Az Európai Unió tervei szerint 40 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig. A következő céljuk 2050-ra már az, hogy Európa szén-dioxid-semlegessé váljon. Dánia azonban ennél szigorúbban veszi az ügyet, annak ellenére, hogy ez szembemegy az unió hatályos törvényeivel.

Dan Jorgensen, a dán klíma- és energiaügyi miniszter 2030-ig megvalósítaná a végső célt. Tehát kicsit több mint tíz év múlva már megszüntetnék a benzines és dízelmotorral szerelt autók forgalmazását Dániában. A kezdeményezéshez további 10 tagállam csatlakozott, így jóval könnyebben érhetik majd el, hogy a belső égésű motorok kitiltása az egyes országok saját hatásköre legyen.

Dániában egyébként komoly terhekkel jár az autózás. A hagyományos belső égésű motorral szerelt autókat például 180 százalékos adó terheli. Az elektromos autók esetében ez a helyzet valamivel jobb. 2019-ig 40 százalékos adót vetnének ki a villanyautókra, hogy ösztönözzék az eladásokat, ha minden rendben megy, akkor 2021-től már 65, a következő évben már 100 százalékos adó terhelné az elektromos autókat.