A focus2move piackutató szervezet közzétette az autóipar január és október közötti globális eladási listáit. Jól felismerhető néhány trend, de január elsejéig még bármi megtörténhet.

Az év legnagyobb autógyártó vállalata

Volkswagen, Renault-Nissan vagy Toyota – az elmúlt évtizedben nem volt más esélyes erre a címre. Egyelőre most is a Volkswagen-csoport áll nyerésre, csakhogy a cég teljesítménye gyengült az elmúlt 12 hónap alatt, szemben a Toyota-csoportéval, ami erősödött. Ha a trendek folytatódnak, a Toyota megelőzheti a VW-t – de várjuk ki a végét.
Ezek az autógyártók lehetnek az év nyertesei 1

Az év legnagyobb márkája

Itt nem igazán lehetnek meglepetések: míg a Volkswagen-csoport féltucatnyi személyautó-márkából áll össze, a Toyotában mindössze hárman (Toyota, Lexus, Daihatsu) gyártanak személygépkocsit. A Toyota győzelme tehát  már régóta nem kérdés – az viszont nagyon izgalmas, hogy a Honda, amely tavaly beelőzte a Nissant, most először feljöhet a harmadik helyre, letúrva a dobogóról a Fordot.Ezek az autógyártók lehetnek az év nyertesei 2

Az év legnagyobb számban eladott autója

A Toyota Corolla és a Ford F-150 magánháborújából idén is a japán típus jöhet ki győztesen. Tavaly hajszálvékony volt az előnye, de a modellváltás (és persze az Auris és Corolla modellcsaládok összemosása) felpörgette az eladásokat. A harmadik helyen a Toyota RAV4 állhat, mint tavaly is, a Honda Civic-et viszont elverheti a Honda CR-V.

Ezek az autógyártók lehetnek az év nyertesei 3