Hiába vezetett valaki 15 évet kármentesen, ha egyszer is kárt okoz, akár négyszeresére is nőhet a biztosítási díja a kgfb-rendelet szerint. Ez a Magyar Autóklub szerint az Alaptörvénybe ütközik, ezért a jogi bizottságuk keddi ülésén arra jutottak, hogy alkotmánybírósági eljárás indítását kezdeményezik. Az ülésen jelen volt az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosi Hivatal képviselője is – írta az Index.

Szerintük a jogállamiság sérelmét jelenti az is, hogy a meghirdetett díjak átláthatatlanok, 40-50 oldalas apróbetűs feltételekben szerepelnek, egyes biztosítóknál egy hónapon belül akár háromszor is változnak, és különösen sérelmes az, hogy a többszörös díjnövekedés abban az esetben is bekövetkezhet, ha az autós a bonus-malus rendelet felhatalmazása alapján az okozott kárt maga megtéríti.

A Magyar Autóklub szerint az alkotmánybírósági eljárásra az is alapot szolgáltat, hogy a bonus-malus rendeleten túlterjeszkedve kapnak lehetőséget a biztosítók károkozói pótdíj kiszabására. Az ülésre a napirend közlésével a MABISZ képviselői is meghívást kaptak, de nem jelentek meg.

Teljes terjedelmében itt olvasható a Magyar Autóklub nyílt levele.