a virtuális napellenző forgalmazása elé.